Debat


Alle debatter

Skriv nyt indlæg

Rive svensk hus ned på naturtomt, kan det lade sig gøre?

Denne side er blevet vist 5200 gange

Hej

Har fundet en spændende tomt i Sverige der er en såkaldt "naturtomt" (hvad betyder det i øvrigt?). Der står en hytte på nu uden vand, el, kloakering osv. Ca 30m2. Grunden er ca. 1400 m2. Jeg ville vældig gerne købe tomten og rive hytten, for så at ansøge om at bygge anden hytte, føre el ind, grave brønd osv. Jeg har spurgt mægler, som siger kommunen har åbnet for at der kan udbygges "lidt", men ikke har bekræftet det, så det kategoriserer jeg som "mæglersnak". Udgangspunktet er at kommunen vist ikke tillader nedrivning skriver han, men renovering går fint.

Omvendt læser jeg på kommunens hjemmeside, at huse uden for detaljplan (som dette skulle være), kan rives ned uden tilladelse, det skal blot anmeldes, så kan ikke finde hoved og hale i det. Er der nogen af jer der er mere inde i reglerne. Det er en hytte i Västra Götaland, men reglerne for dette, er vel ens alle steder i Sverige?

På forhånd tak for input fra mere vidende folk end mig (og på dette område skal der ikke så meget til).

Anders

Svar på indlægget

Hej Anders,

"Naturtomt" betyder naturgrund, dvs. grunden er ikke anlagt som have, græsplæne eller lignende. Vedr. byggeri, så er der lidt varierende regler mellem kommunerne, men når det er udenfor planmæssigt område, er reglerne generelt lempelige og man kan få lov til at bygge ganske meget - en del endda uden byggetilladelse. Det bedste er naturligvis at tale direkte med kommunen og sige hvad du planlægger og høre hvad de siger til det. Du kan ikke få et bindende svar, uden at ansøge om byggetilladelse, men du kan ofte få en indikation i hvert fald.

Hvis grunden ligger indenfor 100 m. fra en sø, hav eller Å, er der dog strandbeskyttelse (søg på "strandskydd") der træder ind. Dette er på grund af allemandsretten og man vil sikre at alle har adgang til søer og åer, så det ikke bliver "privat" have, andet end hvor det er sådan i forvejen (ja, det gælder også hvis det bare er en lille dam eller bæk). Hvis du vil bygge på en sådan grund, kræves der dispensation fra strandbeskyttelsen og den kan være noget omstændig at få, og det er ikke altid muligt. Når der nu ligger et hus i forvejen, vil jeg dog mene, at der er gode muligheder og i stedet for at rive ned, kan du med fordel vælge, at renovere det nuværende hus (bare der er noget tilbage fra det oprindelige), for det kræver jo ikke byggetilladelse. Hvis du vil bygge til, kan du ofte bygge en del til uden byggetilladelse - med mindre det altså er i strandbeskyttelse område. Du kan også bygge et 15 m2 fritstående "friggebod" udhus eller gæstehus uden byggetilladelse (dog mindst 4,5 m. fra grundgrænse, ellers kræver det nabojordejers godkendelse) og derudover kan man nu også bygge 25 m2 fritstående "attefallshus" - også uden byggetilladelse, men dog med byggeanmeldelse.

Ja, det er ikke helt let at finde rundt i reglerne, men som sagt, så længe det ikke er tæt på vand, kan det meste lade sig gøre og når du er tæt på vand, bliver det betydeligt mere besværligt og byråkratisk. Held og lykke med projektet!

Mvh Jens
Hej Jens.

Tak for dit meget fyldestgørende og gode svar. Der er netop tale om en gammel søgrund, så mange af dine informationer, har jeg også fundet frem til og læst og læst om til mine øjne blev firkantede - så måtte høre nogle andre. Det er derfor godt at høre at kommunerne reelt (kan være) til at tale med. Var lidt bange for at svaret altid var "forget it".

Tak igen, det giver yderligere blod på tanden.

Mvh
Anders
Hej Anders
Jeg faldt lige over denne gamle tråd.

Lykkedes det at finde et hus ved en søgrund?

Jeg er på udkig efter en søgrund til at opføre et hus, og derfor er jeg nysgerrig på dine evt. erfaringer vil du vil have lyst til at dele dem?

Mvh Asger
Hej Asger. Vi droppede tanken dengang, der var byggelinjer, der ikke kunne forenes med det vi ville have. Vi brugte de næste par år på at se på en del grunde og huse i Sverige, men blev enige om at vi skulle finde noget der allerede stod der, for ellers var det for indviklet. Så steg priserne uforholdsvist meget og så satte vi det hele i bero. Vi er nu så småt ved at kigge i både Danmark, Sverige og andre lande igen, men føler fortsat at priserne er for opskruede. Efterspørgslen er der åbenbart stadig og vi har god tid til at vente på det rette.

Svar på indlægget