Helleristningerne i Järrestad

(Svensk: Järrestads hällristningar)

Siden er publiceret / opdateret: 25. august 2014
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 55.5499
Longitude : 14.2794
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Helleristningerne i Järrestad
Den dansende figur. Foto: © Katarina Bertilsson,
RAÄ

Beliggenhed

Helleristningerne ligger vest for Simrishamn. Ved Järrestads Kirke kører man mod nord i retning af Gladsax. Efter en km passerer man gården Vilhelmsberg. Fortsæt 300 meter til en lille gangsti eller tilgroet markvej på venstre side. Følg gangstien ca. 100 meter ind til området med helleristningerne.

Skånes mest unikke helleristninger

De over 3.000 år gamle helleristninger ved Järrestad hører til de mest spændende i Skåne. Helleristningerne er skabt i den ældre bronzealder og forestiller bl.a. skibe, mennesker og dyr foruden skålformede fordybninger. Her er over 500 helleristninger på et område, der blot måler ca. 25 x 25 meter. En af ristningerne forestiller en smuk dansende menneskelignende figur. Figuren har et lille hoved og kraftige underben. En anden ristning forestiller et tydeligt fodspor med fem lange tæer. Ud over helleristningerne kan man se ca. 700 skåltegn fra stenalderen.

Bronzealderhøje

I området nord for helleristningerne ligger tre gravhøje fra bronzealderen. I det hele taget er området omkring Järrestad rigt på oldtidsminder i form af høje, offersten, dysser, m.v.

Österlen er det område i Skåne, der har flest lokaliteter med helleristninger. De ældste er 3500 år gamle.