Vildmarksvandring Raslången-Halen

Søerne Raslången-Halen ligger på grænsen mellem Skåne og Blekinge og kaldes også for Sydsveriges sidste vildmark.

Siden er publiceret / opdateret: 22. maj 2018
Kort over sydsverige

Fakta om vandreruten

Søerne Raslången-Halen ligger på grænsen mellem Skåne og Blekinge og kaldes også for Sydsveriges sidste vildmark. Det er et flot skov- og klipperigt område med få mennesker og asfaltveje, og et ideelt område for en vandreferie på 2-4 dage med effektiv samlet vandring på ca. 12-13 timer.

Begynd den 40-42 km lange tur i Olofström

Fra Helsingborg er det nemt at komme med toget til Karlshamn, og derfra med bus til Olofström. Fra Olofström centrum er der kun 1,5 km ud til søen Halen, og efter atter ca. 1,5 km på småveje langs søen er man inde på Blekingeleden.

Rutebeskrivelse

Ruten snor sig gennem et ofte stejlt terræn, inden man når frem til en af shelterpladserne i sydspidsen af Halen (fx det smukt beliggende shelter ved Bergatorpet) eller sydspidsen af Raslången. Sidstnævnte kaldes Bökestadshelteret, og også det ligger smukt med udsigt til søen. Shelterpladserne er populære, især blandt de mange kanofolk, der padler i søsystemet, så medbring altid telt eller bivuak som ekstra sikkerhed hvis shelteret er optaget, det giver også en frihed til at finde en smuk plet ved en af søerne og overnatte.


Kortet viser vandrerutens forløb. De sorte runde markeringer viser shelters ifølge officielle kort over Skåneleden og/eller Terrängkartan. De brune sheltermarkeringer er IKKE med på vandrekortene eller Terrängkartan, det er pladser, som benyttes af kanopadlere i området og som fremgår af bl.a. halenkanot.com. Tag telt med, da shelterne som regel er optaget af de mange, som padler i kano på søerne. Gul markering viser et dejligt sted at slå telt op (ikke en officiel teltplads). Rød markering: Hvis du ikke vil tage en lille omvej på to km (den blå rute), så skal du over ca. 10 meter vand ved den røde markering: Der står rester af et par gamle broer - nogle telefonpæle lagt hen over vandet - som man (måske) kan komme over, men det er ikke for små børn. Zoom ind på kortet og skift evt. til satellit-visning (Sat). Alternativt skal du tage den lille blå omvej, der er to km længere, hvor du også skal over et par små broer (grøn markering), som er i god stand.Ved Bökestadshelteret fortsætter man nu nordpå ad Skåneleden (SL1 fra kyst til kyst) på venstre side af Raslången. Her ligger også et par shelterpladser (den ene ved Raslången 3-4 km nord for Bökestadshelteret er dog ikke med på noget kort). Fortsæt ad Skåneleden op mod den lille by Skärsnäs, hvor man forlader Skåneleden og begiver sig ad småveje mod Filkesboda og videre op mod grænsen mellem Skåne og Blekinge.

Lige efter en gård kan man vælge at gå stik øst gennem skoven (ingen sti) for at nå frem til vandet, hvor man skal over ca. 10 meter vand på resterne af en bro, og det er ikke for børn (se Googlekortet her på siden). Alternativet er en lille omvej, der er to km længere (den blå rute på Googlekortet): Fra gården følger du vejen mod nord (i stedet for stik øst), og du kommer op til to små broer over vandet, inden du er fremme i Getatorpet, en lille samling huse.

Du skal bruge et kort (Terrängkarta 510, se herunder), der dækker hele turen. Både den røde rute og den lille blå omvej hvis I dropper "broen", er med på kortet. Efter af have passeret lensgrænsen følger I småveje tilbage til Olofström.

Debat om den gamle bro

Debat om den gamle bro og den alternative "blå" rute som er en omvej på 2 km: se denne debat

Vandreturen Raslången-Halen
Solnedgang over Raslången. Foto: © Simon L-P

Vandreturen Raslången-Halen
Foto: © Simon L-P


SE OGSÅ

Flere vandreruter i Skåne

Toiletter og drikkevand

Flere af shelterpladserne har toilet, men ikke vand. Hvis I filtrerer søvandet gennem et kaffefilter og koger det et par minutter, er det fint drikkevand.

Terrängkartan 510. Målestok 1:50.000
510 Sölvesborg
Terrängkartan

Køb kort over Raslången-Halen

Med et Terrängkartan i målestok 1:50.000 er du godt hjulpet på turen. Terrängkartan 510 dækker bl.a. hele turen rundt om søerne, også "omvejen". Desuden dækker kortet en stor del af Nordøstskåne og det vestlige Blekinge med bl.a. Olofström. Du kan købe kortet i vores webshop.

Næringsfattige søer med klart vand

Raslången er en næringsfattig sø med klart vand, en sigtbarhed på 4-6 meter og gode bademuligheder. Halen er Blekinges største sø. Også her er der gode bademuligheder. Begge søer er rige på især gedde og aborre. Der kræves fisketegn til både Raslången og Halen. Fisketegnet kan desværre kun købes på turistkontoret inde i Olofström.

Drikkevand på vandreturen

Sådan finder du godt drikkevand i naturen

Pakkeliste

Sådan pakker du en let rygsæk til vandreturen