Hyttsill

Siden er publiceret / opdateret: 25. september 2017
Hyttsill i Glasriket 1953
Luffare (vagabonder) og glasarbejdere på Åfors glasbruk juleaften 1953. Foto: The Glass Factory arkiv


En tradition fra 1800-tallet

Hyttsill (eller Hyttesild på dansk) er en tradition, der stammer fra 1800-tallet. Dengang var et glasværk ikke kun en arbejdsplads, men også et samlingssted for egnens folk. Om aftenen efter endt arbejdsdag mødtes glasarbejderne og deres familier i glasværket (glashyttan). I vintermånederne var det et varmt og rart sted at tilbringe aftenerne. Man mødtes for at snakke, spille kort, synge og spise sammen. Menuen stod ofte på sild og kartofler, som blev tilberedt i eftervarmen fra glasværkets ovne.

Glasværkets varme tiltrak også vagabonder og bumser (luffare), som på grund af arbejdsløshed eller andre problemer havde valgt at gå på landevejen. Glasværkets dør var også åbne for dem. Her kunne de få en bid mad, til gengæld stod de ofte for underholdningen. Ud af denne tradition opstod navnet Hyttsill.

Hyttsill for grupper

Flere af de smålandske glasværker har taget traditionen op og tilbyder om sommeren hyttsill for grupper. Gæsterne bliver bænket ved et langbord, og menuen står som regel på stegt flæsk, kartofler, brød og smør samt svensk ostekage til dessert. Der er glaspustning og underholdning i form af harmonikaspil og sang.

Hyttsill i Glasriket
Foto: Hans Runesson/AB Glasriket


SE OGSÅ

- The Glass Factory med Sveriges mest omfattende samling af kunstglas
- Oplev Glasriket - besøg et glasværk