Forsiden > Byer i Blekinge > Her

Debat


Alle debatter

Skriv nyt indlæg

Kristianopel

Siden er publiceret / opdateret: 28. december 2023
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.2579
Longitude : 16.0417
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Byskilt Kristianopel
Skilt ved indkørslen til Kristianopel. Svenskerne
lægger ikke skjul på, at byen er grundlagt af
Christian 4. Foto: © sydsverige.dk

Fra fæstningsby til ferieby

Kristianopel, ca. 35 km nordøst for Karlskrona, var frem til 1658 grænseby mellem Danmark og Sverige. Det var en betydningsfuld købstad med en fæstning, som skulle opretholde den danske dominans over Blekinge. Kristianopel skulle være et militært støttepunkt og samtidig en by med handel og håndværk.

I dag er Kristianopel en lille, hyggelig landsby - om sommeren en populær ferieby. Her er flere pensionater, gode bademuligheder og en spændende campingplads i byens sydlige del, hvor man har resterne af den gamle bymur på tre sider. Fra midten af juni og sommeren over bør man reservere plads på campingen i god tid inden ankomst. Den hyggelige gæstehavn har omkring 50 pladser og er om sommeren fuld af liv.

Stemningen i byen er afslappet. Indimellem er der loppemarked på havnen, kunstudstilling i forsamlingshuset, eller man kan lægge vejen forbi nogle af de lokale kunsthåndværkere eller et Gästgifveri med 1700-tals retter på menuen.

Den 265 km lange vandrerute Blekingeleden, som begynder i Sölvesborg, ender i Kristianopel.

Hovedgaden i Kristianopel
Foto: © sydsverige.dk



Grundlagt af Christian 4.

Grænsefæstningen Kristianopel blev grundlagt i år 1600 af Christian 4. på en lang, smal ø ved kysten, hvor den skulle være nem at forsvare.

Det tog knap 10 år at opføre byen, som på den tid blev betragtet som uindtagelig. Fæstningen med byen blev omgivet af en 4-6 meter høj stenmur med ni bastioner og volde og var en af de første renæssancebyer i Norden, dvs. en by med lige gader, der inddelte byen i firkanter. Forsvaret bestod af nogle hundrede mand og 60 kanoner.

Ligesom Kristianstad i Skåne og bl.a. Varberg i Halland udgjorde Kristianopel et militært støttepunkt, som skulle fastholde dansk suverænitet over de danske provinser Skåne, Blekinge og Halland.

Men målet var også at opbygge et dansk handelscentrum for det østlige Blekinge, som kunne konkurrere med Kalmar på den svenske side af grænsen. Lavere skat og toldsatser var nogle af de fordele, danskerne lokkede med for at få håndværkere, handelsfolk m.v. til at bosætte sig i byen.

Campingplads i Kristianopel
De meste af Kristianopels bymur er genskabt. Oprindeligt var muren over seks meter høj, men da svenskerne indtog byen, blev murene revet ned. I 1930'erne blev de forfaldne fæstningsmure genopbygget i et par meters højde. Foto: © sydsverige.dk


Flere billeder

Kristianopel - Fotogalleri

Kristianopel under de dansk-svenske krige

Byens storhedstid som fæstningsby skulle blive kortvarig. Den 26. juni 1611 - under kalmarkrigen (1611-1613) - blev byen angrebet, indtaget og nedbrændt af omkring 1500 svenske ryttere under ledelse af den kun 16-årige svenske kronprins Gustav Adolf. Civilbefolkningen samlede sig i kirken i håb om, at de svenske tropper ville respektere kirkefreden. Men kronprinsen lod såvel kirke som resten af byen nedbrænde. Om morgenen den 27. juni forlod de svenske tropper en plyndret og nedbrændt by. På nær præsten og hans familie blev alle indbyggerne dræbt.

Efter dette angreb forstærkede danskerne byens befæstninger. Det tog omkring 10 år at genopbygge byen, og en ny kirke blev opført (1624).

Byhus i byen
Byen har hyggelige gader med charmerende huse. Foto: © sydsverige.dk


I 1658 blev Blekinge svensk, og Kristianopel mistede sin militære betydning, men i 1676, under Den skånske krig (1675-1679), indtog danske styrker atter Kristianopel. Året efter, i februar 1677, blev byen belejret af en svensk hærstyrke, og den danske garnison overgav sig til svenskerne. De danske officerer fik en god behandling, men de omkring 70 Snaphaner, som havde søgt tilflugt i fæstningen, blev straffet med hjul og stejle - dvs. deres hoveder blev hugget af og sat på en pæl, og kroppene blev lagt på hjul øverst på en stang.

Samme år blev Kristianopel indtaget af en dansk flådestyrke, men allerede efter et par måneder var byen atter på svenske hænder. Svenskerne havde ingen interesse i at videreføre byen som fæstning og handelsby, og byen synede langsomt hen.

Den gamle grænse

Ca. fem km nord for Kristianopel ligger den gamle grænse mellem Danmark og Sverige. Grænsen løber langs Brömsebäcken. På en lille holm ude i bækken indgik Danmark og Sverige i 1645 Freden i Brömsebro (1645) - fredsaftalen efter Torstenssonkrigen (1643-1645), hvor Danmark bl.a. måtte give afkald på Halland. På stedet er der rejst en mindesten over den historiske begivenhed.

Oplev Kristianopel og omegn på cykel

Tre Trappesteg i Blekinge tilbyder cykeludlejning, turforslag omkring bl.a. Kristianopel og overnatning (annonce).

Video: Velkommen til Kristianopel. Varighed 2:30 min. Fra Vimeo


Oplevelser og seværdigheder i omegnen af Kristianopel


Garpens fyr (20 km)
Besøg den lille stenede ø Garpen ud for Øland og overnat i den gamle fyrmesterbolig. Om sommeren er der båd til øen fra Bergkvara.

Børnenes gård (28 km)
Børnenes gård har vandland, legeland og bondegårdsdyr og henvender sig til familier med børn fra 4-års alderen og op.

Torhamns Udde (29 km)
Torhamns Udde sydøst for Karlskrona er en international kendt fuglelokalitet og et rigtig godt sted til at betragte trækfugle.