Forsiden > Byer i Skåne > Her

Debat


Alle debatter

Skriv nyt indlæg

Lund

Lund er en charmerende universitetsby

Lund er en charmerende universitetsby præget af de mange tusinde studerende ved byens fakulteter. Foto: Leif Johansson, X-RAY Foto

Siden er publiceret / opdateret: 21. marts 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 55.70621
Longitude : 13.18687
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

En charmerende universitetsby

Lund, ca. 20 km nordøst for Malmø, er en charmerende universitetsby præget af de tusindvis af studerende ved byens fakulteter og et rigt kulturliv. Byen er Skånes tredje største, og med sin 1000-årige historie en af Sveriges ældste. Alle byens større seværdigheder ligger i gåafstand fra centrum.

Domkirken

På Kyrkogatan i centrum finder man Lunds Domkirke fra 1100-tallet, et af Sveriges mest velbesøgte turistmål.

Frilandsmuseet Kulturen

I samme kvarter - få gader øst for domkirken - ligger Kulturen i Lund, et af Sveriges fineste frilandsmuseer med over 30 kulturhistoriske bygninger og store og interessante samlinger, hvor man kan se, hvordan folk levede i byen og på landet fra middelalderen og frem til 1930'erne.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Oplevelser i Lund. Klik på symbolerne på kortet for mere info. Du kan også zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.


Overnatning i eller nær Lund. Afstande fra Centralstationen



Historiska museet

Lige bag ved Domkirken på Krafts Torg er det Historiska museum et besøg værd. Det er Sveriges næststørste arkæologiske museum. Samlingerne indeholder unikke genstande fra Skånes sten-, bronze- og jernalder. Blandt museets samlinger er Nordens ældste menneskefund fra 5.000 f.v.t. og Sveriges næststørste møntsamling. Desuden har museet en stor afdeling med kirkelig kunst fra middelalderen. I samme hus som Historiska museet finder man Domkyrkomuseet, der gennem modeller og billeder viser Domkirkens historie. Nær museet kan man opleve Lunds Universitet, som blev grundlagt i 1666.

Universitetsbiblioteket

Universitetsbiblioteket (Helgonavägen 2) åbnede for offentligheden i 1907 og indeholder over 100.000 hyldemeter bøger om stort set alle emner.

Den Botaniske Have og kunsthallen

Øst for Domkirken kan man opleve 7.000 forskellige plantearter i Lunds Botaniske Have (Botaniska trädgården). Og sydøst for Domkirken, På Mårtenstorget 3, viser Lunds Kunsthal skiftende udstillinger af moderne kunst.

Den gamle bymidte
Foto: Leif Johansson, X-RAY Foto


Shopping

Lund har ikke det samme store udbud af butikker som fx Malmø, til gengæld byder byen på en mere hyggelig bymidte med flere kulturelle tilbud. Hvis du vil shoppe, kan det med fordel ske i shoppingcentret Nova Lund (adr.: Företagsvägen 10) omkring to kilometer uden for centrum.

Loppemarkeder

Hvis du er til loppeting, bør du lægge vejen forbi Södra Esplanaden ca. en km syd for domkirken, hvor der hver lørdag kl. 6.30-15 (ikke helligdage) i sommermånederne arrangeres loppemarked. Du kan også købe en stadeplads, hvis du vil sælge dine egne ting. Se "Loppis i Lund" under Links.

Køb kort over Lunds omegn

I vores webshop kan du vælge mellem to typer kort over omegnen af Lund: Malmö Sverigeserien - Topo50 - blad 1 i målestok 1:50.000 er velegnet til fx vandreture i Sydvestskåne (fra Landskrona i nord til Trelleborg i syd og Lund i øst). Cykelkort blad 1 i målestok 1:90.000 viser cykelruter i det sydvestlige Skåne omkring Lund.

Malmö Sverigeserien - Topo50 - blad 1. Målestok 1:50.000
Malmö
Sverigeserien
Topo50 - blad 1
Cykelkort 1 - Skåne sydvest. Målestok 1:90.000
Cykelkort 1


Mad fra Saluhallen

Saluhallen (Mårtenstorget 1) mellem Botulfsplatsen og Mårtenstorget i byens centrum rummer mange små spisesteder samt specialbutikker, hvor man kan købe brød, ost, pølser, chokolade mv.

Badelandet Högevall

På adressen Högevallsgatan 1, under en km fra centrum, ligger det moderne badeland Högevall med en over 200 meter lang vandrutsjebane, boblepools, klatrevæg for enden af et 30 grader varmt bassin, 25 meter langt svømmebassin, udendørs bassin om sommeren, mv. Find mere info under Links.

Eksperimentariet Vattenhallen

Mere sjov med bl.a. vand kan opleves i Vattenhallen Science Center på John Ericssons väg 1, et par km fra centrum. Vattenhallen er et sciencecenter / eksperimentarium om teknik og natur. Åbent i weekenden.

Lunds Universitet, Sverige
I 1666 blev Lunds Universitet grundlagt, bl.a. for at skabe svensk sindelag hos præsterne, datidens meningsdannere, og for at de unge ikke længere skulle til København for at læse på universitetet. Foto: © sydsverige.dk


Oplevelser og seværdigheder i omegnen af Lund


Jakriborg (6 km)
Kritikere kalder Jakriborg for en kulisseby, historieromantik og middelklassens svar på Christiania. Men beboerne er begejstrede for deres nye by.

Dalby Söderskog Nationalpark (12 km)
Dalby Söderskog er Sveriges mindste nationalpark. Det er en lille urskov af ask, elm, eg og bøg.

Lystfiskeri i Kävlinge å - Lödde å (13 km)
Den 50 km lange Kävlinge å - Lödde å er en af Europas bedste geddefiskevande. Åen udspringer i Vombsjön og munder ud i Øresund.

Lunds historie

Byen blev sandsynligvis grundlagt af den danske konge Knud den Store omkring år 1000. Fra 1103 og frem til Reformationen i 1536 var domkirken sæde for Europas største ærkebiskopdømme med ærkebiskoppen eller Metropolitten over hele Norden. At ærkebiskoppen havde sit sæde i Lund peger på, at byen var den vigtigste i middelalderens Danmark og måske også i Norden.

I middelalderen rummede Lund adskillige kirker og klostre og var en koncentration af kirkelig magt. Efter reformationen blev kirkens bygninger beslaglagt eller nedrevet af den danske konge. Domkirken og den smukke S:t Peters Klosterkyrka fra 1300-tallet i gotisk stil, er blandt de få kirker, som undgik nedrivning efter reformationen.

Med kirkens tilbagetog fulgte en økonomisk nedtur for byen, som varede i flere århundreder.

Slaget ved Lund

Den 4. december 1676 fandt afgørelsen i Den skånske krig (1675-1679) sted ved Svenstorps Slot nord for Lund. Her mødtes de danske og svenske hærstyrker i et afgørende slag, og trods overlegenhed i antal soldater blev den danske hær slået. 5.000 danske og 3.000 svenske soldater mistede livet.

Slaget var den danske konges forsøg på at genvinde Skåne, Halland og Blekinge, som var blevet tabt til Sverige ved freden i Roskilde i 1658.


Man kan besøge den gamle slagmark på egen hånd. På en i alt 35 km rute er der informationstavler 9 steder, der fortæller om slaget. Man kan downloade brochurer med kort: Følg linket til "Den skånske krig (1675-1679)" ovenfor, og se "Links" inde på siden.

Efter krigen satte den svenske konge for alvor gang i en Forsvenskning af skånelandene (1680'erne) Skåne, Blekinge og Halland. Forinden, i 1666, var universitetet blevet grundlagt for at skabe svensk sindelag hos præsterne, datidens meningsdannere, og for at de unge ikke længere skulle til København for at læse på universitetet.

Flere billeder

Lund - Fotogalleri