Forsiden > Byer i Skåne > Her

Debat


Alle debatter

Skriv nyt indlæg

Ystad

Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 15. juni 2017
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 55.42747
Longitude : 13.8251
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Afstand til Ystad fra: København C: 94 km
Malmø: 55 km
Helsingborg: 115 km

Provinshygge med mange seværdigheder

Ystad (17.000 indbyggere) er blandt danskere nok især kendt for færgeforbindelsen til Rønne på Bornholm. Ystad udstråler provinshygge og har mange seværdigheder, som gør det oplagt at stoppe her, inden turen går videre til Rønne eller København.

Ystad færgehavn

Ud over Bornholmstrafikken har Ystad daglige færgeforbindelser til Świnoujście i Polen. Havnen har desuden lystbådehavn.

Den gamle bydel

Ystad - eller Ysted som byen hed da Skåne var dansk - har rødder tilbage i middelalderen, hvor de store sildeforekomster i Østersøen gjorde byen rig. I dag er middelalderbykernen (Gamla staden) et levende museum for historisk interesserede. De hyggelige små gader rummer omkring 300 gamle bindingsværkshuse foruden stenhuse fra middelalderen.

Bindingsværk i Ystad
Foto: © sydsverige.dkTårnvægteren i S:ta Mariakyrkan

Lige vest for Stortorget ligger S:ta Maria kyrka, hvoraf en del er fra 1200-tallet. Hvert kvarter mellem kl. 21.15 og 01.00 blæser en (rigtig) vægter i sin kobberlur fra kirkens tårn for at fortælle, at alt er rolig i byen. Det er en tradition, som stammer fra 1700-tallet, hvor tårnvægteren kiggede efter ildebrande og ubudne skibe i havnen. S:ta Maria kyrka rummer en del spændende inventar, bl.a. et stort barokalter i træ fra 1700-tallet, en præstestol med Christian 4. monogram og et alterskab med malerier fra 1400-tallet.

I kriminalkommissær Wallanders fodspor

Den svenske forfatter og dramatiker Henning Mankell bøger om den småkoleriske og sentimentale kriminalkommissær Kurt Wallander har givet Ystad et gevaldigt turistmæssigt løft. Fra nær og fjern kommer folk for at opleve de miljøer, hvor Wallander færdes. Læs mere om Kurt Wallander og se guiden til Wallanders Ystad.

Fridolfs Konditori
Fridolfs Konditori på torvet, hvor Kurt Wallander ofte drikker kaffe. Foto: © sydsverige.dk


Museer

Nord for Stortorget ses det imponerende Kloster i Ystad (Gråbrødrekloster) og Sct. Petri Klosterkirke med sine karakteristiske trappestensgavle. Klostrets østlige længe huser i dag Ystads Bymuseum.

Ystads Kunstmuseum i tre etager har en permanent udstilling af sydsvensk og dansk 1800- og 1900-tals kunst samt skiftende særudstillinger af moderne kunst.

Læg også vejen forbi Charlotte Berlins Museum på Dammgatan 23 i det centrale Ystad. Huset er doneret af en frøken Charlotte Berlin (1841-1916), og det giver et fint indblik i, hvordan et borgerhjem var indrettet i slutningen af 1800-tallet.

Ystads Militærmuseum øst for den gamle bydel (Nils Ahlins gata 19) fortæller om byens forsvarshistorie gennem tiden. Der er åbent om sommeren.

Charlotte Berlins Museum
Charlotte Berlins Museum. Foto: © sydsverige.dk


Cineteket - Ystads filmmuseum

Besøg filmmuseet Cineteket (Elis Nilssons väg 8), som giver et glimrende indblik i, hvordan en film skabes fra manuskript til færdigt produkt. Her kan man prøve kræfter med egne computeranimationer, storyboards og prøve såkaldt chroma-keyteknik. I højsæsonen om sommeren er der rundvisninger i Ystad Studios, hvor man bl.a. kan se indspilningsmiljøer fra flere svenske film.

Ystads Teater

Da Ystads teaterbygning på Stortorget gik op i flammer i foråret 1891, blev alle kræfter mobiliseret for at skabe et nyt teaterhus, der kunne måle sig med de store scener i Malmø og Stockholm. Stadsarkitekten Peter Boisen fik til opgave at drage ud i Europa for at søge inspiration til den ny teaterbygning, og hans vej gik bl.a. forbi Leipzig. I dag er Ystad Teater Sveriges bedst bevarende 1800-tals teater, og inspirationen fra teateret i Leipzig, som blev ødelagt under 2. verdenskrig, er tydelig.

Video: Ystads Teater. Varighed 1:13 min. Fra YouTube


Vandreruter

Vandreruten Österlenleden og Vandreruten fra nord til syd starter / slutter begge i Ystad.