Debat


Debat om Sveriges natur

Skriv nyt indlæg - Alle debatter

Blå Jungfrun

Foto: Björn-Eyvind Swahn / IBL Bildbyrå

Siden er publiceret / opdateret: 23. juli 2014
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 57.2516
Longitude : 16.7943
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Blå Jungfrun - Blåkulla

Ud for Smålands kyst ligger den sagnomspundne ø Blå Jungfrun, som har været nationalpark siden 1926. Øen aftegner sig som en gråblå silhuet ude i Kalmarsund. Det er derfor ikke mærkeligt, at Blå Jungfrun er blevet til den sagnomspundne Blåkulla. Blå Jungfrun omtales som Blåkulla helt tilbage i starten af 1400-tallet, hvor den forbindes med magi, hekse og trolddom.

Blå Jungfrun er 1150 meter lang og op til 840 meter bred, og man kommer nemt øen rundt på en eftermiddag. Øens samlede areal er 66 hektar (0,66 kvadratkilometer), men med det omkringliggende hav er nationalparken på i alt 198 hektar.

En dramatisk natur

Når man besøger øen, opdager man, at den ikke er blå, men rød. Blå Jungfrun består af smukke rosa granitklipper, slebet glatte af havet og de gletschere, som i istiden gled hen over øen. Trods øens begrænsede størrelse rummer den store kontraster og en dramatisk natur.

Blå Jungfrun rejser sig 86 meter over havet. Den nordlige del er overvejende græsklædt og domineret af kløfter og sænkninger. Øens sydlige del er lavere og fladere og bevokset med tæt egeskov med indslag af bl.a. lind, lønn og asp.

Blå Jungfrun
Blå Jungfrun består af smukke
rosa granitklipper, slebet glatte af
havet og de gletschere, som i
istiden gled hen over øen.
Foto: © Oskarshamns Turistbyrå
Blå Jungfrun har aldrig været beboet. Øen har grotter og en stor stenlabyrint (Trojeborg), som Carl von Linné beskrev efter sit besøg på øen. Linné besøgte Blå Jungfrun under sin Ølandske og Gotlandske rejse i 1745 og var den første, som beskrev øen. På Linnés tid krævedes det økse for at komme gennem skoven, som dengang var vokset til med vedbend.

De eneste dyr på Blå Jungfrun er harer og flagermus. I starten af 1950erne vandrede harer over isen og bosatte sig på øen. Der har tidligere været kaniner på øen, men de uddøde under de hårde vintre i 1940erne.

Blå Jungfrun har et rigt fugleliv (bl.a. skærpiber og fløjlsand) og en spændende flora.

Vandrestier

På øen fører en afmærket sti rundt om Blå Jungfrun. Stien begynder ved Nedre Väsrra Stenbroten i syd, hvor båden lægger til og er i alt tre km lang. Regn med at bruge mindst to timer på turen øen rundt, da stien er fyldt med sten og rødder og ind imellem stiger eller falder brat.

Regler for færdsel og ophold

Det er forbudt at campere eller tænde bål på øen.

Transport til Blå Jungfrun

Man når Blå Jungfrun på dagsture fra Oskarshamn på fastlandet (ca. 20 km) eller Byxelkrok på Øland (svensk: Öland). Turen fra Oskarshamn varer ca. 1,5 time i hver retning. Normalt har man 3 timer på øen, inden båden sejler retur til fastlandet.

Turen fra Byxelkrok tager ca. en time hver vej, og man har normalt ca. 4 timer på øen, inden båden vender stævnen mod Byxelkrok.