Debat


Alle debatter

Skriv nyt indlæg

Tjärö

Tjärö havn
Siden er publiceret / opdateret: 10. maj 2017
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.1721
Longitude : 15.0469
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Ø uden biler og veje

I den indre skærgård ca. 15 km øst for Karlshamn ligger den 2,5 km lange og ca. 500 meter brede Tjärö. Øen er naturreservat og var i mange år ejet af Svenska Turistföreningen - STF, som siden 1940 har sørget for at bevare det åbne landskab og øens gamle bymiljø. De senere år har Tjärö skiftet ejer et par gange, og siden 2015 har øen været ejet af to svenskere, hvis mål er at gøre Tjärö til den tilgængelige og folkelige ø som under STF's ejerskab. Øen og dens natur er åben for alle. Tjärö har en helt speciel atmosfære. Her er hverken biler, veje eller sommerhuse.

Båd til Tjärö

Båden M/S Tjärö sejler mellem Järnavik på fastlandet og Tjärö. Overfarten tager ca. 15 minutter. Man kan dog komme til øen med skærgårdsbåden fra skærgårdsterminalen i Karlshamn (Karlshamn-Tärnö-Joggesö-Tjärö). Sejlturen fra Karlshamn med ø-stop undervejs tager en time og 25 minutter.

Tjärö
Tjärös bygninger fra 1700-1800-tallet. Foto: © sydsverige.dk

Luftfoto af Tjärö
Foto: Pål-Nils Nilsson / Kulturmiljöbild


Kajaktur i skærgården

Hvis I vil udforske de mange holme og skær rundt om Tjärö, kan I bl.a. leje kajakker i Järnavik på fastlandet, se Kajakudlejning i Blekinge skærgård.

Flere billeder

Gå til Tjärö - Fotogalleri

Overnatning nær TjäröNaturen på Tjärö

Man kan færdes over hele Tjärö, fx ad to afmærkede vandrestier på henholdsvis 1,5 km og 3 km. Rundt om på øen findes bålpladser. Naturen på Tjärö er varieret med høje klipper, grotter og frodig løvskov. Får, geder, køer og heste græsser på øen for at holde vegetationen nede.

Tjäröklippen

Ved Tjärös naturhavn rejser den 13 meter høje Tjäröklippan sig op af havet. Man kan klatre op på klippen, og hvis man tør - og ellers har erfaring med at hoppe i vandet fra stor højde - kan man få en oplevelse lidt ud over det sædvanlige.

Gæstehavnen på Tjärö

Gæstehavnen på øen har plads til 70 både. Havnedybde 1-5 meter.