Skurugata og Skuruhatt

Siden er publiceret / opdateret: 26. september 2016
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 57.70151
Longitude : 15.08748
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Skurugata
Skurugata. Foto: © sydsverige.dk


Højdedrag og kløft

Naturreservat Skurugata og Skuruhatt ca. 10 km nordøst for Eksjö byder på spændende naturoplevelser. Fra naturreservatets P-plads leder en 600 meter lang sti til højdedraget Skuruhatt. En anden sti gennem skoven fører til kløften Skurugata.

Skurugata - en 800 meter lang kløft

Skurugata er en 800 meter lang og op til 24 meter bred klippespalte eller kløft i grundfjeldet. På begge sider af kløften rejser klippen sig lodret op, nogle steder op til 35 meter.

Skurugata ved Eksjö i Sverige
Man føler sig pludselig meget lille, når man står nede i Skurugata og kigger op på de lodrette klippevække. Foto: © sydsverige.dk


Koldt og fugtigt året rundt

Kløften blev dannet ved istidens afslutning og er i bunden fyldt med mosbegroede klippeblokke og nedfaldne træer. Hernede er der køligt og fugtigt, også om sommeren hvor temperaturen i kløften kan være 20 grader lavere end i omgivelserne, så varmt tøj kan anbefales foruden gode sko eller vandrestøvler. Efter regn driver fugt og vand ned langs klippevæggen, og de rådnede træer i kløften er glatte. Terrænet er ujævn med store klippeblokke. Der er ofte sne og is i kløften til hen på foråret, og det kolde klima giver vækstbetingelser for planter og mosser, man ellers kun ser i fjeldet længere nordpå.

Klippekløften Skurugata ved Eksjö
Foto: © sydsverige.dk

Skurugata ved Eksjö i Sverige
Fra naturreservatets P-plads leder en 600 meter lang sti til Skuruhatt. En anden sti gennem skoven fører til Skurugata. Foto: © sydsverige.dk


Skuruhatt med flot udsigt

I nærheden af kløften rejser Skuruhatt sig 337 meter over havet, hvorfra der er flot udsigt over et landskab, som mest består af vildmarkspræget fyrreskov med et spændende fugleliv, bl.a. ravne, tjur, hjerper og urfugle. Vandreruten Höglandsleden passerer gennem området.

Toppen af Skuruhatt er et af de højeste punkter i Småland, og her er rejst en mindesten over den smålandske tegner og maler Albert Engström, der legede i området som barn og siden skildrede højlandet i flere af sine bøger.