Debat


Alle debatter

Skriv nyt indlæg

Lövö Naturreservat

Lövö

Landskabet på Lövö er varieret med bl.a. brede og artsrige strandenge, som går ned til vandet. Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 29. november 2023
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.978
Longitude : 16.4716
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Naturreservat midt i skærgården

Lövö er den sydligste af en række øer i skærgården ud for Mönsterås og Timmernabben i det østlige Småland. Øerne er kun adskilt af en række smalle sund og danner tilsammen en slags halvø. Der er bilvej til øen.

Et gammelt kulturlandskab

Lövö Naturreservat er et smukt, gammelt kulturlandskab, hvor bønderne siden den tidlige middelalder har levet af jordbrug og fiskeri. Landskabet er varieret med små græsmarker, jordlodder omgivet af lindetræer og stengærder, store skovområder samt brede og artsrige strandenge, som går ned til vandet. Her kan du bl.a. se strand-vejbred, engelskgræs og strand-trehage. Får og kreaturer græsser på store dele af øen og de større holme.

Naturreservatet består af hovedøen Lövö og det omkringliggende havområde med omkring 75 holme og skær. Om sommeren er holmene populære udflugtsmål for fritidssejlere. Naturreservatet er på 785 hektar (7,85 kvadratkilometer), hvoraf de 300 hektar er land.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Lövö Naturreservat. Du kan zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.


Lövö Naturreservat
Lövö. Foto: © sydsverige.dk


Skoven

Størstedelen af Lövö er dækket af skov. I 1700-1800-tallet har øen nok været dækket af løvskov, hvor man hentede "løv-hø" til dyrenes vinterfoder - deraf navnet Löv-ö. Løvhø er afskårne kviste med blade af lind, elm mv. som er næringsrige og et udmærket vinterfoder til kreaturer. I dag er her mest nåleskov. Lövös nordlige del er domineret af gran, i den sydlige del finder man især birk, eg og lind.

Naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige som GPX-fil

Få vist alle nationalparker, naturreservater og kulturreservater i Sydsverige på din mobiltelefon

I vores webshop kan du købe et digitalt kort med alle nationalparker, naturreservater og kulturreservater i Sydsverige. Kortet ligger på en GPX-fil, du kan hente ned på din mobiltelefon. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen med alle naturområderne.


Gårdene

Midt i naturreservatet ligger bebyggelsen Lövö med omkring seks gårde, 20 helårshuse og 10 sommerhuse. Man regner med, at Lövö har været beboet siden 1200-tallet, og flere af nutidens gårde ligger samme sted som dengang. Under Den skånske krig (1675-1679) sejlede den danske flåde op langs kysten og hærgede flere byer, bl.a. Lövö. Byen nedbrændte på nær Mellangården, som stadig kan ses.

Før i tiden var fiskeri efter ål, gedde og aborre en vigtig forsørgelseskilde for øens bønder. Hver gård havde sit eget fiskevand, som blev fastlagt i forhold til antallet af folk på gården. Bønderne byttede område hvert år, så alle fik lige vilkår. Standen neden for byen var fælles, og her havde man sine både og redskaber.

SE OGSÅ

Flere naturreservater i det østlige Småland

Vandrestier

Ved bebyggelsen Lövö ligger den første af naturreservatets to P-pladser med informationstavle. Herfra går en smuk, markeret vandresti langs strandengene ned til sydspidsen af naturreservatet med den anden P-plads. Følg grusvejen for at komme tilbage til den første P-plads.

Lövö Naturreservat
Fra den nordlige P-plads løber en grusvej sydpå til den anden af naturreservatets P-pladser. Foto: © sydsverige.dk


Rasteplads

På sydspidsen af naturreservatet er der rastepladser og et toilet.

Fugleliv

Lövö har et rigt fugleliv. Ved kysterne kan du bl.a. se - fjordterne (svensk: fisktärna)
- havterne (svensk: silvertärna)
- hvinand (svensk: knipa)
- stormmåge (svensk: fiskmås)
- strandskade (svensk: strandskata)
- toppet lappedykker (svensk: skäggdopping)
- troldand (svensk: vigg)

Vejbeskrivelse

På vej E22 i Mönsterås skal du svinge østpå mod ferieområdet Oknö. Efter ca. to km drejer du sydpå mod Lövö. Følg vejen ca. syv km frem til den første af naturreservatets to P-pladser, eller fortsæt ad grusvejen sydpå til den anden P-plads.