Debat


Alle debatter

Skriv nyt indlæg

Misterhults Skærgård - perfekt til havkajak

(Svensk: Misterhults skärgård)

Siden er publiceret / opdateret: 28. december 2023
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 57.5185
Longitude : 16.6508
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Misterhults skärgård
Teltplads på klipperne på Boskär i Misterhults skærgård. Foto: Erik & Pia Sjostedt, CC BY-NC-ND 2.0


Skærgård af grundfjeld

Den omkring 85 kvadratkilometer store Misterhults Skærgård består af grundfjeld, urbergsskärgård, i modsætningen til skærgården syd for Kalmar, som overvejende er moræneaflejringer fra istiden. En stor del af skærgården er naturreservat, samlet set et par tusind øer, holme og skær, som udgør det største naturreservat i det østlige Småland.

Kajaktur i skærgården

Om sommeren er skærgården et eldorado for kajakroere, der kommer for at opleve den fine blanding af skovrige øer i den indre skærgård og de blankpolerede klipper i den ydre skærgård. Blandt favoritstederne for mange kajakroere er Lille Bergö nær Klintemåle (se kort under Links) med gode steder at telte, fine vandrestier og godt badevand. Længere væk, sydøst for Klintemåla, ligger en anden favorit-ø for mange kajakroere, nemlig Boskär. Også denne har gode teltpladser. Læs mere under Links.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Naturreservatet Misterhults Skærgård. Dele af området er fuglereservat og derfor ikke tænkeligt i fuglenes yngleperiode. Du kan zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.



Västervik Sverigeserien - Topo50 - blad 26. Målestok 1:50.000
Västervik
Sverigeserien
Topo 50 - blad 26

Køb kort over Misterhults Skærgård

Terrænkortet Västervik Sverigeserien - Topo50 - blad 26 i målestok 1:50.000 dækker hele Misterhults Skærgård. Kortet er meget detaljeret og godt at have med på kajaktur i området. Du kan købe kortet i vores webshop.



Naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige som GPX-fil

Få vist alle naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige på din mobiltelefon

I vores webshop kan du købe et digitalt kort med alle naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige. Kortet ligger på en GPX-fil, du kan hente ned på din mobiltelefon. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen med alle naturområderne.

Bådtur ud i skærgården

Indled for eksempel besøget i den lille, hyggelige havneby Klintemåla i udkanten af naturreservatet, hvor der er havn og mulighed for at bade. Herfra kan man skue ud over nogle af de mange øer, holme og skær i skærgården.

Hvis du ikke vil ro kajak, men gerne vil opleve skærgården, kan du tage den lille færge i Klintemåla, som sejler ud til Älö, Strupö og Vinö i skærgården. Gå ind på Kalmar länstrafik for at se afgangstider. En anden mulighed er at kontakte turistbureauet i Oskarshamn, som arrangerer ture ud i skærgården, bl.a. til Örö ca. otte km fra fastlandet. Örö er bevokset med egeskov og er kendt for sine mange vilde blomster.

Vinter: Gå over isen til øerne

I nogle vintre er der mulighed for fra fastlandet at gå over isen til de nærliggende øer. Kør for eksempel til den lille by Lekaremåla et par km syd for Klintemåla. I Lekaremåla fortsætter man ad en lille vej ud til Skrakvik ved kysten. Hvis havet er frosset til (Østersøen er ikke særlig salt), kan man gå over til Tvarö og videre til Vinö, hvor der ligger en lille fiskerby. Det er en tur over isen på et par hundrede meter.

Gavleholmen, Misterhults skärgård
Gavleholmen, Misterhults skärgård. Foto: Erik & Pia Sjostedt, CC BY-NC-ND 2.0


Øer med sommerhuse

Tidligere var de større øer beboet af fiskere og bønder. I dag er det mest sommergæsterne, der sætter deres præg på øerne og har overtaget hytterne i de gamle fiskerlejer. Om foråret og sommeren får øerne liv af bådtrafikken mellem øerne. Det gælder bl.a. øerne Älö, Strupö og Örö.

Her finder du naturreservatet

Misterhults Naturreservat ligger i den nordlige del af Misterhults skærgård, ca. 35 km nord for Oskarshamn.