Debat


Debat om Kano

Skriv nyt indlæg - Alle debatter

Kano på Verumsån (Vieån)

(Svensk: Kanotled Verumsån)

Siden er publiceret / opdateret: 16. august 2016
Kort over sydsverige
Kano på Verumsån (Vieån)
Foto: © sydsverige.dk

Strækning

Lillasjö - Osbysjön.

Beskrivelse af ruten

Kanoruten starter i Lillasjö, den første af 6-8 mindre søer man padler igennem ved rutens start vest for Vittsjö. Søerne er forbundet med åer, og herfra går den ca. 37 km lange kanorute østpå mod Osby.

Efter at have padlet gennem søerne ved Vittsjö - som går forholdsvis let - fortsætter man østpå ad den smalle Vieån, der på en del strækninger har småfosser, stenet bund og en del vegetation. Efter Gundrastorps kvarn bliver ruten mere svær, idet der er flere fosser med sten i åen. 25-30 km efter starten i Lillasjö løber Vieån sammen med Helge å ved Skeingesjön.

Bemærk at strækningen fra broen i Verum til Vieåns udløb i Helgeå er fuglebeskyttelsesområde med adgang forbudt i perioden 1/3 til 30/6.

Kanoruten passerer mange vandmøller, borge, m.v. Hos Turistbureauet i Osby eller Hässleholm kan man evt. få en rutebeskrivelse med informationer om seværdighederne langs åen.

Ved rutens slutning i Osbysjön starter kanoruten Helge å (sydlige del), hvor man kan fortsætte ned mod Kristianstad.


Kortet viser, hvordan kanoruten forløber. Zoom ind på kortet og skift evt. til satellit-visning (Sat).Kanoleje

Verumsån / Vieån er ikke en af de kommunale turistbureauers "autoriserede" ruter. Der er ingen afmærkninger på ruten, og man kan ikke være sikker på at åen er fri for nedfaldne grene og andet vegetation. Kontakt evt. en af kanoudlejerne i området for at høre, om de udlejer kanoer til ture på åen.
Se Kanoudlejning i Skåne.

Sværhedsgrad

Den første del af ruten på søerne frem til Gundrastorp (første blå markering på kortet herover) er forholdsvis let. Efter Gundrastorp er ruten forholdsvis krævende med mange løft op til en km. Denne del af ruten er middelsvær. Midt på sommeren i juli og august kan åen være lavvandet og derfor svær at padle på.

Relaterede artikler

- Kanosæsonen i Sydsverige
- Leje af kano og ekstraudstyr
- Transport af kanoen
- Udrustning til kanoturen
- Hvor langt kan man padle på en dag?
- Allemandsretten