Debat


Debat om Kano og Kajak

Skriv nyt indlæg - Alle debatter

Kano på Verumsån (Vieån)

(Svensk: Kanotled Verumsån)

Siden er publiceret / opdateret: 20. juni 2018
Kort over sydsverige
Kano på Verumsån (Vieån)
Foto: © sydsverige.dk

Strækning

Lillasjö - Osbysjön.

Beskrivelse af ruten

Kanoturen kan begynde i Lillasjö, den første af 6-8 mindre søer man padler over ved rutens start vest for Vittsjö. Søerne er forbundet med åer, og herfra går den ca. 37 km lange kanorute østpå mod Osby.

Efter at have padlet gennem søerne ved Vittsjö - som går forholdsvis let - fortsætter man østpå ad den smalle Vieån, der på en del strækninger har småfosser, stenet bund og en del vegetation. Efter Gundrastorps kvarn bliver ruten mere svær, idet der er flere fosser med sten i åen. 25-30 km efter starten i Lillasjö løber Vieån sammen med Helge å ved Skeingesjön.

Bemærk at strækningen fra broen i Verum til Vieåns udløb i Helgeå er fuglebeskyttelsesområde med adgang forbudt i perioden 15/3 til 30/6.

Kanoruten passerer mange vandmøller, borge, m.v. Hos Turistbureauet i Osby eller Hässleholm kan du evt. få en rutebeskrivelse med beskrivelse af seværdighederne langs åen.


Kortet viser, hvordan kanoruten forløber. Zoom ind på kortet og skift evt. til satellit-visning (Sat).Ved rutens slutning i Osbysjön kan du fortsætte ad kanoruten Helge å (sydlige del) ned mod Kristianstad.

Kanoleje

Verumsån / Vieån er ikke en af de kommunale turistbureauers "autoriserede" ruter. Der er ingen afmærkninger på ruten, og man kan ikke være sikker på at åen er fri for nedfaldne grene og andet vegetation. Kontakt evt. en af kanoudlejerne i området for at høre, om de udlejer kanoer til ture på åen.
Se Kanoudlejning i Skåne.

Køb kort over kanoruten Verumsån (Vieån) i vores webshop

To Terrängkartan i målestok 1:50.000 dækker den ca. 37 km lange kanorute (foruden store dele af Nordskåne). Kortene er meget detaljerede og gode at have med på turen, og viser også et par shelterpladser på den nærliggende vandrerute Skåneleden.

Terrängkartan 514 dækker søerne ved Vittsjö og Vieån frem til omkring Stavshult (grøn markering på Googlekortet herover).

Terrängkartan 515 dækker strækningen fra omkring Stavshult (grøn markering på Googlekortet herover) og frem til Osbysøen.

Terrängkartan 514. Målestok 1:50.000
514 Markaryd
Terrängkartan
Terrängkartan 515. Målestok 1:50.000
515 Älmhult
Terrängkartan


Sværhedsgrad

Den første del af ruten på søerne frem til Gundrastorp er forholdsvis let. Efter Gundrastorp er ruten forholdsvis krævende med mange løft op til en km. Denne del af ruten er middelsvær. Midt på sommeren i juli og august kan åen være lavvandet og derfor svær at padle på.

Relaterede artikler

- Kanosæsonen i Sydsverige
- Leje af kano og ekstraudstyr
- Transport af kanoen
- Udrustning til kanoturen
- Hvor langt kan man padle på en dag?
- Allemandsretten