Debat


Debat om Vandring

Skriv nyt indlæg - Alle debatter

Skåneleden - Kust till kustleden

(Svensk: Skåneleden - Kust till kustleden - SL 1)

Bålhygge et sted i Nordvestskåne. Foto: Erik & Pia Sjostedt, CC BY-NC-ND 2.0

Siden er publiceret / opdateret: 6. marts 2017
Kort over sydsverige

En del af Skåneleden

Den 370 km lange vandrerute fra kyst til kyst er en del af den ca. 1200 km lange Skåneleden.

Etaper og sværhedsgrad

Skåneleden - fra kyst til kyst er inddelt i 25 etaper med en længde på 8-24 km og dermed overkommenlige for en kortere vandretur. Vandreruten fra kyst til kyst byder på meget varierede naturoplevelser og afvekslende vandring. Ruten er forholdsvis let, dog er der bratte stigninger på Hallandsåsen og Bjärehalvøen i vest.

Nogle etaper følger især asfalt- og grusveje, på andre etaper vandrer man især på naturstier. Skåneledens hjemmeside viser "Gradering" for hver enkelt etape, dvs. det primære terræn på ruten og sværhedsgraden.


Campsites (shelters og / eller teltpladser) på vandreruten Kust till kust. Klik på markeringerne for mere info. Kortinformationen er fra Skåneledens hjemmeside 2016. Gå ind på skaneleden.se for at se evt. senere ændringer på ruten, se under Links.Skåneleden 1 Kust till Kustleden
Skåneleden 1
Kust-till-kustleden

Kort over Skåneleden - fra kyst til kyst

Du kan købe kortet Skåneleden 1 Kust-till-kustleden i vores webshop. Kortet viser ruten, shelters mv. og viser de enkelte etaper. Kortet er fremstillet af et slidstærkt materiale, som tåler fugt.

Rutebeskrivelse

Hvis du starter vandreturen i Ängelholm eller på Bjärehalvøen i det nordvestlige Skåne:

På Bjärehalvøen syd for Torekov passerer ruten forbi bronzealderhøjen Dagshög, som med sine 42 meter i diameter er Skånes største gravhøj. Herfra går ruten til det idylliske fiskeleje Torekov helt i vest, hvorfra der er bådforbindelse til Hallands Väderö. På nordsiden af halvøen passerer man naturreservatet Hovs Hallar, en storslået klippekyst med høje klippeformationer. Før Båstand vandrer man på en udløber af Hallandsåsen med flotte udsigter over havet i Båstadbugten. Man kommer forbi Norrvikens Trädgårdar i et landskab domineret af bøgeskov.

Den midterste del af ruten, mellem Åsljunga og Osby, er præget af granskov. Her er mange skovsøer i et landskab, der minder meget om Småland. Ved Osby krydser man Helge å. Før i tiden lå her industrier som møller, jernværker, papirbrug, spinderier m.v., der udnyttede vandkraften fra åen. Her i de dybe Göingeskove i det nordvestlige Skåne, gemte de dansksindede Snaphaner sig under de dansk-svenske krige i sidste halvdel af 1600-tallet.

Helt i øst, tæt på grænsen mellem Skåne og Blekinge, passerer man bl.a. den gamle urskov Nytebodaskogen, en af Skånes største søer Immeln og vildmarksområdet ved søen Raslången, som er næsten uden bebyggelse.

Vandreferie i Skåne, Sverige. Vandreruten fra kyst til kyst byder på let vandring
Shelter ved Hålehall på 19. etape. Foto: Erik & Pia Sjostedt, CC BY-NC-ND 2.0


30 km før Sölvesborg løber ruten sammen med Blekingeleden og i dette område kan man gøre holdt ved Bökestad med en af de smukkest beliggende lejrpladser på Skåneleden. Det sidste stykke inden man kommer til Sölvesborg, vandrer man oppe på Ryssberget, ca. 150 meter over havet. Store dele af Ryssberget er bevokset med bøgeskov.

Skåneleden - fra kyst til kyst ender i Sölvesborg i det vestlige Blekinge.

Læs mere om de enkelte etaper og få info om overnatning på Skåneledens egen hjemmeside, se under Links.

SE OGSÅ

- Skåneleden - fra ås til ås
- Skåneleden - fra nord til syd
- Skåneleden - Öresundsleden
- Skåneleden - Österlenleden

Markering af ruten

Skåneleden - fra kyst til kyst er markeret med orange ringe rundt om træer og stolper.

Shelters på ruten

For hver 10-20 km (ved slutningen / starten af stort set hver etape) er der teltplads med læskur (shelter), bålplads med brænde, mult-toilet og de fleste steder også vand. De gode faciliteter gør Skåneleden til en ideel vandrerute for folk, som sætter pris på en vandreferie, hvor der også er en vis komfort undervejs. Endelig kan du benytte dig af Allemandsretten og campere i skov eller på mark langs vandreruten.

Bo på B&B eller vandrehjem

Starter du turen i vest, kan du - hvis du ankommer til Sverige sent om eftermiddagen - fx overnatte første nat på Ängelholms Vandrehjem. Anden nat kan du fx overnatte i et af de to shelters langs Bjärehalvøens kyst, og tredje nat kan du fx overnatte på det lille Delfin Bed & Breakfast ved den hyggelige havn i Kattvik, se Googlekortet herover.

Pakkeliste

Sådan pakker du en let rygsæk til vandreturen