Debat


Debat om Kano og Kajak

Skriv nyt indlæg - Alle debatter

Kano på Helge å (fra Virestadsjön i Småland til Osbysjön i Skåne)

(Svensk: Kanotled Helge å)

Siden er publiceret / opdateret: 31. august 2017
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.6059
Longitude : 14.32738
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
GPS-koordinater til Välje Badplats i Virestadsjön
Kanoferie på Helge å
Foto: Jonas Hasselgren/Utefoto, CC BY 2.0


En populær kanorute

Den 190 km lange Helge å udspringer i Virestadsjön i Småland og munder ud i Hanöbugten syd for Åhus i Skåne.

Den nordlige del af Helge å fra Virestadsjön i Småland og ned mod Osbysjön i Nordskåne er en af de helt store kanoruter i det sydlige Sverige.

Dele af åen lukket for kanoer

I 2010 blev dæmningen ved Hästberga Kraftverk ødelagt, og siden da har det været forbudt at padle medlem Visseltofta kanotplats og Skeingesjön. På denne strækning er der meget stærk strøm og store sten stikker op af vandet.

Grønne strækninger tilladt, se Googlekort herunder

Hvis du vil padle Helge å skal det derfor være den nordlige strækning (eller dele af strækningen) fra Virestadsjön til Gustavsfors, eller den korte tur fra Skeingesjön til Osbysjön. Begge er markeret med grønt på Googlekortet herunder.

Vi anbefaler: Virestadsjön til Gustavsfors (mindst 50 km)

Strækningen fra Virestadsjön (se øverste røde markering på kortet herunder) til Gustavsfors er tilladt at padle i kano. Hvis ikke I laver afstikkere, men tager den korteste rute tværs over søen Möcklen, er afstanden fra Virestadsjön til Gustavsfors 50 km.

Sværhedsgrad

Dele af ruten er svær med fosser, men der er også flere etaper, der er velegnede til familier med børn, etaper man kan padle på en dag eller en weekend.

Kanoferie på Helge å
Kanoferie i Sverige. Foto: Smålands Turism AB


Vandstanden i hele åen varierer i årets løb. Om foråret er der ofte høj vandstand, og så er der stærk strøm i faldene. Også ved længerevarende regn står vandet højt. Vær forsigtig! Om sommeren og efteråret er vandstanden ofte lavere, og så kan store sten i strømfaldene volde problemer.

Selv et let strømfald kan altså være vanskeligt at passere ved lav eller høj vandstand. Vær altid forsigtig, når du kommer til et strømfald. Er du usikker eller uøvet kanoroer, så stop inden strømfaldet, find en egnet rute eller træk kanoen forbi strømfaldet. Ved høj vandstand er strømmen mange gange stærkere og meget kraftigere. Derfor kan det være umuligt at padle ind til bredden eller hurtigt skifte kanorute. Forsøg derfor at se langt frem ad åen, når du ror, og vælg i god tid en sikker rute, så du slipper for at skulle foretage hurtige sving.

Kanoudlejere i området

- Sjöstugans kanoudlejning ved søen Möckeln.
- Sydsvensk kanotleasing udlejer kanoer og kajakker til ture på Helge å.

Kanotransport

Du skal sørge for at få transporteret kanoen ud til startstedet. Og kanoen skal hentes ved slutningen af ruten. Ring eller send en mail til kanoudlejerne og hør om vilkår, priser m v.


Kortet viser, hvordan kanoruten forløber. Reelt er kun to strækninger farbare i kano efter kraftværksulykken i 2010, nemlig den nordlige strækning fra Virestadsjön til Gustavsfors, eller den korte rute fra Skeingesjön til Osbysjön. Begge markeret med grønt. Zoom ind på kortet og skift evt. til satellit-visning (Sat).Køb kort over kanoruten Helge å (Virestadssjön - Osbysjön)

Terrängkartan 515 i målestok 1:50.000 dækker hele ruten fra Virestadssjön til Osbysjön, lige bortset den korte strækning fra Älvanäs til Kolborshult på i alt ca. 6 km. Kortet viser altså ikke, hvor du padler fra Möcklen ind i Helge å ved Älvanäs. Hvis du vil have denne strækning med, skal du desuden bruge Terrängkartan 524. Du kan købe begge kort i vores webshop.

Terrängkartan 515. Målestok 1:50.000
515 Älmhult
Terrängkartan
Terrängkartan 524. Målestok 1:50.000
524 Ljungby
Terrängkartan


Kanorute med lejrpladser undervejs

En af grundene til kanorutens popularitet er, at den er veludstyret med kanolejrpladser (er dog ikke indtegnet på de grønne Terrängkartan).

På strækningen Virestadsjön til Gustavsfors, som vi anbefaler, findes 7 kanolejrpladser:
- Välje Badplads ved rutens start i Virestadsjön.
- Ved Bråthult (8 km fra Välje Badplads)
- Ved Såganässjön (24 km fra Välje Badplads)
- Ved Diö (28 km fra Välje Badplads)
- Höö i søen Möcklen (32 km fra Välje Badplads)
- Sams Camp ved Skeppshullasjön (41 km fra Välje Badplads)
- Ved Björka/Oshult (43 km fra Välje Badplads).

Der bliver løbende etableret nye lejrpladser, og gamle bliver nedlagt. Desuden kan dele af kanoruten i perioder været lukket på grund af for høj eller lav vandstand, mv. Det er derfor god idé at kontakte turistbureauet i Älmhult (rutens nordlige del) eller turistbureauet i Osby (rutens sydlige del) eller kanoudlejeren for at få den nyeste info om lejrpladserne. Se også Älmhult Turistbureaus kort med lejrpladser under Links.

Betalingssystemet

Hvis du vil benytte kanosystemet og de gode faciliteter, skal du købe en såkaldt kanocheck for hver overnatning på lejrpladsen. Kanocheckene koster 50 svenske kr. pr. nat. per kano. Du køber kanocheckene hos Älmhults turistbyrå inden du tager ud på ruten, eller du køber den på lejrpladsen. Hver gang du overnatter på en lejrplads langs ruten, lægger du en check i en boks. Checken giver afgang til lejrpladsen med brænde, toiletforhold, affaldsbeholdere m.v. Husk at medbringe telt.

Kanochecken til pladsen ved Sågnässjön kan kun købes på stedet, og her er prisen 50 SEK pr. person, ikke pr. kano. Lejrpladsen Brunkelstorp er gratis.

Virestadsjön er det officielle startsted for kanoruten Helge å
Begynd fx turen i Virestadsjön (øverste røde markering på Googlekortet herover) som er det officielle startsted for kanoruten Helge å. Her ved Välje Badplats findes toiletter, vand, badestrand, en bådebro med joller og en lille camping (uden bemanding) hvor man kan overnatte i eget telt for 25 SEK pr. nat eller 80 SEK for en campingvogn (2016). Foto: © sydsverige.dk


Rutebeskrivelse fra Virestadsjön til Osbysjön


Virestadsjön – Bråthult: ca. 8 km
Overvejende padning på sø. Niveauforskel: to meter. Ruten starter ved Välje badplats i Virestadsjön ca. 13 km nordøst for Älmhult, hvor der ligger en lejrplads. GPS-koordinater til lejrpladsen: 56.6059, 14.32738 (WGS84: Decimal). Lejrpladsen kan dog være oversvømmet ved høj vandstand og det kan være svært at parkere. Der ligger en ny lejrplads ved Bråthult. Der er ingen løft på ruten.

Bråthult – Möllekulla - Såganässjön: 16 km
Overvejende padling på å. Niveauforskel: 0 meter. Ved normal vandstand er der ingen løft undervejs. Ruten går gennem et par fuglesøer. Ved Bråthult ligger en lejrplads.

Såganässjön - Kattesjön – Diö: ca. 4 km
Overvejende padling på sø. Niveauforskel: fem meter.
Der er et løft ved Diö, hvorefter man padler ud i søen Möckeln. Hvis I padler mod Älhmult kan I overnatte på Sjöstugans Camping ved Älmhult.

Frem for at padle til Sjöstugans camping, kan man i stedet padle tværs over søen Möcklen til Älvanäs og videre sydpå ad Helge å:

Diö - Älvanäs (tværs over søen Möcklen): ca. 7 km
Frem for at padle fra Kattesjön ned til Sjöstugan ved Älmhult, kan du i stedet tage den kortere rute fra Kattesjön tværs over Möcklen til Älvanäs. I søen ligger flere store øer, så fra Diö kan man ikke se til Älvanäs.

Älvanäs – Bergagården: 12 km
Ruten Älvanäs – Bergagården er først padling på å og derefter overvejende padling på sø. Niveauforskel: to meter.
Undervejs på ruten ligger et par lejrpladser. Ingen løft, dog er der en svær passage, som kan give anledning til løft. Bemærk at rastepladsen ved Bergagårdsbroen er nedlagt.

Bergagården – Gustavsfors: ca. 3 km
Å-padling. Lejrplads ved Gustavsfors
Her ender kanoturen.

Lukkede strækninger som ikke længere må padles

Den korte strækning fra Gustavsfors og videre til Fredriksfors er lukket på grund af meget svære fosser med stor fare for urutinerede padlere! Ved lav vandstand er strækningen fuld af store sten, og ved høj vandstand er fosserne meget svære. Afstanden mellem Gustavsfors og Fredriksfors er ca. tre km.

Fredriksfors - Delary – Halleryd – Kornberga: ca. 20 km
Niveauforskel: 27 meter.
Også denne del af ruten er forbudt at padle pga. sten i vandet og strømmen er flere steder kraftig.

Vandfald ved Halleryd
Fosser ved Linnefalla Kvarn mellem Delary og Halleryd. Denne del af åen er ikke længere farbar i kano. Foto: © sydsverige.dk

Vandfald ved Halleryd
Lille hyggeligt vandfald (højde ca. 50 cm) lige inden Hallaryd. Denne strækning er ikke længere farbar i kano. Foto: © sydsverige.dk


Kornberga – Visseltofta - Hästberga Kraftverk: 13 km
Padling på å. Niveauforskel otte meter.
Etapen starter ved Kornberga kvarn, hvor kanoer kan sættes i vandet. Der er et par lejrpladser undervejs på ruten. Ingen løft.

NB: I november 2010 blev dammen med vand ved Hästberga Kraftverk ødelagt. Vandet fossede ud af dammen, og man må derfor ikke padle strækningen mellem Visseltofta kanotplats og Skeingesjön. Der er stærk strøm i åen og store sten stikker op.

Hästberga Kraftverk – Skeingesjön - Osbysjön: 16 km
Både sø- og å-padling. Niveauforskel 13 meter.
Der er et par lejrpladser undervejs på ruten. Ingen løft.
NB: Man må ikke padle strækningen mellem Visseltofta kanotplats og Skeingesjön.

Relaterede artikler

- Kanosæsonen i Sydsverige
- Leje af kano og ekstraudstyr
- Transport af kanoen
- Udrustning til kanoturen
- Hvor langt kan man padle på en dag?
- Allemandsretten