Forsiden > Byer i Halland > Her

Debat


Alle debatter

Skriv nyt indlæg

Falkenberg

Storgatan i Gamla stan. Foto: trollhare, CC BY-NC-ND 2.0

Siden er publiceret / opdateret: 7. december 2016
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.90234
Longitude : 12.48588
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Falkenberg med omkring 20.000 indbyggere er vokset op omkring Ätran, der engang var rig på laks. I dag deler åen Falkenberg i to dele.

Gamla stan

På åens vestlige side omkring Sankt Laurentii kyrka finder man den gamle bydel ”Gamla stan” med Falkenbergs Hembygdsmuseum (S:t Lars Kyrkogata 8), der fortæller om byens historie. I samme område kan man besøge Törngrens krukmakeri (Krukmakaregatan 4), som er Nordeuropas ældste keramiske værksted fra 1789, og Falkenbergs Museum (Skepparesträtet 2) indrettet i et gammel kornmagasin tæt ved havnen. Ud over udstillinger om især kunst og design byder Falkenbergs Museum på byvandringer.

Falkenbergs Museum ved havnen
Falkenbergs Museum er indrettet i et gammel kornmagasin tæt ved havnen. Foto: Agneta Gladh, Falkenbergs Turist


Vallarna

Den østlige side af åen består overvejende af villaområder, men her finder man også det dejlige grønne område Vallarna med friluftsteater, stor legeplads, den 1000 kvm store Vallarnas skatepark i beton og stål, minizoo, en 2,2 km motionssti, mv.

Tollbron

Den gamle bydel mod vest og Vallarna øst for åen er forbundet af Falkenbergs mest kendte bygningsværk, Tollbron. Det er en smuk stenbro med fem buer opført i midten af 1700-tallet og i dag en af Sveriges bedst bevarende stenbroer. Byggeriet tog fem år, og helt frem til 1914 skulle man betale brotold for at passere broen, deraf navnet. I 1825 var afgiften 1 øre for gående og 5 øre for heste. Postbude, soldater og fangetransporter havde derimod fri passage.

Tullbron i centrum af Falkenberg
Tullbron forbinder den gamle bydel og det grønne område Vallarna. Foto: Rasmus Zwickson, CC BY 2.0Gangstier ved åen – fra Tollbron til Vallarna

Ved Tollbron kan man følge Ågatan 500 meter nordpå og fortsætte ad gang- og cykelstien Laxpromenaden, som løber langs åen. Efter halvanden km når man Laxbron og kan nu krydse Ätran og vandre tilbage gennem Vallarna til Tollbron.

Klitterbadet og Skrea strand

Ved Tollbron kan man også gå et par km ad stien sydpå til den børnevenlige badestrand Skrea strand og besøge den nærliggende svømmehal Klitterbadet, der er kendt for sit 50-meters bassin med tempereret saltvand.

Falkenberg, Skrea Strand
Skrea Strand med hotel Strandbaden i baggrunden. Foto: nakhon100, CC BY 2.0


Laksefiskeri i Ätran

Selv om bestanden af vildlaks er aftaget betydeligt, siden kongen havde eneret på fiskeriet i 1600-tallet, er Ätran i dag kendt som et godt laksevand. I perioden 1/4 – 30/9 er det tilladt at fiske på strækningen fra Tollbron og ca. to km opstrøms til Laxbron. Køb fiskekort i Falkenbergs turistbureau eller i automaten i fiskestugan ved Laxbron.