Debat


Alle debatter

Skriv nyt indlæg

Åsnens Nationalpark

Foto: Per Pixel

Siden er publiceret / opdateret: 28. marts 2018
Kort over sydsverige

Nationalpark i den vestlige del af Åsnen

I slutningen af maj 2018 indvies Sveriges 30. nationalpark ”Åsnens Nationalpark”. Åsnen er Smålands næststørste sø på omkring 150 kvadratkilometer, en smuk mosaik af næs og grønne øer på den store blå sø.

Den nye nationalpark ligger i den vestlige del af Åsnen og bliver 19 kvadratkilometer stor, heraf tre fjerdedele vand / sø.

Oplev Åsnen fra kano, kajak eller båd

Åsnen med de 900 øer er allerede kendt som en god kano- og kajaksø, hvor man kan overnatte på de mange primitive ubemandede lejrpladser eller på campingpladserne, der ligger ud til søen. Nationalpark eller ej, så oplever man bedst søen fra vandsiden, Åsnen er nemlig ikke særlig tilgængelig i bil, på cykel eller når man vandrer i området. Skoven spærrer for udsynet til søen, så kano, kajak eller båd er absolut den letteste og smukkeste måde at opleve søen på. Se også Kanotur på Åsnen.


Nationalpark Åsnens nogenlunde udstrækning. Klik på markeringerne for mere info. Zoom ind på kortet, klik på firkants-ikonet øverst til højre og skift evt. til satellit-visning (Sat).Indgange til Nationalpark Åsnen

Den nye nationalpark vil med nye gangstier mv. ved de to indgange til nationalparken være med til at gøre det lettere at komme tæt på søen og rundt i området.

Hovedindgangen til Nationalpark Åsnen er Trollberget syd for Hulevik, se kortet herover. Ved Trollberget kommer et nyt shelter med udsigt over søen og en teltplads til 3-4 telte samt en plads, hvor man kan lægge til med sin kano eller kajak og gå i land. Ved Trollberget er der indtil videre to stier på i alt 2,8 km, og til efteråret 2018 kommer yderligere to stier på i alt 2,2 km.

Den anden indgang ligger ved Sunnabron / Sirkönbron, som forbinder halvøen Sirkön med fastlandet. Også her er der toiletter og grillplads. Ved Sunnabron findes fire gangstier:
Östra Torpslingan: 0,3 km.
Västra Torpslingan: 0,9 km.
Bokslingan: 1,7 km.
Strandslingan: 2,6 km.
De tre første stier er tilpasset gangbesværede.
Hvis man kombinerer de to Torpslingan-stier med Strandslingan og gangstien i det nærliggende Hunshults Naturreservat, som ligger på den anden side af broen, får man en dejlig tur på 7,5 km.

Nationalpark Åsnen byder også på meget seværdig natur med stor artsrigdom. Nær hovedindgangen - og inde i nationalparken - ligger naturreservatet Bjurkärr, som er en af Sveriges mest seværdige bøgeskove med gamle træer og en stor variation af lav, svampe, insekter mv. Og ved den anden indgang Trollberget kan man opleve et klipperigt landskab med kæmpe klippeblokke og små grotter.

Kajaktur i Nationalpark Åsnen
Foto: Karin Nilsson


SE OGSÅ

Oplev havørne ved søen Åsnen
Fiske i Åsnen
Cykelruten Åsnen rundt

Oplev Nationalpark Åsnen på cykel

Hvis du vil opleve lidt af søen - og den nye nationalpark - på cykel, anbefaler vi cykelruten Banvallsleden mellem Torne og Fridafors. Banvallen er den gamle jernbane, og Banvallsleden er her, hvor den nu nedlagte jernbane løb. Kør de 34 km mellem Torne og Fridafors, en af de smukkeste strækninger på Banvallsleden. Cykelruten er godt skiltet. Undervejs kommer man flere steder helt tæt på Åsnen og passerer bl.a. gennem den gamle stationsby Hulevik og Trollberget syd for Hulevik.

Cykeltur i Nationalpark Åsnen
Foto: Sofia Ernerot