Smögen

Smögen

Foto: Sebastian Lineros/imagebank.sweden.se

Siden er publiceret / opdateret: 4. september 2018
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 58.3562
Longitude : 11.2275
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Naturhavn i Skærgården

Klippeøen Smögen i skærgården nord for Gøteborg er især kendt for sin lange, smalle naturhavn kaldet Smögenbryggen, der i dag er et af Sveriges største turistmål.

Hele farvandet omkring Smögen er fyldt med nøgne klipper og skær, som i sig selv er en stor oplevelse. Fra Smögen fører en 200 meter lang bro over til fastlandet og nabobyen Kungshamn.

Frem til begyndelsen af 1900-tallet var havnen i Smögen en vigtig eksporthavn, hvorfra der blev fragtet saltede fisk til resten af Europa. Langs Smögenbryggen lå magasiner, lagerhaller og salterier, og havnen var øens naturlige centrum.

Også i dag kan man komme tæt på fiskeriet. På østsiden af Smögen finder man den nye havn med bl.a. "Smögens fiskauktion" - en af Sveriges største - hvor fiskernes fangster hver morgen bliver solgt til højstbydende. Ved fiskeauktionen kan man købe fersk fisk og skaldyr, eller man kan få fisk eller friske rejer serveret på et af havnens serveringer. Der er P-pladser på den nye havn.I dag er Smögen præget af turisterne

I dag er Smögenbryggen præget af turister, som om sommeren besøger de mange butikker, caféer og udendørs restauranter langs vandet. Smögen har kun ca. 1500 indbyggere, men fra omkring midsommer til midten af august er her rigtig mange turister, lystsejlere og unge mennesker, især på Smögenbryggen. Musikken spiller, og drinksene flyder, så hvis man søger fred og ro, skal man holde sig væk midt på sommeren.

Fiskebådene er for længst forsvundet fra Smögen, i stedet har lystsejlerne overtaget gæstehavnen, som er en af Sveriges største.

Smögen
Foto: © Jane Lindbladh


Fiskerimuseer

Bag Smögenbryggen ligger museet Fiskarstugan, hvor man kan se, hvordan en fiskerfamilie boede i midten af 1800-tallet. Der er mere om datidens fiskeri i Sjöbodsmuseet på Smögenbryggan, som her kan fremvise en stor samling ældre fiskeredskaber.