Camping i Sverige

Siden er publiceret / opdateret: 10. januar 2014
Campingferie i Sverige
Foto: Helena Wahlman/imagebank.sweden.se


Find campingplads i Sverige

Se Campingpladser i Sverige.

Om camping i Sverige

Ca. 500 af Sveriges 1.000 campingpladser ligger i det sydlige Sverige. Halvdelen af campingpladserne er medlem af SCR, som står for Sveriges Camping & Stugföretagares Riksorganisation. Resten er såkaldte fristående campingpladser (F-camping), som ikke er medlem af SCR.

Campingkort til SCR-camping

Hvis du vil overnatte på en SCR-campingplads, skal du have det europæiske campingkort "Camping Key Europe". Foruden Sverige kan kortet bruges til campingpladser i resten af Europa.

Campingferie i Sverige
Foto: Sonia Jansson/imagebank.sweden.se


Kortet gælder for en familie (en eller to voksne med børn). Selve kortet er gratis, men for at det er gyldigt, skal det have et gyldighedsmærke, som for sæsonen 2014 koster 150 svenske kr. Du kan købe mærket på campingpladsen. Kortet giver også rabat til en lang række svenske seværdigheder, færger mellem Danmark og Sverige, m.m.

Hvis du i stedet overnatter på en F-camping, behøver du ikke noget medlemskort. Læs mere om F-camping nede på siden.

Campingstandard - fra en til fem stjerner

SCR-campingpladserne er inddelt i klasser fra en til fem stjerner, alt efter deres faciliteter:

Hygiejne (H): toilet-, vaske-, badeforhold mv.
Miljø (M): Vejbelysning, eludtag, internet, vandposter, planter, mv.
Service (S): Reception, tilsyn, butikker, restaurant, café, mv.
Rekreation (R): Legeplads, pool, sauna, boldbaner, udlejning af kanoer mv.
Aktiviteter (A): Udbud af arrangerede aktiviteter på pladsen.

Antallet af stjerner - fra én til fem - er en samlet bedømmelse af campingpladsens hygiejneforhold, miljøforhold, service og rekreaktionstilbud. "Aktiviteter" indgår ikke i bedømmelsen. Antallet af stjerner er altså ikke udtryk for, hvor naturskøn pladsen er, men snarere omfanget af faciliteter og aktivitetsmuligheder.

Naturcamping - den svenske allemandsret giver mulighed for camping i det fri
Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

Vildmarkscamping (VM)

Kategorien VM står for vildmarkscamping. Det er camping, hvor naturoplevelsen er i centrum, og campingpladsen kun skal opfylde helt basale behov i stil med de et-stjernede campingpladser.

Enkel camping (EC)

Kategorien EC stod tidligere for "Enkel Camping", som er en camping med et minimum af faciliteter. Efter at SCR i 2009 ændrede deres standarder, er EC-betegnelsen udgået. Kig i stedet efter campingpladser med en enkelt stjerne, hvis du er til det mere enkle campingliv. Eksempel på en "Enkel camping" Strandbadets Camping i Älghult

F-camping

Mange campingpladser har fravalgt SCR og er i stedet organiseret i F-camping, som står for "fristående campingplats". Her finder man den samme type campingpladser som hos SCR, men udbuddet er nok lidt bredere. Her er alt fra små lejrpladser og naturcamping til store etablerede campingpladser med alle faciliteter, foruden fiskecamping-pladser, nudistcampinger, mv. Man skal ikke anvende campingkort for at bo på en F-camping.

Rastepladser til campingvogne og autocampere

I F-campings katalog og på deres hjemmeside (se linket til F-camping under Links på siden Campingpladser i Sverige) finder man en oversigt over ca. 190 såkaldte ställplatser i Sverige - en slags rastepladser med få faciliteter som wc og drikkevand, hvor man kan parkere sin campingvogn eller autocamper om natten mod en mindre afgift end på campingpladserne. Idéen er, at det er nemt at "tjekke ind" og ud, og hvis man alligevel blot skal overnatte og videre næste dag, er der ingen grund til at betale fuld pris på en almindelig campingplads.

Hytter på campingpladser

På mange af de svenske campingpladser, hvad enten de er organiseret i SCR eller er F-camping, kan du leje en campinghytte (svensk: stuga eller campingstuga / campingstugor). Det kan være små campinghytter til 1-2 personer, eller hytter til storfamilien på 16 personer. Campinghytterne har typisk køkken med køleskab og komfur. Som hyttegæst benytter du campingpladsens bade- og toiletfaciliteter. Normalt er det muligt at leje en campinghytte for en enkelt nat ad gangen eller en hel uge.

Det er forholdsvis billigt at overnatte i campinghytte, og så har du både tag over hovedet og er tæt på naturen.

Slå teltet op i skoven eller på stranden

Hvis du foretrækker en campingferie under primitive forhold, giver Allemandsretten mulighed for, at du kan slå dit telt op i skov, på mark eller strand en enkelt nat.

Med campingvogn rundt i Sverige

Langt de fleste svenske campingpladser er også for campingvogne. Den svenske allemandsret gør det imidlertid muligt, at du kan overnatte i din campingvogn eller husvogn / autocamper uden for campingpladserne.

Mulighederne for fri camping med campingvogn eller husvogn / autocamper er dog begrænset af den svenske lov om terrænkørsel (svensk: Terrängkörningslagen). Ifølge loven er det forbudt at køre med bil i det åbne terræn ved siden af vejen eller køre ud på strand, eng, mark eller lignende. Men derfor kan du godt holde ind ved vejsiden og overnatte i din campingvog eller husvogn, fx ud til en sø, hvis det ikke generer trafikken eller de lokale beboere.

Lej en autocamper i Sverige

Har du ikke din egen autocamper, kan du fx leje en autocamper hos Daylight Husbilcenter i Jönköping eller ved Gøteborg. Her kan du leje en autocamper for en eller flere uger. Vælg mellem forskellige typer og størrelser, se Lej en autocamper hos Daylight Husbilcenter i Jönköping eller Mölndal (Gøteborg).

Find campingplads i Sverige

Se Campingpladser i Sverige.