Forsiden > Her

Transport i det sydlige Sverige

Siden er publiceret / opdateret: 13. december 2013
Biltransport i Sverige
Foto: © sydsverige.dk

Med bil rundt i Sydsverige

Som dansk billist skal man være opmærksom på, at både de uskrevne og skrevne trafikregler er anderledes i Sverige.

Man bemærker hurtigt, at trafikkulturen er anderledes på den anden siden af Øresund. I forhold til os danskere kører svenskerne i højere grad efter forholdene og deres medtrafikanter. Tempoet er knap så hektisk som i Danmark, og der er mindre kamp om at komme frem.

Fartgrænser

  • 50 km/t i tæt bebyggede områder.
  • 70 km/t uden for tæt bebyggede områder.
  • 110 km/t på motorvej.
  • 80 km/t: Personbil med campingvogn.

Øresundsbron
Foto: Regina Schwarz, CC-BY-2.0

Pas på elge og andre større dyr

Hver dag er der trafikulykker i Sverige, hvor elge er indblandet. Ulykkerne sker som regel i daggryet eller skumringen med store skade til følge. Elge kan bevæge sig med 50 km i timen, så pludselig kan de stå på vejen foran bilen - så sæt farten ned!

Hvis du påkører en elg eller et andet stort dyr (rådyr, hjort, vildsvin, odder, ørn, los mv.) har du pligt til at anmelde påkørslen til svensk politi, også selvom dyret forsvandt ind i skoven efter påkørslen. Hvis du undlader at anmelde påkørslen, får du dagbøder, læs mere under Links.

Børn i bilen

Alle børn under 135 cm skal sidde i barnestol eller barnesæde til bil.

Alkohol og bilkørsel

I Danmark er promillgrænsen 0,5. Hvis man har mere end 0,5 promille alkohol i blodet, bliver man i Danmark straffet med bøde. Og har man mere end 1,2 promille, så ryger kørekortet. I Sveriges er promillegrænsen (svensk: rattfylleri) nede på 0,2. Det er den grænse, hvor man ved, at alkohol kan påvirke en persons reaktionstid og motorik og dermed evne til at køre bil. Grænsen for spritkørsel (svensk: grovt rattfylleri) er på 1,0 promille. Spritkørsel kan give fængsel i op til to år og inddragelse af kørekortet i mindst et år.

Vinterdæk og pigdæk

I perioden 1. dec. - 31. marts er det et krav, at bilen er udstyret med vinterdæk (eller sommerdæk med snekæder), hvis der er is, sne, slud eller frost på vejbanen. Kravet gælder både for svenske og udenlandske bilister.

Læs mere om Vinterdæk og pigdæk ved kørsel i Sverige

Bilkørsel og mobilsnak

I modsætning til Danmark er det i Sverige tilladt at tale i mobiltelefon, mens man kører bil. Men da mobilsnak svækker koncentrationen, er det ikke noget, der anbefales. Den statslige organisation "Trafikverket" anbefaler, at man undgår at tale i mobil, mens man kører og i stedet holder ind til siden for at snakke i mobiltelefon. Siden 1. december 2013 har man kunnet få bøde, hvis man bruger mobiltelefon, sender sms, ser på film (!) eller bruger andet elektronisk udstyr på en måde, så det påvirker kørslen. Og hvis man kører uforsvarligt pga. mobilsnak, kan man straffes med fængsel i op til to år.

Rastepladser

Langs hovedvejene er der indrettet Rastepladser for hver 20-30 minutters kørsel. Her er borde og bænke, toiletforhold og mulighed for at strække benene.

Benzinpriser

Den svenske hjemmeside bensinpriser.nu viser de aktuelle benzinpriser hos de forskellige tankstationer rundt om i Sverige, se Links.

Indstil din GPS til WGS84-Decimal

Hvis du vil køre efter de GPS-koordinater, du finder på sydsverige.dk, skal du indstille din GPS til formatet Decimal. Se Indstil din GPS til formatet Decimal.

Med tog rundt i Sverige
Foto: Cecilia Larsson/imagebank.sweden.se

Med tog rundt i Sydsverige

Togturen København - Malmø taget ca. 35 minutter. I Malmø kan man vælge at fortsætte med tog rundt i Skåne, videre til Blekinge eller op gennem Småland. Der er direkte forbindelse fra København til Båstad, Varberg og videre op til Gøteborg ad vestkysten. Og ad østkysten er der direkte forbindelse til bl.a. Kalmar. Se Links

Med bus rundt i Sydsverige

Flere busselskaber har daglig forbindelse mellem København / Helsingør og en række byer i det sydlige Sverige, se Links.

  • Swebus kører mellem de større byer i hele det sydlige Sverige.
  • Eurolines kører bl.a mellem København og en række større byer i det sydlige Sverige.
  • Gobybus kører bl.a ruterne København - Helsingborg - Gøteborg og København - Helsingborg - Jönköping.
  • Linje 999 kører bl.a. København - Malmø og København - Ystad - Rønne på Bornholm.

Find rejserute - Se rutebeskrivelse

På Viamichelin.com kan du planlægge din rejserute og få kørselsvejledning, når du skal fra Danmark til Sverige eller rundt i Sydsverige. Se Links.

Relaterede artikler

Køb bil i Sverige