Forsiden > Her

Køb og salg af sommerhus el. ødegård i Sverige

Huskøb: Hvis dit fritidshus skal have udsigt til en sø, forhøjer det prisen væsentligt. Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 9. maj 2016

Køb af sommerhus eller ødegård

11.267 danskere var i 2015 ejer af et svensk fritidshus, et tal der har ligget nogenlunde stabilt de senere år.

Sammenlignet med danske forhold er købsprisen og driftsomkostningerne for et svensk fritidshus forholdsvis lave. Især den lave svenske ejendomsskat gør det økonomisk attraktivt at købe sommerhus i Sverige.

Sådan køber du hus

Herunder er der nogle tips til at købe sommerhus, ødegård eller helårsbolig i Sverige: At finde det rigtige hus, selve huskøbet, finansiering m.v.

- Undersøg huset grundigt
- Ejendomsmæglerens rolle
- Slutseddel, skøde og tinglysning
- Finansiering af huset
- De årlige driftsomkostninger

Pris og beliggenhed

Hvis du vil købe en klassisk ødegård i Sydsverige til en rimelig pris, skal du lede inde i landet, for eksempel midt i Småland. Hvis du derimod ønsker at købe et sommerhus ved havet, er prisen høj, også set med danske øjne. Kullen og Österlen i Skåne er blandt de områder, hvor du finder de dyreste sommerhuse til salg.

Jo længere fra storbyer som Malmø, Helsingborg, Jönköping mv. - og jo længere fra vandet - jo lavere til salg pris på husene. Saltvand forhøjer prisen mere end søer. Dyrest er dog egen søgrund.

Skåne, Stockholm, vestkysten af Halland og kysten videre nordpå samt Gotland er blandt de dyreste områder i Sverige.

Ifølge mange ejendomsmæglere er røde huse dyrere end fx gule huse, især i Sydsverige. Forklaringen er den simple, at danskerne, tyskere og nordmænd især efterspørger de rødmalede træhuse fra omkring år 1900, hvorved de presser salgsprisen op.

Køb fritidshus, sommerhus eller helårsbolig i Sverige
Klassiske svenske ødegårde i god stand er
eftertragtede - og det kan ses på prisen.
Foto: © sydsverige.dk

Kig på kronekurs og renteniveau

Som mulig køber bør du kigge på, hvad du får for pengene og hvad huset koster dig pr. måned. Her spiller kronekurs og renteniveau ind, hvis du skal låne pengene. Vær opmærksom på den kursrisiko der er ved at låne pengene i svenske kroner i Sverige. Den svenske kronekurs har siden 2014 stabiliseret sig omkring 0,80.

Mange danske fritidshusejere i det sydlige Småland

Der er store regionale forskelle på, hvor i Sydsverige danskene køber fritidshus. Det absolut mest populære område er Kronobergs län (det sydlige Småland). Alene i Markaryd kommune er 60 procent af alle fritidshuse ejet af udlændinge, især danskere og tyskere. Men der er også mange danske fritidshusejere i resten af Småland, det nordlige Skåne, det vestlige Halland og Blekinge.

SE OGSÅ

Danskere køber især fritidshus i Småland.

Pris og standard

Ud over beliggenheden har husets stand stor betydning for salgsprisen. Er huset uden indlagt vand og afløb, falder prisen. Tilsvarende for el. Hvis man kun skal bruge huset i sommerhalvåret, er det måske lettere at bo enkelt. Ifølge en svensk ejendomsmægler stiller svenskere og danskere forskellige krav: Svenskerne vil have renoverede huse, danskerne derimod søger de gamle oprindelige huse med bl.a. kakkelovne. Hvor danskerne før i tiden ikke gik af vejen for udedas, stiller de i dag krav om wc og bad. Det er i dag sværere at sælge huse uden wc og bad, og det påvirker prisen. Så hvis man selv vil tage besværet med at etablere badeværelse, kan man gøre et godt køb ved at investere i et hus uden wc og bad.

Lej inden du køber

Det er en stor beslutning at købe fast ejendom, ikke mindst i Sverige, hvor kulturen og sproget er anderledes. Det kan derfor være en rigtig god idé at leje, inden man tager skridtet og køber sit eget.

SE OGSÅ

- Lej sommerhus, ødegård eller hytte i Sverige
- Torpar og (især) ødegårde til leje i Sverige

Overvejelser inden du køber hus

Man skal igennem mange overvejelser, inden man bliver ejer af et svensk hus:
  • Skal det være en klassisk rød ødegård eller et mere traditionelt sommerhus?
  • Hvor skal huset ligge – ensomt eller i et landsbymiljø?
  • Hvilken stand skal huset være i?
  • Hvor meget vedligeholdelsesarbejde må det kræve?
  • Hvad med komforten – skal det være et hus med el og indlagt vand?
  • Skal huset bruges om vinteren? Hvordan er det opvarmet?
  • Hvor langt fra Danmark må det ligge? Osv.

Ved salg - du bliver beskattet, den dag du sælger

I Sverige skal du betale skat af fortjenesten, den dag du sælger dit svenske hus. Det er der desværre mange danskere, der ikke er opmærksom på. I 2008 blev skatten ved salg sat op fra 20 procent til 22 procent af nettofortjenesten.

Du skal huske at gemme dine købsbilag til værdiforbedrende reparationer og nyetableringer, de kan nemlig trækkes fra efter et salg forudsat at du sælger med fortjeneste. Mange smider deres bilag ud, men de er 22 procent af beløbet værd i skattefradrag!

Køb byggegrund i Sverige

Måske drømmer du om at købe en stump skov eller en øde grund langt fra naboer, hvor du kan bygge et fritidshus. Men selv om Sverige er omkring 10 gange større end Danmark, og der er masser af uberørt natur, kan det være svært at finde en øde byggegrund til salg. Det er der flere årsager til, men det kan dog lade sig gøre.
Læs mere: Køb byggegrund i Sverige.