Forsiden > Her

Køb ødegård, sommerhus eller helårsbolig i Sverige

Siden er publiceret / opdateret: 20. marts 2014
 Ødegårde til salg - køb ødegaard sommerhus eller helårsbolig i Sverige - på svensk: Bostad - ødegaardskøb
Klassiske svenske ødegårde i god stand er
eftertragtede - og det kan ses på prisen.
Foto: © sydsverige.dk

Køb af fritidshus

I dag er 11.696 fritidshuse i Sverige ejet af danskere, og det er en stigning på 164 procent siden år 2000. Stigningen fandt især sted i perioden 2004-2008, men de senere år er tallet næsten stået stille. I 2012 blev antallet af danskejede fritidshuse kun øget med i alt 33 stk.

Fra 2004 til 2009 steg prisen på fritidshuse generelt, mens prisen i perioden 2009 til 2013 har ligget nogenlunde konstant (målt i svenske kr.). Danskere og tyskere foretrækker dog ofte rødmalede træhuse fra omkring år 1900, og det påvirker priserne på netop denne type huse.

Sådan køber du bolig

Herunder er der nogle tips til at købe ødegård, sommerhus eller helårsbolig i Sverige: At finde huset på nettet, selve huskøbet, finansiering m.v.

Svenske huse til salg på nettet
Undersøg huset grundigt
Ejendomsmæglerens rolle
Slutseddel, skøde og tinglysning
Finansiering af huset
De årlige driftsomkostninger

Boliger til salg - ejendomshandel i Sverige: køb sommerhus eller ødegård (fastigheder eller fastigheter) med udsigt til en svensk sø - men det er dyrt
Huskøb: Hvis din fritidsbolig skal
have udsigt til en sø, forhøjer det
prisen væsentligt. Foto: ©
sydsverige.dk

Pris og beliggenhed

Hvis du vil have en klassisk ødegård i Sydsverige til en rimelig pris, skal du lede inde i landet, for eksempel midt i Småland. Hvis du derimod ønsker et sommerhus ved havet, er prisen høj, også set med danske øjne. Nogle af de dyreste områder er ved Kullen og Österlen i Skåne.

Jo længere fra storbyer som Malmø, Helsingborg, Jönköping mv. - og jo længere fra vandet - jo billigere sælges husene. Saltvand forhøjer prisen mere end søer. Dyrest er dog egen søgrund.

Skåne, Stockholm, vestkysten af Halland og kysten videre nordpå samt Gotland er blandt de dyreste områder i Sverige.

Ifølge mange ejendomsmæglere er røde huse dyrere end fx gule huse, især i Sydsverige. Forklaringen er den simple, at danskerne, tyskere og nordmænd især efterspørger de røde huse og ødegårde, hvorved de presser salgsprisen op.

Kig på kronekurs og renteniveau

Som mulig køber bør du kigge på, hvad du får for pengene og hvad huset koster dig pr. måned. Her spiller kronekurs og renteniveau ind, hvis du skal låne pengene. Vær opmærksom på den kursrisiko der er ved at låne pengene i svenske kroner i Sverige.

Den svenske kronekurs har stabiliseret sig over 0,80, og det er væsentligt mere end for nogle år siden (ca. 2009-2010), hvor den var helt nede i kurs 0,64. Det betyder, at det i dag er blevet dyrere for danskere at købe ejendom i Sverige end for ca. 5 år siden, selvom husprisen i svenske kr. måske er den samme.

Mange danske fritidshusejere i det sydlige Småland

Der er store regionale forskelle på, hvor i Sydsverige danskene køber fritidshus. Det absolut mest populære område er Kronobergs län (det sydlige Småland). Alene i Markaryd kommune er 59 procent af alle fritidshuse ejet af udlændinge, især danskere og tyskere. Men der er også mange danske fritidshusejere i resten af Småland, det nordlige Skåne, det vestlige Halland og Blekinge. Læs også Danskere køber især fritidshus i Småland.

Pris og standard

Ud over beliggenheden har husets stand stor betydning for salgsprisen. Er huset uden indlagt vand og afløb, falder prisen. Tilsvarende for el. Hvis man kun skal bruge huset i sommerhalvåret, er det måske lettere at bo enkelt. Ifølge en svensk ejendomsmægler stiller svenskere og danskere forskellige krav: Svenskerne vil have renoverede huse, danskerne derimod søger de gamle oprindelige huse med bl.a. kakkelovne. Hvor danskerne før i tiden ikke gik af vejen for udedas, stiller de i dag krav om wc og bad. Det er i dag sværere at sælge huse uden wc og bad, og det påvirker prisen. Så hvis man selv vil tage besværet med at etablere badeværelse, kan man gøre et godt køb ved at investere i et hus uden wc og bad.

Overvejelser inden du køber hus

Man skal igennem mange overvejelser, inden man bliver ejer af et svensk hus:
  • Skal det være en klassisk rød ødegård eller et mere traditionelt sommerhus?
  • Hvor skal huset ligge – ensomt eller i et landsbymiljø?
  • Hvilken stand skal huset være i?
  • Hvor meget vedligeholdelsesarbejde må det kræve?
  • Hvad med komforten – skal det være et hus med el og indlagt vand?
  • Skal huset bruges om vinteren? Hvordan er det opvarmet?
  • Hvor langt fra Danmark må det ligge? Osv.

Boligsalg - du bliver beskattet, den dag du sælger

I Sverige skal du betale skat af fortjenesten, den dag du sælger dit svenske hus. Det er der desværre mange danskere, der ikke er opmærksom på. Fra 1/1 2008 er skatten ved salg sat op fra 20 procent til 22 procent af nettofortjenesten.

Du skal huske at gemme dine købsbilag til værdiforbedrende reparationer og nyetableringer, de kan nemlig trækkes fra forudsat at du sælger med fortjeneste. Mange smider deres bilag ud, men de er 22 procent af beløbet værd i skattefradrag!

Køb byggegrund i Sverige

Måske drømmer du om at købe en stump skov eller en øde grund langt fra naboer, hvor du kan bygge et fritidshus. Men selv om Sverige er omkring 10 gange større end Danmark, og der er masser af uberørt natur, kan det være svært at finde en øde byggegrund. Det er der flere årsager til, men det kan dog lade sig gøre. Læs Køb byggegrund i Sverige.