Forsiden > Her

Debat


Alle debatter

Skriv nyt indlæg

Top 5 oplevelser i Skåne

Siden er publiceret / opdateret: 11. august 2016
Kort over sydsverige

SKÅNE - HJEMLIGT OG SAMTIDIG SÅ ANDERLEDES

Lad det sydsvenske eventyr begynde i Skåne blot få timers kørsel fra København. Skåne er på en gang velkendt og hjemligt, og alligevel så anderledes og overraskende. Området passer perfekt til både korte og lidt længere udflugter. Gå på opdagelse og udforsk vilde klipper, dybe skove, små øer og fiskerlejer, de historiske slotte med danske aner, storslåede nationalparker og spændende museer.

Fem gode oplevelser i Skåne


Kullen - Storslået og imponerende natur


1. Kullen - Storslået og imponerende natur

Mindre end et to timers kørsel fra København, helt ud til Øresunds kyst, ligger Kullen, der er et af Sveriges mest storslåede og imponerende naturreservater, der byder på oplevelser for hele familien. Kullen er et otte kilometer langt granitbjerg der på sit højeste punkt rager 187 meter op over havet. Her rejser stejle skrænter og imponerende klipper sig brat op af vandet - flere steder med 50-70 meter næsten lodrette vægge og dybe grotter. Mange tager hertil for at klatre eller dykke med professionelt udstyr. Men her findes også gode vandrestier gennem bøgeskove, lyngheder og store engområder med små søer. Bliver man kaffetørstig, kan man lægge vejen forbi Flickorna Lundgrens Kaffestuga, der er berømt i hele Sverige. Her er også en lille god, børnevenlig badestrand. Fyrtårnet på spidsen af Kullaberg er et yndet udflugtsmål med cafe og et såkaldt Naturum, der fortæller om området og naturen.
Læs mere om oplevelser på Kullen

Hven - Ø-eventyr og verdenshistorie midt i Øresund
Foto: Anders Ebefeldt/studio-e.se


2. Hven - Ø-eventyr og verdenshistorie midt i Øresund

Midt i Øresund mellem Danmark og Sverige ligger den lille ø Hven, der blot er 4,4 km lang og stort set bilfri. Den bedste måde at opleve øen på er på cykel.

Hvens karakteristiske stejle skråninger, også kaldet Backafall, nærmest hæver øen 40 meter op fra havet. De udgør et 140 hektar stort naturreservat, der løber som et grønt bånd rundt om øen. Udover at være et skønt og idyllisk sted, så indtager øen Hven en ganske særligt plads i verdenshistorien. Det var nemlig her, den verdensberømte danske astronom Tycho Brahe i 1500-tallet, reformerede naturvidenskaben med sine opdagelser.

På Hven ligger Europas nordligste durumhvedemarker, der anvendes til fremstilling af lokale specialiteter som pasta, brød og lækre kager. Her er også et lokalt whisky-destilleri, der benytter lokalt avlet korn og fremstiller mere end 500 slags udsøgte whiskys.
Læs mere om oplevelser på Hven

Söderåsens Nationalpark - Nordeuropas største naturskov
Foto: bjaglin, CC BY 2.0


3. Söderåsens Nationalpark - Nordeuropas største naturskov

Efter få timers kørsels fra København er man i Söderåsens Nationalpark, Nordeuropas største naturskov, som byder på mange naturoplevelser. Her findes mange skønne vandreruter med shelters. Man kan man tage børnene med på ’geologisk skattejagt’, gå rundt om den sagnomspundne, cirkelrunde ’Odins sø’, udforske klippelandskaber og grønne bøgeskove eller bare pakke madkurven ud og nyde naturen i fred og ro.
Læs mere om oplevelser i Söderåsens Nationalpark

Hallands Väderö – en naturskøn perle
Foto: Guillaume Baviere, CC BY 2.0


4. Hallands Väderö – en naturskøn perle

Hallands Väderö er et lille naturparadis med 3,1 kvadratkilometer helt uberørt natur, der siden 1958 har haft status som naturreservat. Her tager man over for at opleve naturen og mærke roen. På øen findes en af Sveriges største sælkolonier. Her er en lille bøgeskov, som er en af de sidste rester af Europas oprindelige bøgeskove. Der vokser 600 forskellige vilde blomster og bregner. Øen har er en rig lav- og insektflora og her er iagttaget mere end 200 fuglearter.
Læs mere om oplevelser på Hallands Väderö

Wanås Kunst – nordisk og international samtidskunst
Dan Graham, Two Different Anamorphic Surfaces, 2000. Foto: Anders Norrsell


5. Wanås Kunst – nordisk og international samtidskunst

Kunsthal, økologisk landbrug, en stor skulpturpark og et smuk gammelt slot med aner fra middelalderen. Wanås Kunst viser skiftende udstillinger med nordisk og international samtidskunst på højt niveau. Til slottet hører en stor engelsk slotspark, der i dag fremstår som et udendørs kunstmekka med skulpturer og installationer skabt af store, internationale navne som fx Yoko Ono, Jenny Holzer, Srinivasa Prasad, Roxie Paine, Ann Hamilton, Dan Graham, Allan Mccollum, m.fl. Men også danske Per Kirkeby har sat sit præg på parken med en teglskulptur, smukt placeret på en eng med udsigt til slottet. Wanås har museumsbutik med kunstbøger, legetøj og design, en delikatessebutik med lokalt produceret delikatesser fra mere end 50 skånske og danske madhåndværkere samt en cafe med lækker frokost, kaffe og kage.
Læs mere om Wanås Kunstudstilling

SE OGSÅ

Top 5 oplevelser i Blekinge
Top 5 oplevelser i Småland