Debat


Alle debatter

Skriv nyt indlæg

Hallands Väderö

Øens fyr blev opført i 1884, efter at fem skibe var forlist ved Hallands Väderö under en storm. Foto: Susanne Nilsson, CC BY-SA 2.0

Siden er publiceret / opdateret: 9. august 2016
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.446
Longitude : 12.5635
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Beliggenhed

Hallands Väderö, tre km ud for Torekov, består af gnejsklipper og er en udløber af Hallandsåsen. Med sine 3,1 kvadratkilometer er Hallands Väderö den tredje største ø i Skåne. Øen har været naturreservat siden 1958 og byder på dejlige naturoplevelser.

Sveriges største sælkoloni

På vestsiden af Hallands Väderö lever flere hundrede spættede sæler i en af Sveriges største sælkolonier, og hvis man er heldig, kan man se sælerne på klipperne. Siden sælen blev fredet i 1960erne, er kolonien vokset støt.

Ø med stor artsrigdom

Det indre af Hallands Väderö er domineret af en gammel bøgeskov. Bøgeskoven siges af være den ældste i Sverige og en af de sidste rester af Europas oprindelige bøgeskove. Træerne her er forskellige og mindre forædlede, end man ser i en traditionel bøgeskov. De bliver ikke fældet, og døde træer får lov at ligge og rådne til gavn for dyr og planter.I det hele taget har Hallands Väderö en meget stor artsrigdom - ca. 600 arter vilde blomster og bregner vokser på øen. Lav- og insektfloraen er blandt de rigeste i Sverige. Hallands Väderö er også kendt for sit rige fugleliv. På øen er der iagttaget over 200 fuglearter, hvoraf de ca. 70 er regelmæssige ynglefugle. Blandt øens mange fuglearter kan man bl.a. opleve terner, hulduer, skærpiber, alke og tejster.

Kysterne er domineret af både strandenge og klipper, og ved Sandhamn et par fine sandstrande. Får, heste og køer græsser på øen. Man kan gå øen rundt på et par timer ad de afmærkede stier.

SE OGSÅ

Flere spændende øer langs Sveriges kyster

Museet på sydspidsen

På sydspidsen af øen ligger en naturhavn for lystsejlere, og inde på land det lille museum "Väderömuseet", der fortæller om Hallands Väderös historie, dyre- og planteliv m.v.

Kappelhamn på Hallands Väderö
Det lille museum på sydspidsen af Hallands Väderö har en fin udstilling om øens dyre- og planteliv. Foto: Guillaume Baviere, CC BY 2.0


Transport til Hallands Väderö

I perioden maj - august er der normalt dagligt båd til øen fra den maleriske fiskerby Torekov. Forår og efterår sejles der kun lørdag og søndag. Overfarten mellem Torekov og Hallands Väderö tager ca. 20 minutter og varetages af Väderötrafiken.

Kiosk i Sandhamn

I Sandhamn på øens østkyst findes kiosk, som holder åbent i forbindelse med bådtrafikken. Kiosken tager ikke kreditkort, så husk kontanter. Som det eneste sted på øen kan man her få drikkevand.