Debat


Debat om Kullen

Skriv nyt indlæg - Alle debatter

Kullen

(Svensk: Kullaberg)

Visitgrottan. Klatrere i gang med at fastgøre reb. Foto: Guillaume Baviere, CC BY 2.0

Siden er publiceret / opdateret: 10. januar 2014
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.2902
Longitude : 12.4938
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Vejret Vejret

Vädret Kullen

Beliggenhed

Kullen ligger ca. 35 km nord for Helsingborg.

Et storslået naturreservat

Kullen er et af Sveriges mest storslåede naturreservater. Det er et otte km langt bjerg, der tilbyder næsten alt, man kan ønske sig af naturoplevelser.

Naturen på Kullen er meget varieret med bøgeskove, lynghede, store engområder og småsøer. Her yngler omkring 90 forskellige fuglearter og mange hjorte. Fra det højeste punkt Håkull, 187 meter over havet, har man en flot udsigt over landskabet. Kullens kyst er Sveriges mest besøgte dykkersted og et af Sveriges få marinereservater.

Kullen er det mest besøgte naturreservat i Sverige. Omkring 300.000 besøgende passerer hvert år hovedindgangen ved Mölle. Ude på spidsen ved fyret ligger en stor P-plads, mens der er flere mindre P-pladser rundt om på halvøen.

Kajaktur ved Kullen
Foto: mroach, CC-BY-SA 2.0


Skrænter, grotter og klipper

Kysten er domineret af stejle skrænter og imponerende klipper, der rejser sig op af vandet, flere steder med 50-70 meter næsten lodrette vægge. Gennem årtusinder har havet skabt en række grotter i bjerget. Den mest kendte er Kullamannens port, gennem hvilken man kan ro ind i bjerget. Kullamannen var i den lokale folketro et overnaturligt væsen, som holdt til på og i bjerget og som skubbede uforsigtige vandrere ned fra klipperne. Lidt syd for fyret er der trapper ned til Silvergrottan og Lahibiagrottan.

Fyret

Ude på spidsen, 78,5 meter over havet, står Kullens fyr fra år 1900. Det er Skandinaviens kraftigste fyr i et af verdens mest trafikerede farvande. Fyret, hvis lys kan ses på 50 kilometers afstand, har åbent for besøgende i sommermånederne.

Fyret på Kullen
Det nye "Narurum" med fyret i baggrunden. Foto: © sydsverige.dk


Udstilling om Kullens geologi, flora og fauna

Ved siden af fyret ligger en udstillingsbygning (et såkaldt Naturum) med udstillinger om Kullens geologi, planter og dyr.

Kullen
Foto: skane.com © sydpol.com


Guidede ture

I højsæsonen arrangerer folkene på Naturum klatreture, vandreture og andre guidede udflugter mod betaling, fx til grotterne. Det kan også være snorkelsafari, ture i båd eller på mountainbike, klatrekurser m.m.

Klatrung på Kullen
Foto: Sune Posselt CC BY-NC-SA 2.0


Vandrestier

Der går to hovedstier fra fyret til den lille by Arild ca. 11 km nede ad østkysten. Den røde sti er relativt let. Den følger den vestlige del af Kullen forbi den charmerende by Mölle, inden den skråer ind over Kullen til Arild (på østkysten). Mölle er mest kendt for sit frigjorte badeliv omkring år 1900, hvor mænd og kvinder strømmede til byen fra bl.a. Berlin og København for her at kunne gå i vandet sammen.

Den blå sti er mere krævende og følger østsiden af bjerget fra fyret til Arild i et kuperet terræn. Ruten er markeret med orange mærker og / eller skiltet "SL5". Fra fyret til Arild er der 11,4 km, og man kommer bl.a. forbi den kendte drivtømmerkonstruktion Nimis. Man kan også indlede turen i Arild (parkering ved havnen) og vandre i retning af fyret. Ruten er en del af Öresundsleden og kaldes "Skåneleden 5", da det er en del af Skåneleden.

Vandre på Kullen
Den blå vandresti følger østsiden af bjerget til Arild. Foto: © sydsverige.dk


Fra Mölle kan man vandre ad sydkysten ud til fyret og tilbage til Mölle ad nordkysten, en tur på ni km, se Vandreruten Mölle – Kullens fyr – Mölle. Turen er velegnet for familier med børn fra 10 år, der er i god fysisk form.

Caféen i Ransvik

Ransvik på vestkysten emmer af historie: Det var her, velstillede mænd og kvinder rejste til omkring år 1900 for at bade fra klipperne og lod sig fotografere sammen iført badetøj. Flere af de gamle billeder kan ses på den hyggelige café i Ransvik.

Området er populært blandt dykkere. Ud for caféen findes en lille mole, hvor det er nemt at komme i vandet, og havbunden skråner hurtigt, så man når ned på 15-20 meters dybde med sten, klipper og en rig vegetation.

Caféen i Ransvik
Der er en fin badeplads foran caféen i Ransvik. Foto: © sydsverige.dk


Golfbane i smukke omgivelser

Midt i naturreservatet, midtvejs mellem Mölle og nordspidsen af Kullen, ligger Mölle Golfklubb. Det er en af Sveriges smukkest beliggende golfbaner.

Nimis og Arx

På østsiden af Kullen ligger Nimis og Arx, som er Sveriges måske mest omstridte kunstværker i hhv. drivtømmer og sten (ligger et par. km nordvest for Arild - dvs. man skal ikke gennem hovedindgangen til Kullaberg).

Gå til Kullen - Fotogalleri


Overnatning i nærheden af Kullen