Debat


Alle debatter

Skriv nyt indlæg

Nimis og Arx

Nimis er en kæmpe skulptur af drivtømmer og brædder

Labyrinten Nimis. Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 29. januar 2018
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.2876
Longitude : 12.5394
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

To omstridte kunstværker

På den østlige side af naturreservatet Kullen, et par km nordvest for Arild, finder man Sveriges måske mest omstridte kunstværker, Nimis og Arx.

Nimis - en kæmpe skulptur af drivtømmer og brædder

Nimis, som på latin betyder "for meget", er en 150 meter lang og op til 12 meter høj skulptur af drivtømmer, planker, pinde og brædder - et kaotisk labyrint af træ, som man kan gå på og kravle i. Konstruktionen består af omkring 160.000 stykker træ - omkring 75 tons - og er bygget på en skrænt og omgivet af flere tårne længere nede på stranden.

Lars Vilks og Nimis. Varighed 5:58 min. Fra YouTube


Nimis er opført af kunstneren og kunstprofessoren Lars Vilks. Han begyndte at opføre skulpturen i 1980 og har lige siden ligget i konflikt med myndigheder, som ønsker Nimis fjernet. Retssagerne har afløst hinanden, men Nimis står der endnu. Flere gange har der været hærværk mod skulpturen, hvor den er blevet brændt delvis ned, eller hvor folk har forsøgt at ødelægge den med motorsav. Nimis' labyrinter og tårne er af Lars Vilks erklæret for selvstændig stat, Ladonia. Det skete i protest mod myndighedernes forsøg på at fjerne værket.

Angrebet i november 2016

To tårne og samlet set en fjerdedel af Nimis nedbrændte 24. november. Det svenske politi mener, at motivet var mordbrand. Lars Vilks hævder på sin hjemmeside, at Ladonia vil blive genopbygget: "We will rebuild". og "Ladonia (..) cannot be defeated by fire". Lars Vilks har siden sin berømte tegning af Muhammed været omgivet af livvagter døgnet rundt.

SE OGSÅ

Vandreruten Öresundsleden, der går forbi Nimis

Lars Vilks' Nimis
Foto: © sydsverige.dk


Flere billeder

Nimis og Arx - Fotogalleri

I dag er Nimis en af de store turistattraktioner på Kullen, og efterhånden kan også de lokale myndigheder se en fordel i værket, der årligt besøges af 40.000 mennesker og dermed trækker turister til området. Nimis - og gåturen dertil i stejlt terræn - er en oplevelse man ikke bør gå glip af, hvis turen går til Kullen.

Arx - 150 tons sten og beton

På stranden ca. 100 meter fra Nimis begyndte Lars Vilks i 1991 på en ny konstruktion, som fik navnet Arx. Arx er en 150 tons tung skulptur i sten og beton.

Overnatning nær Nimis og ArxLars Vilks - En kontroversiel kunstner

I 1977 indleverede Lars Vilks sig selv som kunstværk til Vårsalonen i Helsingborg, men blev afvist. 20 år senere, i 1997, blev han professor i kunstteori ved kunstuniversitetet i Bergen.

Lars Vilks' selvstændige stat, Ladonia, ligger nu også på internettet. Landet styres af en valgt præsident, en dronning og en række frivillige ministre. Hvis du er interesseret, kan du måske få en ledig ministerpost (!).

Ladonia har egen valuta, eget flag, og hvad der ellers hører til en nation.

Køb kort over Kullen og omegn

I vores webshop kan du vælge mellem to kort over Kullen og omegn: Helsingborg Sverigeserien - Topo50 - blad 4 i målestok 1:50.000 er velegnet til fx vandreture på Kullen og området nord for Helsingborg. Vägkartan 103 i målestok 1:100.000 er velegnet til cykel- og bilture i det nordvestlige Skåne og Kullen.

Helsingborg Sverigeserien - Topo50 - blad 4. Målestok 1:50.000
Helsingborg
Sverigeserien
Topo50 - blad 4
103 Helsingborg Vägkartan. Målestok 1:100.000
103 Helsingborg
Vägkartan


Vejbeskrivelse og parkering

Fra Mölle kører man østpå mod Brunnby og Jonstorp. Ca. tre km fra Mölle passerer man Möllehässle camping. Fortsæt knap en km frem og drej til venstre mod Domarring. Kør først en km til en P-plads, og fortsæt til venstre 500 meter til endnu en P-plads. Herfra er der godt en km til fods til Nimis og Arx - en krævende tur i et stejlt terræn.

En anden mulighed er at køre op til hembygdsgården "Himmelstorpsgården" som er en gammel bindingsværksgård. Parker bilen dér og fortsæt til fods ad stien til højre for gården for at komme ned til Nimis.