Krav om vinterdæk eller pigdæk ved kørsel i Sverige

(Svensk: Vinterdäck och dubbdäck)

Foto: Susanne Nilsson, CC BY-SA 2.0

Siden er publiceret / opdateret: 3. januar 2017

Vinterdæk 1. dec. - 31. marts

I vinterperioden fra 1. december til 31. marts er det et krav, at bilen er udstyret med vinterdæk, hvis der er is, sne, slud eller frost på vejbanen eller dele af vejbanen.

Kravet gælder både for svenske og udenlandske personbiler, autocampere, lette lastbiler og busser med en totalvægt op til 3,5 ton foruden evt. anhænger.

Reglerne betyder, at man fra december til marts kun bør køre til Sverige, hvis man har vinterdæk på bilen. Hvis man bliver overrasket af sne eller frost med sommerdæk på bilen, er det forbudt at fortsætte.

Vinterdækkene skal have en mønsterdybde på mindst 3 mm. Kravet gælder for biler, autocampere m.v. op til 3,5 ton samt for evt. anhænger. Vinterdækkene på lastbiler, busser og autocampere med en totalvægt over 3,5 ton skal have en mønsterdybde på mindst 5 mm.

Det er politiet, der afgør, om vejens beskaffenhed kræver vinterdæk.

SE OGSÅ

Med bil rundt i Sverige: Fartgrænser, fartbøder, mobilsnak mv.

Pigdæk 1. oktober - 15. april

Fra oktober til midten af april er det tilladt at køre med pigdæk. Man må dog også anvende pigdæk før og efter denne periode i tilfælde af sne på vejbanen. Pigdæk skal være monteret på alle bilens hjul samt evt. anhænger

Læs mere om regler for vinterdæk og pigdæk på den svenske Transportstyrelses hjemmeside, se under Links.

Monter dæk med størst mønsterdybde bagerst på køretøjet

Hvis man har to helt nye vinterdæk og to brugte med mindst 3 mm mønsterdybde, så bør man montere de nye dæk på baghjulene og de brugte foran. Det mindsker risikoen for at bilen skrider ud til siden i sving, eller når man bremser.