Mindst 500 sheltere i Sydsverige
Samlet set har Sydsverige mindst 500 sheltere. Langt de fleste har overnatningsplads til 3-8 personer, mens nogle få af de 500 sheltere blot er ly for regn, hvor man til nød kan overnatte én til to personer. Langt de fleste sheltere (med god plads) ligger på de store vandreruter som Skåneleden, Blekingeleden, Hallandsleden, Höglandsleden m.v.Oversigt over de fleste sheltere i Sydsverige
Kortet herunder viser bl.a. de sheltere, der findes på de terrænkort (Topo50-terrænkort), som du kan købe i vores webshop. Den svenske kortmyndighed Lantmäteriet har leveret rådata (opdateret februar 2025), som vi har filtreret gennem noget software. På den måde har vi hevet alle sheltermarkeringerne, som findes på Topo50-terrænkort ud og vist dem på kortet (sort/hvide cirkler på kortet herunder).Lantmäteriet opdaterer løbende sine kortdata, men de har ikke alle sheltere med på deres kort, bl.a. ikke de sheltere, der vises som sort/blå cirkler på kortet herunder. Oplysninger om disse sheltere er leveret af de lokale turistbureauer / vandreruternes organisationer / ruternes egne web eller kort februar 2025, og findes som sagt ikke hos Lantmäteriet og derfor ikke på Topo50-kortene, du kan købe i webshoppen.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Sheltere / vindskydd til overnatning i det sydlige Sverige. Øverste kort viser alle sheltere, nederste kort viser et udsnit.
Du kan ikke klikke eller zoome på kortet her på siden.
Også den svenske Naturstyrelse "Naturvårdsverket" har leveret data til os (opdateret februar 2025) om sheltere inde i naturreservater og andre naturbeskyttede områder. Dermed har vi nu oplysninger om beliggenheden af i alt ca. 500 sheltere i det sydlige Sverige. Sheltere i naturreservater m.v. vises som sort/orange cirkler på kortet herover.
Kan man stole på oplysningerne / kortet? Lantmäteriet (med de sort/hvide sheltere) er generelt længere tid om at tilrette og opdatere deres oplysninger om sheltere end fx Skåneleden og Hallandsleden. Du kan derfor komme ud for, at et shelter, som vises på kortet, ikke længere findes. Og der vil også være sheltere derude, som vi mangler at få med på kortet, derfor opdaterer vi løbende kortet.
Køb kortet som GPX-fil til din mobiltelefon (smartphone)
I vores webshop kan du købe kortet som en GPX-fil, som du kan vise på din mobiltelefon. GPX-filen viser, hvor de ca. 500 sheltere ligger. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen med beliggenheden af shelterne og din egen position.Køb GPX-filen med 500 sheltere i Sydsverige
Er det gratis at overnatte i shelter?
Som regel er det gratis at overnatte i shelter i Sverige. Alle sheltere på de store vandreruter som Skåneleden, Hallandsleden, Blekingeleden, Bohusleden osv. er til fri afbenyttelse.På kanoruterne, fx Halen-Immeln i Nordøstskåne, på søen Åsnen i Småland og kanoruten nord for Älmhult, skal man betale et mindre beløb, typisk ca. 50 svenske kr. pr. person eller pr. kano for at overnatte. Pengene går til at drive shelterpladserne og sørge for brænde, toiletforhold m.v. Betaling kan være en udfordring: Nogle gange skal man inden overnatningen i shelteret købe en såkaldt kanocheck "kanotcheck" hos den lokale kanoudlejer, det lokale turistkontor eller den lokale campingplads. Checken lægger man som betaling i en lille boks / kasse på lejrpladsen. Som nødløsning kan man måske lægge kontanter i kassen - læg dem i en kuvert og skriv navn og dato på.
Kan man booke / reservere et shelter?
I Danmark kan man booke / reservere et shelter hjemmefra, det kan man ikke i Sverige, bortset fra enkelte sheltere omkring Hovdala i Skåne. Så generelt gælder "reglen" først-til-mølle, men hvis shelteret for eksempel har fem sovepladser, og I kun er to, så tilbyder I selvfølgelig de tre resterende sovepladser til andre vandrere, som kommer forbi.
Shelter på 4. etape af Tjustleden. Foto: © sydsverige.dk
Toiletforhold og drikkevand
Langt de fleste sheltere har et toilet (multtoilet eller das) i nærheden, men nogle sheltere har intet toilet.Man kan ikke gå ud fra, at der er drikkevand ved shelteret. Ligger shelteret ved en sø, er det som regel muligt at få drikkevand ved at koge vandet eller filtrere det gennem en af den slags biofiltre, som friluftsbutikkerne sælger. Se også Find drikkevand under vandreturen i Sverige.