Vilde svenske blåbær

(Svensk: blåbär)

Blåbær vokser vildt i skovbunden i Sverige

Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 1. juni 2017

Plukkes juli og august

Juli og august er højsæson for de små blå bær, der vokser vildt i de svenske skove. Blåbær er en af de mest almindelige planter i Sverige, så tag en pose eller beholder med, når du går tur i skoven.

Bærplukning er for hele familien, og hvad er bedre end at sætte tænderne i de små friske bær, man lige har hentet op fra skovbunden?

I det sydlige Sverige er Småland nok det område, hvor det er lettest at finde blåbær. Her er masser af granskov med lysninger, og her trives blåbærplanterne fint. Du skal ikke lede efter blåbær i tæt granskov - nogle af de bedste betingelser for blåbær finder man i ældre gran- eller fyrreskov med høje kraftige stammer og en lille trækrone, hvor lyset let kan trænge ned i skovbunden.

Blåbærplukning i Sverige
Det tager ikke lang tid at fylde en madkasse med blåbær. Foto: © sydsverige.dk


Myter om blåbær

Blåbær er rige på antioxidanter og andre næringsstoffer, og de senere år er blåbær blevet betragtet som et vidundermiddel til at forebygge både kræft og aldring. Selv om blåbær da også indeholder lidt flere antioxidanter end meget andet frugt, er ikke alle forskere enige om blåbærs sundhedsmæssige fortræffeligheder. En blåbærtur i den svenske skov er både afstressende og hyggeligt og I sidste ende måske dét, der gør det sundt at spise selvplukkede blåbær.

SE OGSÅ

Allemandsretten giver dig lov til at færdes næsten overalt i den svenske natur.

Blåbær i yoghurt naturel

Du kan bl.a. bruge blåbærrene til at lave syltetøj og saft, men hvis du vil udnytte bærrenes næringsstoffer fuldt ud, skal du spise dem rå. Prøv fx at drysse rå blåbær i yoghurt naturel og tilsæt lidt sukker. Det er et herligt morgenmåltid.

Vilde svenske blåbær i yoghurt
Vilde svenske blåbær i yoghurt naturel er en herlig
spise. Foto: © sydsverige.dk

Fakta om blåbær

- Farven på vilde blåbær kan variere fra mat blå til næsten sort.
- Blåbærplanten, der er flerårig, blomstrer i maj-juni.
- Du kan sagtens fryse bærrene, så bevarer de deres næringsstoffer. Fordel bærrene i mange små poser, og put dem i fryseren.