Kajaktur i Blekinge skærgård

Foto: Pensionat Järnavik

Foto: Erik Sjöstedt

Siden er publiceret / opdateret: 13. november 2023
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.1816
Longitude : 15.0741
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Skærgårdseventyr i kajak

Blekinge skærgård mellem Karlshamn og Ronneby – en strækning på ca. 30 km - byder på en smuk kyst og en mosaik af småøer, hvor du nemt kan ro rundt i havkajak en weekend eller mere. I den smukke indre skærgård ved Eriksberg, Järnavik og Tjärö er vandet som regel mere roligt end i den ydre skærgård. På Tjärö kan du købe en forfriskning på den lokale café og restaurant.

Sammenlagt er Blekinge skærgård fra vest til øst næsten 200 km lang. Hvis man ror helt ind i alle vige og langs hele kysten og rundt om alle skærgårdsøer på strækningen, venter omkring 1000 km med oplevelser.

Blekinge skærgård er sejlbar hele sommerhalvåret, men bedst er sidste halvdel af juli og august, hvor vandet er dejlig varmt og de fleste fuglebeskyttelsesområder er tilgængelige til fods (normalt adgang forbudt 1/4-15/7).


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Forslag til kajaktur mellem Järnavik (rød markering), Tjärö, Tärnö og Ronneby i øst, i alt 55 km. Du kan zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.



Oplev Blekinge Arkipelag - et af Sveriges fem biosfæreområder

En stor del af skærgården i Blekinge er af FN-organisationen UNESCO udpeget som særligt biosfæreområde kaldet "Blekinge Arkipelag" på grund af områdets høje natur- og kulturværdi. På websitet ARK56.se (se Links) finder du forslag til flere ture i området i bl.a. kajak eller i båd.

Overnatning i eller nær Järnavik



Overnatning og leje af kajak

Bo fx på Pensionat Järnavik indrettet i et smukt gammelt hus med udsigt over skærgården midtvejs mellem Karlshamn og Ronneby. Pensionatet har plads til 32 gæster og tilbyder både dobbeltværelse og værelser til 2-4 personer. Du kan medbringe din egen kajak, eller leje en lige uden for pensionatet, hvor Paddelkompaniet har sine kajakker liggende.

Måske Sveriges bedste klima til at ro kajak

Klimaet hører til det bedste i Sverige med masser af solskinsdage om sommeren og begrænset med nedbør i april - oktober.

Karlshamn Sverigeserien - Topo50 - blad 7. Målestok 1:50.000
Karlshamn
Sverigeserien
Topo50 - blad 7

Køb kort over skærgården Karlshamn - Ronneby

I vores webshop kan du købe et detaljeret terrænkort Karlshamn Sverigeserien - Topo50 - blad 7 i målestok 1:50.000, som bl.a. er velegnet til kajakture i skærgården mellem Ronneby og Karlshamn.


Karlskrona Sverigeserien - Topo50 - blad 8. Målestok 1:50.000
Karlskrona
Sverigeserien
Topo50 - blad 8

Køb kort over skærgården Ronneby - Karlskrona

Du kan også købe et detaljeret terrænkort over skærgården øst for Ronneby Karlskrona Sverigeserien - Topo50 - blad 8 i målestok 1:50.000.



Gå i land og oplev planter og fugle

Allemandsretten betyder, at du kan gå i land næsten overalt langs kysten og på øerne.

Græssende får og køer og også heste er slet ikke usædvanlige på øerne i Blekinge skærgård til at holde landskabet åbent. Dette gør det som regel muligt at finde en dejlig eng eller græsmark, hvor man kan slå et telt eller to op. Plantevæksten i Blekinge skærgård er noget helt for sig selv. Blandt klipperne vokser gule måtter af Stenurt og Almindelig kællingetand, samt buketter af Tripolium i store mængder, og engene prydes af smukke lyserøde nerver, Hvid okseøje og lilla Musevikke.

Næsten hvor man end befinder sig i skærgården, kan man altid få øje på fugle som Skarv, Svartbag, Fjordterne, Havterne og Knopsvane. Desuden kan man ofte se Stor skallesluger, Edderfugl, Gravand, Strandskade, Hejre og Grågås.

Kajaktur i Blekinge skærgård
Indled fx turen i Järnavik og bo på det lokale pensionat. Du kan medbringe din egen kajak, eller leje en lige uden for pensionatet, hvor Paddelkompaniet har sine kajakker liggende. Foto: © sydsverige.dk

Kajaktur i Blekinge skærgård
Foto: © sydsverige.dk


Naturen langs kysterne

Kysterne er domineret af store sten, klipper og grundfjeld. Sandstrande forekommer meget sjældent, men kombinationen af stenstrand og sandbund er mere almindelig. Indlandsisen har på sin vej sydpå slebet de nordvendte skær ned til glatte klipper, hvorfra man kan bade, men ofte nedbrudt sydvendte skær og klipper til stenblokke og morænerygge langt ud i vandet i form af revler og fordybninger.