Helleristningerne i Simrislund

(Svensk: Hällristningar i Simrislund)

Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 25. august 2014
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 55.5435
Longitude : 14.356
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Beliggenhed

Omkring en km syd for centrum af Simrishamn kan man opleve 3.000 år gamle helleristninger. Følg kystvejen fra Simrishamn mod Brantevik.

Over 200 helleristninger

De over 200 helleristninger, som kaldes Horsahallen, hører til nogle af de mest seværdige i Skåne. De forestiller skibe, hjulkors, mennesker, dyr og skålformede fordybninger. Desuden er der flere helleristninger af økser.

Helleristningerne er indhugget i de lyse, flade klipper, hvorfra der er flot udsigt over havet. Der her været flere helleristninger i området, men de blev ødelagt i forbindelse med stenbrydning i 1800-tallet.

I Sverige findes de fleste helleristninger i Skåne, Bohuslän, Uppland og Östergotland. Helleristninger dateres normalt til Bronzealderen, dvs. perioden 1800-500 f.kr. Benævnelsen "ristning" er misvisende, idet de fleste såkaldte helleristninger er hugget ind i klippen og ikke ristet. Man ved ikke, hvilken funktion helleristningerne havde i Bronzealderen, men de anses for at have med religion, frugtbarhed eller magi at gøre.

Helleristninger
Helleristningerne er indhugget i de lyse klipper. Foto: © sydsverige.dk


I Bronzealderen var klimaet varmere og mere tørt end i dag. Menneskernne levere af jordbrug, men jagt og fiskeri bidrog til føden. Man anvendte stadig flint til redskaber som økser, mens bronze blev anvendt til smykker og økser med cerimoniel betydning.