Forsiden > Byer i Blekinge > Her

Debat


Alle debatter

Skriv nyt indlæg

Karlskrona

Fredrikskyrkan på Stortorget blev bygget 1720-1744. Foto: Joakim Johansson © Karlskrona kommun

Siden er publiceret / opdateret: 30. august 2016
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.1612
Longitude : 15.5866
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Største by i Blekinge

Med omkring 36.000 indbyggere er Karlskrona den største by i Blekinge. Karlskrona byder på historisk arkitektur og museer samt gode udflugtsmuligheder i skærgården.

Grundlagt som flådebase i 1680

Karlskrona blev grundlagt af Karl 11. som hovedbase for den svenske flåde i 1680, da Sverige var en stormagt med interesser langt ind i Østersøen. Blandt ærkefjenderne var Rusland og Danmark. I 1658 erobrede den svenske konge Karl 10. Gustav Blekinge fra Danmark, og Karl 11. ønskede at holde på den nyerhvervede landsdel. Med grundlæggelse af byen og flådebasen Karlskrona ønskede Karl 11. at skabe et stærkt forsvar og manifestere det svenske riges storhed og magt. Resultatet blev en by med brede gader og flere monumentale bygninger inspireret af italiensk byggestil.

By fordelt på 33 øer

Skærgården, der ligger som en beskyttende ring af øer omkring Trossö, var afgørende for, at flådebasen og byen blev anlagt her. I dag breder Karlskrona sig over ca. 33 øer i skærgården og ind på fastlandet.

Video: Isvinter med skøjteløbere i Skærgården ved Karlskrona. Varighed 1:01 min. Fra YouTube


Seværdigheder omkring Stortorget

Byens store torv - Stortorget - er et af Europas største og smukkeste torve og skabt til millitærparader. Det ligger på Trossös højeste punkt og indrammes af momumentale bygninger fra mere end 300 år.

På Stortorget finder man bl.a. se de to kirker i Barok stil Fredrikskyrkan (indviet 1744) med tvillingetårne og Trefaldighetskyrkan - (også kaldet Tyska Kyrkan - indviet 1709) foruden byens rådhus i nyklassisk stil fra 1795. Fredrikskyrkan er er en næsten tro kopi af Trinita dei Monti-kirken ved den spanske trappe i Rom. Syd for Stortorget finder man Sveriges ældste trækirke Amiralitetskirken Ulrica Pia fra 1685.

Overnatning i eller nær KarlskronaShopping i Karlskrona

Karlskrona byder på gode shoppingmuligheder. Borgmästaregatan ved Stortorget i centrum har et stort udbud af butikker. Her ligger shoppingcentret Wachtmeisters Köpcentrum. Desuden har Ronnebygatan ca. 500 meter øst for Stortorget et stort udbud af butikker. Tilsammen 200 butikker i de to gader.

Historiske museer

Karlskrona har to store museer, der begge er et besøg værd. Blekinge Museum på Fisktorget (på Trossö), som er länsmuseum for hele Blekinge og Marinemuseet på Stumholmen, som fortæller om flådens historie. På Stumholmen finder man også Karlskrona Kunsthal (Borgmästaregatan 17). Stumholmen er militært område med mange spændende bygninger, bastioner, hangarer m.v.

Stumholmen i Karlskrona
Marinemuseet på Stumholmen fortæller om flådens historie. Foto: CFP-Online.se


Udpeget som kulturel verdensarv

I 1790 hærgede en storbrand byen og 145 huse nedbrændte. Men man kan stadig opleve spændende bygninger fra 1600-tallets barokperiode og 1700-tallets Nyklassicisme.

I dag er Karlskrona på FN-institutionen UNESCOs liste over kulturel verdensarv på grund af sin unikke indretning som fæstningsby med flådebase - herunder de omkringliggende fæstningsanlæg Kungsholms fort og Drottningskärs kastell som bevogtede indsejlingen til Karlskrona samt bydelene Trossö og Stumholmen.

Kungsholmen i Karlskrona
Kungsholmens Fort, som siden 168 har bevogtet indsejlingen til byen. Byens Turistbureau tilbyder guidede bådture ud til fortet. Foto: Joakim Johansson © Karlskrona kommun


Bådfarter ud i skærgården

Fra Fisktorget på Trossö i centrum af Karlskrona er der bådfarter ud i skærgården. En anden mulighed er at tage bilen ud til de større skærgårdsøer: Bilfærgen til Aspö er gratis. De store øer Hasslö, Tjurkö, Sturkö og Senoren har broforbindelse. På højre side af Trossö ligger Handelshamnen med både til Tjurkö, Sturkö, Aspö og Hasslö.

Video: Karlskrona skärgård och Kungsholms Fort. Varighed 2:12 min. Fra YouTube


Tjurkö var centrum for stenhuggerindustrien i midten af 1800-tallet. Ved Herrgårdsviken findes en 1,5 km markeret vandresti, som passerer flere af de gamle anlæg fra stenindustrien.

I oktober 1981 stødte den russiske ubåd U137 på grund ved Torrumskär øst for Sturkö, og i løbet af få dage var Karlskronas skærgård kendt i hele verden.

Lystbådehavne

Dragsö gæstehavn ligger meget smukt i skærgården ved Karlskrona, ca. to km nordvest for centrum. Dragsö har modtaget Svensk Gästhamns Guldstjerne som mønsterhavn.

Utklippan er den lille, ensomme klippeø seks sømil syd for Karlskronas skærgård. Den barske ø har til lystbåde en fin og beskyttet lille havn, der er udhugget i klipperne med to indsejlinger. En mod vest og en mod øst.

Oplevelser i omegnen af Karlskrona


Geddefiskeri i Karlskronas skærgård (4 km)
Havvandet i Karlskronas skærgård er saltfattigt, og her trives gedden udmærket. Du kan fange gedder hele året, men forår og efterår er bedst.

Børnenes Gård (10 km)
Børnenes Gård har vandland, legeland og bondegårdsdyr og henvender sig til familier med børn fra 4 års-alderen og op.