Forsiden > Byer i Blekinge > Her

Karlskrona

Siden er publiceret / opdateret: 29. juli 2015
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.1612
Longitude : 15.5866
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Vejret Vejret

Vädret Karlskrona

Største by i Blekinge

Med omkring 25.000 indbyggere er Karlskrona den største by i Blekinge. Karlskrona byder på historisk arkitektur og museer samt gode udflugtsmuligheder i skærgården.

Grundlagt som flådebase i 1680

Karlskrona blev grundlagt i 1680 af Karl 11. som hovedbase for den svenske flåde. I slutningen af 1600-tallet var Sverige en stormagt med interesser langt ind i Østersøen. Blandt ærkefjenderne var Rusland og Danmark. I 1658 erobrede den svenske konge Karl 10. Gustav Blekinge fra Danmark, og Karl 11. ønskede at holde på den nyerhvervede landsdel. Med grundlæggelse af byen og flådebasen Karlskrona ønskede Karl 11. at skabe et stærkt forsvar og manifestere det svenske riges storhed og magt.

Fredrikskyrka i Karlskrona
Fredrikskyrkan på Stortorget blev bygget 1720-1744.
Foto: Joakim Johansson © Karlskrona kommun

Seværdigheder omkring Stortorget

Byens store torv - Stortorget - er et af Europas største og smukkeste torve. Det ligger på Trossös højeste punkt og indrammes af momumentale bygninger fra mere end 300 år.

På Stortorget finder man bl.a. se de to kirker i Barok stil Fredrikskyrkan (indviet 1744) og Trefaldighetskyrkan - (også kaldet Tyska Kyrkan - indviet 1709) foruden byens rådhus i nyklassisk stil fra 1795. Fredrikskyrkan er er en næsten tro kopi af Trinita dei Monti-kirken ved den spanske trappe i Rom. Syd for Stortorget finder man Sveriges ældste trækirke Amiralitetskirken Ulrica Pia fra 1685.

Kunstmuseet The Kulenovic Collection

Museum The Kulenovic Collection på Stortorget har en stor samling kunst inden for maleri, tegning, skulptur, keramik mv., bl.a. malerier af Leonardo da Vinci, Pieter Bruegel, Rembrandt Van Rign, Paul Cézanne, Henry Matisse, Georges Braque, Pablo Picasso, hvoraf en stor del er udstillet. Kunstmuseet er privat, og samlingen er opbygget af den samme familie gennem mange generationer.

Overnatning i eller nær KarlskronaHistoriske museer

Karlskrona har to store museer, der begge er et besøg værd. Blekinge Museum på Fisktorget (på Trossö), som er länsmuseum for hele Blekinge og Marinemuseet på Stumholmen, som fortæller om flådens historie. På Stumholmen finder man også Karlskrona Kunsthal. Stumholmen er militært område med mange spændende bygninger, bastioner, hangarer m.v.

Udpeget som kulturel verdensarv

I 1790 hærgede en storbrand byen og 145 huse nedbrændte. Men man kan stadig opleve spændende bygninger fra 1600-tallets barokperiode og 1700-tallets Nyklassicisme.

Kungsholmen i Karlskrona
Kungsholmen. Foto: Joakim Johansson © Karlskrona kommun


I 1998 blev Karlskrona optaget på FN-institutionen UNESCOs liste over kulturel verdensarv på grund af sin unikke indretning som fæstningsby med flådebase - herunder de omkringliggende fæstningsanlæg Kungsholms fort, Drottningskärs kastell samt bydelene Trossö og Stumholmen.

Fortet og kastellet, der bevogtede indløbet til Karlskrona, er et besøg værd.

Bådfarter ud i skærgården

Skærgården, der ligger som en beskyttende ring af øer omkring Trossö, var afgørende for, at flådebasen og byen blev anlagt her. I dag breder Karlskrona sig over ca. 33 øer i skærgården og ind på fastlandet.

Fra Fisktorget på Trossö i centrum af Karlskrona er der bådfarter ud i skærgården. Bilfærgen til Aspö er gratis. De store øer Hasslö, Tjurkö, Sturkö og Senoren har broforbindelse. På højre side af Trossö ligger Handelshamnen med både til Tjurkö, Sturkö, Aspö og Hasslö.

Tjurkö var centrum for stenhuggerindustrien i midten af 1800-tallet. Ved Herrgårdsviken findes en 1,5 km markeret vandresti, som passerer flere af de gamle anlæg fra stenindustrien.

Stumholmen i Karlskrona
Marinemuseet på Stumholmen fortæller om flådens historie. Foto: CFP-Online.se


I oktober 1981 stødte den russiske ubåd U137 på grund ved Torrumskär øst for Sturkö, og i løbet af få dage var Karlskronas skærgård kendt i hele verden.

Shopping i Karlskrona

Karlskrona byder på gode shoppingmuligheder. Borgmästaregatan ved Stortorget i centrum har et stort udbud af butikker. Her ligger shoppingcentret Wachtmeisters Köpcentrum. Desuden har Ronnebygatan ca. 500 meter øst for Stortorget et stort udbud af butikker. Tilsammen 200 butikker i de to gader.

Lystbådehavne

Dragsö gæstehavn ligger meget smukt i skærgården ved Karlskrona, ca. to km nordvest for centrum. Dragsö har modtaget Svensk Gästhamns Guldstjerne som mønsterhavn.

Utklippan er den lille, ensomme klippeø seks sømil syd for Karlskronas skærgård. Den barske ø har til lystbåde en fin og beskyttet lille havn, der er udhugget i klipperne med to indsejlinger. En mod vest og en mod øst.