Tjustleden

Siden er publiceret / opdateret: 16. november 2017
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 57.51569
Longitude : 16.46469
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
GPS-koordinater til starten på etape 1.
Vandreferie på Tjustleden i Småland
Broen ved Kyrksjön, Odensvi på 7. etape af Tjustleden. Foto: Gunnar Jansson


Vandrerute ved Västervik

Den ca. 160 km lange Tjustleden er en vandrerute gennem Västerviks Kommune i det nordøstlige Småland. I syd er Tjustleden forbundet med Ostkustleden, og i nord er vandreruten forbundet med Östgötaleden. Tjustleden vedligeholdes af Naturskyddsföreningen Tjust.

Etaper og sværhedsgrad

Tjustleden er inddelt i ni etaper, hver af dem er en dagstur på 13-21 km. Tjustleden går gennem skov og vildmark og passerer forbi marker, søer og gennem et gammelt kulturlandskab med mange oldtidsminder. Størstedelen af vandreruten følger stier i skoven dvs. kun i begrænset omfang grusveje og asfaltveje. Mange af stierne er gamle forbindelsesstier og skolestier til og fra husmandsstederne, der tidligere lå spredt rundt om i skovene. Ruten byder på let vandring. På etape 4, 8 og 9 findes små tillægsstrækninger på hhv. 8, 7 og 4 km, men hvis man kun går den "lige" vej, er Tjustleden ca. 160 km.

Markering af Tjustleden

Vandreruten er markeret med orange ringe om træer eller stolper.


Tal viser starten på de enkelte etaper. Sorte runde markeringer viser shelters på ruten. De to sheltermarkeringer syd for etape 1 ligger på Ostkustleden, som går op til Mörtfors, hvor 1. etape på Tjustleden begynder. Shelterinformation er hentet hos Lantmäteriet april 2016. Zoom ind for detaljer.Lejrpladser undervejs på Tjustleden

Startstedet på hver etape har tømret shelter (vindskjul) eller hytte og tørkloset. Der er dog ingen affaldsbeholdere, så man skal tage sit affald med sig, til man kommer til noget bebyggelse, hvor man kan komme af med det. Ikke alle lejrpladser har drikkevand, læs mere under Links.

Et shelter byder ikke på stor luksus, men hvis vejret er dårligt, er det rart at kunne folde sit liggeunderlag og sovepose ud under et tag. Hvert shelter har plads til 6-8 personer.

På 6. etape ligger rastpladsen midt på etapen. Der er butikker med indkøbsmuligheder tæt på ruten i Hjorted, Ankarsum, Gladhammar, Almvik, Odensvi, Ukna og Falerum.

Shelter på Tjustleden i Småland
Frokostpause ved shelter ved søen Sixgöl på 6. etape af Tjustleden. Foto: Bo Lewander


De enkelte etaper på Tjustleden

Etape 1: Mörtfors - Getterum - Getgölen: 19 km
Etape 2: Getgölen - Hjorted - Svarteström: 18 km
Etape 3: Svarteström - Valstad kvarn: 18 km
Etape 4: Valstad kvarn - Törnsfall: 14 km
Etape 5: Törnsfall - Almvik - Hallingeberg: 21 km
Etape 6: Hallingeberg - Karrum - Odensvi: 21 km
Etape 7: Odensvi - Dalhelm - Björndalen: 20 km
Etape 8: Björndalen - Möckelhult - Lermon: 15 km
Etape 9: Lermon - Kolsebro - Falerum: 13 km

Køb kort over Tjustleden

Tre Terrängkartan i målestok 1:50.000 dækker hele den ca. 160 km lange vandrerute på nær enkelte korte strækninger. Kortene er meget detaljerede og viser bl.a. shelters på ruten. Terrängkartan opdateres løbende, så når du køber disse kort, får du nyeste info om rutens forløb i modsætning til ældre webkort (se "Links"), som er en del år gamle.

Terrängkartan 549 dækker etape 1, 2 og 3 på nær en meget kort strækning, inden man når frem til shelteret på etape 3. Kortet dækker heller ikke en strækning på ca. 7 km nord for Getterum på etape 2. (Denne strækning findes på Terrängkartan 548).
Terrängkartan 560 dækker etape 4 og ca. halvdelen af etape 5.
Terrängkartan 559 dækker anden halvdel af etape 5, hele etape 6, 7, 8 og ca. halvdelen af etape 9 frem til syd for Kolsebro.
Du kan købe kortene i vores webshop.

Terrängkartan 549. Målestok 1:50.000
549 Misterhult
Terrängkartan
Terrängkartan 560. Målestok 1:50.000
560 Västervik
Terrängkartan
Terrängkartan 559. Målestok 1:50.000
559 Överum
Terrängkartan


Pakkeliste

Sådan pakker du en let rygsæk til vandreturen

Drikkevand på vandreturen

Sådan finder du godt drikkevand i naturen