Gøteborg

(Svensk: Göteborg)

Foto: goteborg.com

Siden er publiceret / opdateret: 7. februar 2014
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 57.7035
Longitude : 11.9694
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Vejret Vejret

Vädret Göteborg

Næststørste by i Sverige

Gøteborg er Sveriges næststørste by og den største by i Västra Götalands län. Gøteborg ligger ved havet og skærgården ved mundingen af Göta Älv. Der er færge fra Frederikshavn. Fra Helsingborg er der 217 km i bil til Gøteborg.

Storbyferie i Gøteborg

Gøteborgs centrum er en sjov blanding af varehuse, små specialbutikker, gallerier, hyggelige konditorier og caféer. Gøteborg er ofte vært for større arrangementer som koncerter, store sportsarrangementer, festivals, m.v. og byder på en lang række seværdigheder.

Gøteborgs centrum er en blanding af varehuse, små specialbutikker, gallerier, hyggelige konditorier og caféer
Gøteborgs centrum er en blanding af varehuse, små specialbutikker, gallerier, hyggelige konditorier og caféer. Foto: goteborg.com


Koncerthuset

Koncerthusets store sal er en af verdens bedste koncertsale med hensyn til akustik. Her kan man bl.a. opleve Sveriges nationalorkester, Göteborgs Symfoniker, som årligt giver omkring 100 koncerter i koncerthuset, når de ikke er på international tourné. Koncerthusets store sal har 1247 siddepladser. Den lille sal med 390 siddepladser anvendes bl.a. til kammermusikkoncerter.

Operaen i Gøteborg

GöteborgsOperan ligger med udsigt over Göta Älv og byder på et varieret udbud af opera, ballet, operette og musical. Operaens store scene har plads til 1350 tilskuere. Den lille scene har plads til 230.

GøteborgOperaen
GöteborgsOperan stod færdig i 1994. Foto: www.goteborg.com/Jorma Valkonen


18 museer i Gøteborg

Gøteborg har en lang række seværdige museer, bl.a.:
- Göteborgs Konsthall: Svensk og international samtidskunst.
- Göteborgs Konstmuseum: Flot samling af nordisk kunst. Billeder af bl.a. P S Krøyer og Edvard Munch.
- Göteborgs naturhistoriska museum: Zoologiske samlinger med over 10 mio. dyr.
- Göteborgs Stadmuseum: Med bl.a. det eneste udstillede vikingeskib i Sverige.
- Röhsska museet: Sveriges museum for mode, design og kunsthåndværk.
- Världskulturmuseet i Göteborg: Museum om verdens kulturer.
- Volvo Museum: Viser Volvos udvikling fra starten i 1927 til ca. 2000.Gøteborgs botaniske have

Gøteborgs botaniske have (Götebprgs botaniska trädgård), er den største botaniske have i Sverige og anses for at være en af de fineste i Europa. Haven er 175 hektar stor, hvoraf de 40 hektar rummer planter, i alt 16.000 arter. Hovedindgang på Carl Skottsbergs Gata.

Forlystelsesparken Liseberg

Forlystelsesparken Liseberg i midten af Gøteborg er Nordens største. Lisebergs børneaktiviteter kan besøges april-oktober samt i måneden op til jul.

Forlystelsesparken Liseberg - en slags Tivoli
Liseberg. Foto: © Jane Lindbladh


Universeum - Sveriges nationale videnskabscentrum

Universeum er et eksperimentarium på 10.000 m², hvor børn og unge kan få pirret deres nysgerrighed om naturvidenskab og teknik. Her er akvarier, praktiske eksperimenter, udstillinger m.v. med alt fra regnskov til højteknologi. Universeum har til huse i en moderne bygning i træ, glas og beton midt i Gøteborg.

Universeum er et eksperimentarium om naturvidenskab og teknik
Universeum.


Fri adgang til seværdigheder med Göteborg City Card

Hvis du køber et Göteborg City Card, får du fri adgang til busser, både og sporvogn, fri parkering, gratis adgang til forlystelsesparken Liseberg, Universeum og en lang række seværdigheder og museer. Desuden giver Göteborg City Card rabat i en række butikker og restauranter. Se under Links.

Sådan kommer du rundt i byen

Som i andre storbyer er de fleste kulturelle seværdigheder koncentreret i centrum. Parker bilen og tag rundt i byen til fods eller benyt en af Gøteborgs mange sporvogne. Med et Göteborg City Card kører du gratis.

Koncerter i Gøteborg
Bruce Springsteen i Gøteborg. Foto: www.goteborg.com/Beatrice Törnros


Elfsborgs Fästning i skærgården

Fæstningen Elfsborg (Älvsborg) ligger på en ø i skærgården ved Göta Älvs munding lige uden for Gøteborg. I 1500-tallet, hvor Halland mod syd og Bohuslän mod nord hørte til Danmark-Norge, havde Sverige kun adgang til Kattegat via en smal landtange ved Elfsborg, og fæstningen var krigsskueplads ved flere af konflikterne mellem landene i 1500- og 1600-tallet. Der er guidede bådture ud til fæstningsøen.

Sightseeing i skærgården

Tag på tur i Gøteborgs skærgård. Havet, klipperne, husene i skærgården og de mange både er en oplevelse i sig selv. Der er færge fra Saltholmen til den sydlige skærgård med de bilfri øer, se Gøteborgs sydlige Skærgård. Eller besøg den nordlige skærgård med øerne Hönö, Öckerö og Björkö med bilfærge fra Hjuvik på Hisingen.

Tag på en guidet bådtur ud i skærgården ved Gøteborg
Gøteborgs skærgård. Foto: www.goteborg.com/Kjell Holmner


Færger til Gøteborg

Frederikshavn – Gøteborg (bilfærge). Rederiet Stenaline har flere daglige afgange mellem Frederikshavn og Gøteborg. Læs mere på Transport til og fra det sydlige Sverige.

Fly til Gøteborg

De fleste større europæiske flyselskaber har afgange til Gøteborg, og der er gode forbindelser fra bl.a. København.