Forsiden > Her

Debat


Alle debatter

Skriv nyt indlæg

I Vilhelm Mobergs fodspor

Siden er publiceret / opdateret: 23. oktober 2023
Den svenske forfatter Vilhelm Mobergs (1898-1973) romaner om en gruppe svenskeres udvandring til Nordamerika i midten af 1800-tallet er stadig stor litteratur over 70 år efter, at bøgerne udkom.

Sydsverige.dk har besøgt en række af de steder, der knytter sig til Mobergs liv og forfatterskab.

Vilhelm Moberg (1898-1973)
Vilhelm Moberg, 1967


Om forfatteren Vilhelm Moberg

Vilhelm Moberg er mest kendt for sine romaner om svenske emigranters rejse til Amerika i midten af 1800-tallet. I sine udvandreromaner sætter Moberg ansigter på masseudvandringen ved at beskrive en lille gruppe emigranters rejse fra Ljuder i Småland til Minnesota i Nordamerika i 1850.
Læs mere om Vilhelm Moberg

Udvandrernes Hus

I årene 1846-1930 udvandrede 1,3 millioner svenskere, heraf en million til Amerika. Udstillingen ”Drømmen om Amerika” på Udvandrernes Hus i Växjö fortæller om denne del af Sveriges historie.
Læs mere om Udvandrernes Hus

Ljuders Amerika-rum

Amerikarummet er et fint, lille museum indrettet i et enkelt rum, hvor man kan sidde og drikke en kop kaffe og bladre i optegnelser over nogle af dem, som emigrerede fra Sverige fra ca. 1850 til 1930.
Læs mere om Ljuders Amerika-rum

Amerikalinjen mellem Göteborg og New York


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Mobergland. Klik på symbolerne på kortet for mere info. Du kan også zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.



Mobergstenen ved barndomshjemmet i Moshultamåla

Vilhelm Moberg blev født i en lille "soldattorp" ved Moshultamåla den 20. august 1898. Huset er for længst revet ned, og nu står her en mindesten. Her levede Moberg sine første ni år, som han kalder de lykkeligste i sit liv.
Læs mere om Mobergstenen ved barndomshjemmet i Moshultamåla

Mobergskolen Moshultamåla Gamla Skola

I Moshultamåla kan man se den skole, hvor Moberg var elev 1906-1912. Her blev han undervist fire måneder om året frem til 1912, hvor han gik ud af skolen 14 år gammel.
Læs mere om Mobergskolen - Moshultamåla Gamla Skola

Klasatorpet

I 1968-1969 blev Mobergs roman "Utvandrarna" om den viljefaste bonde Karl Oskar Nilsson og hans hustru Kristina filmatiseret. Indspilningen foregik på Klasatorpet, der skulle forestille Karls Oskars og Kristinas gård "Korpamoen".
Læs mere om Klasatorpet

Krageholmssjön og Ki-Chi-Saga søen

En anden location for filmene om familien Nilssons udvandring til Amerika er Krageholmssjön nordvest for Ystad i Skåne. Filmenes regissør Jan Troell havde forgæves rejst rundt i USA for at lede efter et uberørt sted, som skulle forestille Karl Oskar Nilsson og Kristina hjem ved søen Ki-Chi-Saga i Minnesota. Det lykkedes ikke, men hjemme i Sverige fandt han stedet ved Krageholmssjön.

Korpamoen

I nærheden af Ljuder ligger et lille soldatertorp, som sikket har været inspirationskilde for Vilhelm Moberg til hans beskrivelse af Karl Oskars og Kristinas hjem Korpamoen i romanen ”Utvandrarne”.
Læs mere om Korpamoen

Korpamoen
Korpamoen. Foto: sydsverige.dk


Vejkrydset i Åkerby

Vejkrydset i Åkerby var i anden halvdel af 1800-tallet mødested for emigranterne fra Ljuders sogn. Her mødtes de på deres læssede vogne for at køre sammen ned til Karlshamn for at sejle til den nye verden i Nordamerika.
Læs mere om Vejkrydset i Åkerby

Kristinas Duvemåla

Vilhelm Moberg hentede en stor del af sin inspiration til udvandrerromanerne og karakteren Kristina fra sin egen familiebaggrund. Det var i Duvemåla, at Mobergs mormor Johanna blev født i 1833. Det var her hun voksede op på en gård, siden blev gift og satte syv børn i verden, hvoraf de seks emigrerede til Amerika, og kun et enkelt barn forblev i Sverige, datteren Ida, som var Vilhelm Mobergs mor.
Læs mere om Kristinas Duvemåla