Debat


Alle debatter

Skriv nyt indlæg

Udvandrernes Hus i Växjö

(Svensk: Utvandrarnas Hus)

Emigranter ankommer til New York. Vægrelief på Udvandrernes Hus

Emigranter ankommer til New York. Vægrelief i Udvandrernes Hus. Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 19. januar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
Åbningstider
Åbningstider 2024:
Vintersæson:
Tirs-fre 10-17.
Lør-søn 11-16.

Sommersæson:
Tirs-søn 10-17.

Lukket 1/1, midsommeraften, midsommerdag, 24/12, 25/12, 31/12. Øvrige helligdage, som falder på åbningsdagene: Åbent 11-16.
AdresseAdresse Adresse
Utvandrarnas Hus
Vilhelm Mobergs gata 4
352 29 Växjö
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.8757
Longitude : 14.8087
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

En million rejste til Amerika

I årene 1830-1930 udvandrede 1,3 millioner svenskere, heraf en million til Amerika. Den permanente migrationshistoriske udstilling "Det nya landet – drömmen om Amerika" på Utvandrarnas Hus i Växjö viser denne del af Sveriges historie. Udstillingen fortæller om udvandrernes baggrund, overfarten til Amerika, bosætningen og emigranternes møde med det nye land.

Drømmen om et bedre liv

Udvandrerne kom fra hele Sverige, men ca. en femtedel kom fra Småland. I forhold til indbyggerantallet var Småland et af de områder, hvorfra flest mennesker udvandrede.

Utvandrarnas Hus
Utvandrarnas Hus. Foto: Creative Common


Det var især dårlige økonomiske forhold, der drev emigranterne. Op gennem 1800-tallet var befolkningstallet øget, men de stenede jorde i Småland kunne ikke brødføde de mange munde. I 1867-1869 var store dele af Småland desuden ramt af misvækst. Det skabte hungersnød og satte for alvor gang i masseudvandringen. Alene i perioden 1868-1871 udvandrede ca. 100.000 mennesker. I mange byer i Småland udvandrede halvdelen af befolkningen. Nogle få skibe afgik fra Karlshamn, men det var Gøteborg, der var centrum for den videre overfart til det nye land.

For de smålandske bønder, som havde forsøgt at overleve på de små stenede jordlodder i Småland, var Amerika en anden verden. Her havde de ret til gratis at overtage 65 hektar statsejet jord under forudsætning af, at den blev opdyrket. Men omkring 1890 var det slut med gratis jord for de nyankomne. Nu måtte de i stedet ernære sig som lønarbejdere - som regel til lønninger som var højere end i Sverige.

Udstilling om Vilhelm Moberg

"Mobergrummet" i Utvandrarnas Hus er en udstilling om den svenske forfatter Vilhelm Moberg (1898-1973), som har beskrevet denne del af Sveriges historie, bl.a. i romanen "Utvandrarna". Udstillingen viser nogle af Mobergs originalmanuskripter, og man kan se det arbejdsværelse (skrivarstugan), hvor Moberg fandt ro til at skrive. Skrivarstugan lå på gården Söderäng på Väddö nord for Stockholm, og i 1984, 11 år efter Mobergs død, skænkede Mobergs familie inventaret til Emigrantinstitutet under Utvandrarnas Hus.

Vilhelm Mobergs skrivarstuga
Mobergs "skrivarstuga" som lå på gården Söderäng nord for Stockholm. Det her her, at Moberg fandt ro til at skrive flere af sine romaner. Foto: © sydsverige.dk


Søg oplysninger om udvandrernes skæbne

Svenska Emigrantinstitutet er en del af Utvandrarnes Hus. Instituttet er det svenske rigsarkiv for udvandring og har et omfattende bibliotek om den svenske udvandring. Desuden kan man besøge forskningsafdelingen, hvor efterkommere af de svenske emigranter kan søge efter deres svenske rødder, og svenskere kan søge oplysninger om deres slægtninges skæbne i Amerika.

Ud over udstillinger og bibliotek, arkiv og forskerrum rummer Utvandrarnas Hus en lille café og bogsalg.