Forsiden > Byer i Skåne > Her

Debat


Alle debatter

Skriv nyt indlæg

Helsingborg

Norra Hamn i Helsingborg med Dunkers Kulturhus i baggrunden. Foto: Per Sjöborg

Siden er publiceret / opdateret: 6. marts 2017
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.04646
Longitude : 12.69395
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Skånes næststørste by

Helsingborg er den næststørste by i Skåne med mange restauranter, caféer og specialbutikker, foruden en del kulturelle seværdigheder.

Shopping

Fra færgeterminalen tager det kun få minutter at nå frem til de mange butikker på gågaden Kullagatan og de øvrige gågader i centrum. Helsingborg har ca. 500 butikker og 160 restauranter og caféer koncentreret på relativt få gader. Inde omkring centrum finder man også Helsingborgs to indkøbscentre med et stort udvalg af butikker.

Otte km. nordøst for centrum af Helsingborg ligger det store shoppingcenter Väla Centrum, Sydsveriges største indkøbscenter med 180 butikker.

Smagsoplevelser

Oxhallen er Helsingborgs nye madmarked med små butikker, barer og spisesteder, der især tilbyder lokalt produceret delikatesser fra Skåne. Åbent tirsdag-fredag kl. 11-15 og med madmarked lørdag kl. 10-15 (vejledende). Adresse: Bredgatan 25, ca. 1,5 km syd for centrum.

Overnatning nær Stortorget i Helsingborgs centrumOplevelser og seværdigheder i Helsingborg

På havnefronten lige ved færgerne finder man Dunkers Kulturhus, Helsingborgs kulturelle center, der er tegnet af den danske arkitekt Kim Utzon og rummer kunstmuseum, teaterscene, koncertsal, kulturskole, Helsingborgs turistbureau, mv.

Få hundrede meter fra Dunkers ligger Helsingborgs koncerthus og symfoniorkester (Roskildegatan 1) med et bredt musikprogram og Helsingborgs Stadsteater (Karl Johans gata 1).

Øst for Dunkers Kulturhus ses Rådhuset - et af byens vartegn som møder en, når man ankommer med færgen. Rådhuset er opført i 1897 i nygotisk stil (se Historicisme) med tårn og tinder, udsmykkede facader og et 65 meter højt klokketårn. Indvendigt rummer det fint interiør med bl.a. glasmosaik og malerier med motiver fra byens historie.

Gågade i Helsingborg
Foto: skane.com © Bengt Flemark


Kärnan, lidt øst for Rådhuset, er et 35 meter højt borgtårn fra 1300-tallet, fra hvis top der er flot udsigt over byen og Sundet. I hjertet af byen finder man den smukke Mariakyrkan i Gotisk stil fra begyndelsen af 1400-tallet.

Fredriksdals Frilands- og Havemuseum, Sveriges største friluftsmuseum, finder man et par km nordøst for Helsingborgs centrum. Her kan man se et udvalg af svundne tiders bygninger og beplantninger. Der er gamle bykvarterer og bondekultur, en enestående botanisk have med alle Skånes vildtvoksende plantearter, en rosenhave med 450 arter, m.v.

Især for børn

Børnefamilier kan fx besøge Tropikariet - 1500 kvm med krybdyr, hajer, krokodiller, aber mv. i nærheden af Fredriksdal.

På Garnisonsgatan 47 B, ca. 5 km fra centrum, kan børnene boltre sig på Busfabriken, Europas største indendørs legeland på 6000 kvm.

Helsingborgs Copacabana

Den dejlige sandstrand Fria bad - også kaldet Örestrandsbadet - er Helsingborgs svar på Copacabana i Rio. Fra færgehavnen går man ca. to km nordpå for at komme op til stranden, der er meget velbesøgt om sommeren. Om dagen bliver den indtaget af børnefamilier, og senere om aftenen af unge.

Tættere på centrum, nær lystbådehavnen, fører en gangbro ud til den dejlige sandstrand Tropical beach, der om sommeren er udstyret med flytbare palmer.

Badebro ved Råå syd for Helsingborg
Der er gode badeforhold fra kysten lidt nord for centrum og ved Råå i Helsingborgs sydlige udkant. Foto: Anders Ebefeldt - Studio e


Oplevelser i omegnen af Helsingborg


Vandreruten Öresundsleden (0 km)
Fra Helsingborg kan du følge vandreruten Öresundsleden op til spidsen af Kullen eller sydpå mod Landskrona.

Sofiero Slot og blomsterpark (6 km)
Bilvejen mod nord fører til Sofiero Slot, et meget populær turistmål. Det tidligere kongelige sommerslot fra 1865 byder på en sjælden havepragt med 10.000 rododendronbuske af 300 forskellige arter. Bedste besøgstid er maj-juni.

Køb kort over omegnen af Helsingborg

I vores webshop kan du vælge mellem tre typer kort over Helsingborgs omegn: Terrängkartan 507 i målestok 1:50.000 er velegnet til fx vandreture på Kullen og området nord for Helsingborg. Vägkartan 103 i målestok 1:100.000 er velegnet til cykel- og bilture i det nordvestlige Skåne. Cykelkort blad 3 i målestok 1:90.000 viser cykelruter i det nordvestlige Skåne og sydlige Halland.

507 Terrängkartan Helsingborg. Målestok 1:50.000
507 Helsingborg
Terrängkartan
103 Helsingborg Vägkartan. Målestok 1:100.000
103 Helsingborg
Vägkartan
Cykelkartan blad 3 - Skåne nordvest. Målestok 1:90.000
Cykelkartan blad 3


Helsingborgs historie

I middelalderen var Helsingborg en vigtig by i det danske rige. Byen lå strategisk godt ved Øresunds smalleste sted og var administrationsby for det nordlige Skåne.

De dansk-svenske krige i 1600-tallet gik hårdt ud over byen, og i dag er der kun meget få huse fra før den tid. Under Den skånske krig (1675-1679) rev danskerne så godt som alle husene i det centrale Helsingborg ned, så de frit kunne skyde med deres kanoner.

Danskerne måtte dog forlade byen i 1710, hvor Skåne blev definitivt tabt til Sverige. På det tidspunkt var Helsingborg en lille by præget af krig og epidemier. Det er først i midten af 1800-tallet, at byen blomstrer op. Havnen bliver udbygget, og der bliver anlagt jernbane og industrier.