Forsiden > Byer i Skåne > Her

Debat


Alle debatter

Skriv nyt indlæg

Kristianstad

Foto: Kristianstads kommun, CC BY-NC 2.0
Siden er publiceret / opdateret: 5. december 2016
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.03164
Longitude : 14.15127
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Seværdigheder

Kristianstad med 37.000 indbyggere er en smuk by i gammel stil. Byen har mange historiske bygninger og er den by i Skåne, som bærer mest præg af at være tidligere dansk område.

Nordens skønneste renæssancetempel

Som turist i Kristianstad bør man ikke gå glip af byens vartegn, den imponerende Heliga Trefaldighetskyrka over for Centralstationen (togstationen). Kirken kaldes også Nordens skønneste renæssancetempel og er opført i 1617-1628 af Christian 4. Dens størrelse og udformning viser, at den danske konge må have haft store planer for sin nye by.

Tivoliparken ved Helge å

Tivoliparken ved Helge å er et åndehul midt i byen. Det er et dejligt parkområde med eksotiske træer og det fine Kristianstads Teater fra 1906 med indretning i barok stil. Tivoliparken har legeplads, scene til forskellige arrangementer, orangeri, teater og haver.

Shopping i Kristianstad

Byens gågade byder på mange gode specialbutikker. I efteråret 2017 åbner det nye shoppingcenter C4 Shopping med 80 butikker i byens østlige udkant ved E22.

Shopping i Kristianstad
Udsalg i Kristianstad. Foto: © sydsverige.dk

Overnatning nær Centralstationen i Kristianstads centrumMuseer

Ved Stora Torg øst for Heliga Trefaldighetskyrkan havde Christian 4. planer om at opføre et slot til sig selv. Han nåede dog kun at få opført en staldlænge, som i dag rummer Regionmuseet Kristianstad, et museum med udstillinger om bl.a. Kristianstads historie, militærhistorie, kunsthåndværk m.v. I samme bygning finder man Kristianstads Kunsthal med samtidskunst. Få hundrede meter længere væk ligger Filmmuseet i Kristianstad, hvor de første svenske spillefilm blev optaget i begyndelsen af 1900-tallet.

Nyt Naturum tæt ved centrum

Over for Tivoliparken på den anden side af Helgå å ligger Kristianstads nye Naturum fra 2010 (adr. Naturumsvägen 2) med udstillinger om ”Kristianstads vattenrike” (vandrige), et 35 km langt naturområde, der følger Helge å's løb ned til havet. Her er å, strandenge, sumpe og søer, der tilsammen danner et fascinerende landskab med et rigt fiske- og fugleliv. I området yngler over 120 fuglearter. Helge å er også en populær kanorute, se Kano på Helge å.

Naturum har udstillinger om områdets dyr og planter, og her kan I få tips til ture i området, på cykel, i kano, gåture mv. På Naturum kan man også bestille "Safari i Vattenriket" som er guidede ture 2-3 timer med flodbåd ud i området.

Kristianstads nye naturum
Kristianstads nye naturum i "vattenriket" i gåafstand fra centrum af Kristianstad viser udstillinger om naturen, danner ramme om foredrag, tilbyder ekskursioner i naturen m.m. Foto: Kristianstads kommun/Claes Sandén


Oplev rovfugle om vinteren

Fra december til begyndelsen af marts overvintre mellem 150 og 200 rovfugle i området, heraf ca. 70-80 på samme tid. Hos Naturum kan man om vinteren booke en guidet bådtur ud i området og opleve det barske fugleliv på nær hold, se Naturum under Links.

Oplev traner i april

I begyndelsen af april kan man i Vattenriket 15-20 km syd for Kristianstad opleve et stort antal traner, der her hviler ud nogle dage, inden de fortsætter deres træk nordpå. Se Traner i Vattenriket ved Kristianstad.

Kristianstads nye naturum
Det nye naturum er bygget på pæle ude i Helge å. Fra bygningen er der smuk udsigt over åen og naturområdet. Foto: Biosfärkontoret, Karin Magntorn.


Flere oplevelser i omegnen af Kristianstad


Kano på Helge å (sydlige å-løb) (5 km)
Kanoruten går gennem et smuk landskab med et rigt fugleliv, bl.a. havørne. Helgeån rummer mange fiskearter, bl.a. laks og ørred.

Lystfiskeri i Hammarsjön (7 km)
Hammarsjön syd for Kristianstad er Skånes fjerde største sø og har bl.a. en bestand af brasen, gedde, sandart, havørred og laks.

Fiskeri i Oppmannasjön (17 km)
I Oppmannasjön ved Kristianstad kan man bl.a. fiske efter aborre, brasen, suder, gedde, sandart, regnbueørred og knude.

Kristianstads historie

Kristianstad blev grundlagt af Christian 4. i 1614 lige efter Kalmarkrigen (1611-1613) som fæstningsby og værn mod svenskerne. For at gøre byen svær at indtage, valgte kongen at anlægge byen ved Helge å mellem to søer. Kristianstad - eller Christianstad som byen hed under danskerne - blev anlagt med retvinklede gader og omgivet af bastioner og volde.

Efter tabet af Skåne i 1658 forsøgte Christian 5. under Den skånske krig (1675-1679) at tilbageerobre det tabte, og i næsten to år fra 1676 til 1678 var Kristianstad generobret af danskerne. Men svenskerne belejrede byen med en stor styrke, og i august 1678 måtte fæstningen overgive sig. I 1710 - under Den store nordiske krig (1709-1720) - forsøgte danskerne en sidste gang at tilbageerobre Kristianstad, men forgæves.

I begyndelsen af 1800-tallet mistede Kristianstad sin betydning som fæstning, og voldgravene blev fyldt op og omdannet til brede, smukke boulevarder. Kristianstad har mange spor fra 1600-tallet, og Christian 4.s monogram ses overalt på byens gamle bygninger.