Forsiden > Byer i Skåne > Her

Jakriborg

Siden er publiceret / opdateret: 10. oktober 2013
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 55.6748
Longitude : 13.1354
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Vejret Vejret

Vädret Hjärup

Jakriborgs karakteristiske huse har høje tagrejsninger med spidse gavle. Husene er farverige, og man føler sig hensat til købstæder i Danmark, Nordtyskland eller Nederlandene
Foto: © Jane Lindbladh

Moderne middelalderby ved Lund

Ved den lille jernbanestation i Hjärup, midt mellem Malmø og Lund, er der siden 1999 vokset en ny by frem, som har givet anledning til en del debat i Sverige. Byen Jakriborg, der er opkaldt efter grundlæggerne Jan og Krister Berggren, er inspireret af arkitekturen i middelalderens hansestæder rundt om Østersøen.

Topmoderne og billige boliger

Jakriborg ligger som en lille oase på en mark med jernbanen og kedeligt industribyggeri som naboer. Men når man først har passeret byporten og går rundt i de brolagte, bilfri gader, er man hensat til en anden tid.

Kritikere kalder byen for en kulisseby, historieromantik og middelklassens svar på Christiania. Men beboerne er begejstrede for deres nye by med de foreløbig ca. 400 lejeboliger. En af forklaringerne er, at boligerne er topmoderne og forholdsvis billige, og at Jakriborg opfylder mange menneskers drøm om smukke og rolige omgivelser uden biltrafik. Prisen for en lejlighed i Jakriborg er væsentlig lavere end i både Malmø og Lund.

Hver tiende indbygger er dansker

Jakriborg ligger seks km fra Lund og 10 km fra Malmø. Og København ligger blot 40 minutter væk. Det er en af grundene til, at omkring hver tiende indbygger er dansker.

Jakriborg
Foto: © Jane Lindbladh


Inspireret af Østersøens hansestæder

Jakriborgs karakteristiske huse har høje tagrejsninger med spidse gavle, bindingsværk eller pudsede mure, og de bilfri gader munder ud i små krogede gader, mindre pladser eller store torve. Husene er farverige som i Dragør, og man føler sig hensat til købstæder i Danmark, Nordtyskland eller Nederlandene. Rund om dele af Jakriborg løber en bymur, som forstærker illusionen om at befinde sig i en middelalderby. Bymuren skærmer mod de kedelige omgivelser og fungerer desuden som støjmur mod jernbanen.

Mennesketom gade i Jakriborg
Foto: © Jane Lindbladh


Små butikker og nærhed

En af visionerne for grundlæggerne Jan og Krister Berggren er at skabe en levede by med en masse små butikker. Deres egen barndomsmiljø omkring St. Petri i Malmø er en vigtig inspirationskilde, hvor ismejeriet, slikbutikken, købmanden og skomageren lå i gåafstand til deres hjem. På samme måde skal det være i Jakriborg. Næsten alle husene har butikslokaler i stueetagen, og hvis de oprindelige planer om byen bliver realiseret, vil Jakriborg fuldt udbygget have 30.000 kvadratmeter butikker.

Men der er stadig lang vej til visionen. Kommer man en hverdag midt på dagen er Jakriborg en by uden meget liv, se også Jakriborg - Fotogalleri

Jakriborg
Foto: © Jane Lindbladh


Sådan begyndte det

Drømmen om Jakriborg begyndte i slutningen af 1980erne, hvor Jan og Krister Berggren begyndte at købe jord og bygge lejeboliger i det sydvestlige Skåne. Men de havde også en vision om at bygge huse efter gamle traditioner og skabe et alternativ til forstædernes triste boligbyggerier.

I starten af 1990erne stod brødrene og kiggede ud over den triste mark, hvor Jakriborg nu ligger. Jorden var til salg, men de syntes stedet var trist, lige op til jernbanen og med en cementfabrik som nabo. Men beliggenheden mellem Lund og Malmø var ideel. I stedet købte brødrenes mor, Vanja Berggren, de godt 11 hektar for 1,1 millioner svenske kroner. I 1995 købte brødrenes firma, Jakri AB, grunden for tre millioner SEK. I 1998 gik byggeriet af Jakriborg i gang. I dag er byens torv, Vanja Berggrens Torg, opkaldt efter moren, som dengang så mulighederne.

Besøg Jakriborg

Jakriborg er blevet et populært turistmål. Du kan besøge byen på egen hånd eller booke en guidet tur, se Jakris hjemmeside i linkboksen til højre.
Jakriborg ligger 10 km fra Malmø og seks km fra Lund