Garpen med Garpens fyr

(Svensk: Garpen med Garpens fyrplats)

Foto: Robert Andersson, CC BY-NC-ND 2.0

Siden er publiceret / opdateret: 8. februar 2018
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.3902
Longitude : 16.1288
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Et populært udflugtsmål

I Kalmarsund, strædet mellem det østlige Småland og Øland, ligger den lille, stenede ø Garpen. Øen ligger to km fra fastlandet og er et populært udflugtsmål.

Transport til øen

I højsæsonen fra 5/7 - 19/8 2018 er der båd til øen fire gange dagligt fra torsdag til søndag fra Bergkvara gästhamn midt mellem Kalmar og Karlskrona. Turen over til øen tager et kvarter.

Overnat på Garpen

Bygningerne er fra den tid, hvor Garpens fyr var bemandet. De ejes af foreningen "Garpens vänner", mens sjöfartsverket ejer fyret.

Den tidligere fyrmesterbolig er omdannet til Bed & Breakfast med 2- og 4-sengsværelser. Her er kaffeservering og mulighed for at købe mad. Man kan også leje hele øen og bygningerne med de 20 sovepladser for et døgn.

Garpens fyr ud for Öland
Foto: Robert Andersson, CC BY-NC 2.0)


Fyret

Det 27 meter høje Garpens fyr i armeret beton er opført i 1934. Tidligere havde øen et smukt fyr i røde teglsten opført i 1893, men teglstenene var efterhånden blevet frostsprængt, så i 1934 rev man det ned og opførte det nuværende fyrtårn.

I 1935 havde Garpen 16 fastboende indbyggere: en fyrmester, en fyrassistent og deres respektive familier. I 1967 blev fyret automatiseret, og siden har der ikke boet nogen fast på øen.

SE OGSÅ

Flere øer i Sydsverige