Debat


Alle debatter

Skriv nyt indlæg

Leif Hauges Hantverksglas

(Svensk: Hauges Hantverksglas)

Siden er publiceret / opdateret: 29. januar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
Åbningstider
Åbningstider 2024:
Kun åbent efter aftale.
AdresseAdresse Adresse
Hauges Hantverksglas
Haga, Kulltorp
360 70 Åseda
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 57.0923
Longitude : 15.6381
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Leif Hauges Hantverksglas
Til venstre: Fra colaflaske til colakande. Til højre: I 1994 forbød Absolut Vodka, at Leif Hauge måtte omdanne deres flasker til karafler og kander. Trods forbuddet fortsatte han. "De har vel indset, at jeg laver gratis reklame for dem” siger Leif Hauge. Foto: © sydsverige.dk


Glashyttan dybt inde i skoven

Leif Hauges Hantverksglas ligger godt gemt i skoven mellem de to småbyer Älghult og Fagerhult i Småland. De øde skovveje i smuk natur, der fører frem til huset med hans bolig og "glashytta", er en oplevelse i sig selv.

Miljøvenlig glasfremstilling

Leif Hauge, der er dansker, har specialiseret sig i at omdanne vinflasker og andre industriglas til smukke karafler, kander, skåle, drikkeglas m.m.

I en lille gasovn opvarmer han de gamle vinflasker mv. til omkring 800 grader, til glasset bliver blødt som sirup og kan omformes. Det sker uden at smelte glasset, hvorved han sparer masser af energi sammenlignet med de store glasværker.

Gasovn, Leif Hauges Hantverksglas
Foto: © sydsverige.dk
Faktisk bruger han kun en fjerdedel af den energi, et almindeligt glasværk bruger til at lave et glas. Med sin genbrugsteknik behøver han ikke den energikrævende og dyre smelteovn, som skal holdes i gang døgnet rundt. En smelteovn skal køre hele tiden, også om natten. Det tager en uge at starte den op. Men han slukker sin lille gasovn ved fyraften.

Fra den lille gasovn løber et sindrigt rørsystem op til en række radiatorer under loftet. Om vinteren udnytter Leif Hauge overskudsvarmen fra ovnen til at holde hytten varm.

Glas efter kundens ønsker

Leif Hauge har tusindvis af tomme flasker på lager og tager gerne imod alle former for usædvanlige flasker. Man kan også komme forbi med sine egne flasker og få dem omformet til drikkeglas eller andet.

Hytten kun åben efter aftale

Da sydsverige.dk besøgte glashyttan, fortalte Leif Hauge, at han lider af en sjælden sygdom, som angriber hans eget immunforsvar, derfor er hytten indtil videre kun åben efter aftale pr. telefon eller mail og kun i begrænset omfang. Leif vil snart trappe ned med arbejdet, og en yngre medarbejder tage over.

Glasværker og studiohytter nær Hauges Hantverksglas



Sådan begyndte det

Oprindelig var Leif Hauge glaspuster på det nu nedlagte Älghult Glasværk, men i 1991 blev han arbejdsløs. Han ville gerne starte op for sig selv, men havde ikke råd til at investere i en smelteovn. Miljø og genbrug havde altid spillet en stor rolle i hans liv, så forretningsidéen om at omdanne gamle flasker og glas til nye produkter lå ligefor. Problemet var bare hvordan!

”Jeg eksperimenterede i to år for at finde den rigtige teknik. Jeg måtte prøve mig frem med forskellige temperaturer og glasfarver”, fortæller Leif Hauge. Det forretningsmæssige gennembrud kom med Heinz Ketchup. Det var lykkedes Leif Hauge at lave kander og karafler af deres 1-kg ketchupflasker, og han sendte billederne til Heinz. De blev begejstrede og bestilte 300 karafler.

Det var den første store ordre. Heinz lancerede en reklamekampagne, hvor flasken var med. Det startede en ketchupeffekt (!), og ordrerne begyndte at komme ind.

Relaterede artikler

- Glasrigets historie
- Trinnene i glasfremstilling
- Glastyper