Höglandsleden

Siden er publiceret / opdateret: 29. november 2017
Kort over sydsverige
Höglandsleden
Udsigt fra Valbacken mod Ingatorp i Eksjö kommune (orange strækning på Googlekortet herunder). Foto: Glenn Larsson


Gennem det smålandske højland

Den ca. 450 km lange vandrerute Höglandsleden strækker sig fra omkring Hestra i vest til Mariannelund på grænsen til det østlige Småland. Undervejs danner ruten en kæmpe cirkel rundt om Vetlanda.

Höglandsleden går gennem det smålandske højland, et landskab beliggende 200-300 meter over havet. Undervejs passerer du flere højdedrag op til 377 meter over havet. Det er især de store skove med søer, der dominerer vandreruten. Men ruten går også forbi åbne landskaber, enge og moser. Det er ikke vildmark, men kulturlandskab med oldtidsminder, gamle gårde og små byer.

Höglandsleden er ind imellem en krævende rute i et ofte kuperet terræn. På grund af de mange elge i området bør man ikke benytte vandreruten under elgjagten efterår og vinter.

På vandrertur i Småland, Sverige. Höglandsleden byder på krævende vandring
Foto: Hans Runesson


Höglandsleden passerer gennem de fem kommuner Aneby, Eksjö, Nässjö, Sävsjö og Vetlanda, og der findes desværre ingen samlet rutebeskrivelse. Hver kommune har en beskrivelse af den del af ruten, der passerer gennem netop deres kommune, se Links.

En del af Smålandsleden

Höglandsleden indgår i den 700 km lange vanderute Smålandsleden, som er en samlebetegnelse for alle vandreruterne i Jönköpings Län. Myndighederne i Jönköpings Län er i gang med at renovere og omlægge nogle af de mange vandreruter og stier, der går gennem länet. Höglandsleden og de andre vandreruter som fx John Bauerleden vil bestå, men dele af ruterne ændres en smule på grund af skovbrug i de områder, hvor ruterne hidtil har gået, hvorfor der er lavet nye aftaler med lodsejerne. I løbet af 2018 vil myndighederne være klar med nyt kortmateriale, og der kan være mindre afvigelser ift. de nuværende kort.


Punkter på Höglandsleden. Se Links for kort over de forskellige farvede strækninger. Zoom ind på kortet og skift evt. til satellit-visning (Sat).Shelters på Höglandsleden

Vi har desværre ikke koblet kort og shelters, du kan dog se shelters på ruten her Shelters i Sverige

Rutebeskrivelse

Det er umuligt at lave en kortfattet beskrivelse af den 450 km lange vandrerute Höglandsleden. Herunder findes en gennemgang af enkelte seværdigheder, som ruten passerer. Desuden en liste over lidt større byer undervejs, som kan benyttes som udgangspunkt, hvis du kun vil vandre på dele af ruten.

Höglandsleden
Smuk fyrreskov nær Eksjö. Foto: Glenn Larsson


Isaberg naturreservat - Vikskvarn: 120 km

(Se hvid, grå og gul markering på Googlekort, kortet viser dog ikke den første del af ruten Fra Isaberg).
Höglandsleden begynder i vest ved Isaberg Naturreservat i udkanten af Hestra, hvor også Gislavedsleden begynder / ender.

Fra Isaberg slynger Höglandsleden sig via Skillingaryd (ved E4) østover til Byarum, ca. fem km nord for Vaggeryd. Undervejs ved byen Hok er der en sløjfe på ruten, hvor du kan vælge omvejen nord om Hok eller den mere direkte vej mod Byarum. Et stykke efter Hok passerer du Sydsveriges højeste punkt Tomtabacken, 377 meter over havet. I Byarum går ruten forbi den lokale hjemstavnsgård, hvor der om sommeren er café.

Fra Byarum forsætter ruten forbi Hooks Herrgård fra 1700-tallet til Vikskvarn (som blot er et stednavn, men ingen by). Herfra deler Höglandsleden sig i to grene, som går hver sin vej i en stor cirkel rundt om Vetlanda. Man finder Vikskvarn ca. otte km nordvest for Bodafors mellem Nässjö og Sävsjö.

Afstande
- Isaberg - Mellansjön (8,5 km) (Der findes et shelter nær Mellansjön).
- Mellansjön - Kyllesjön (20 km). Ved Kyllesjön findes shelters, du kan booke på kyllesjoskog.se.
- Kyllesjön - Grönelund/Skillingaryd (24 km).
- Grönelund/Skillingaryd - Hok (33 km).
- Hok - Långserumssjön (14 km).
- Långserumssjön - Vikskvarn (22 km).

Höglandsleden ved Hok

Höglandsleden øst / sydøst for Hok byder på smukke strækninger ad naturstier gennem skoven og op til flere højdedrag. Hvis du vil opleve lidt af Höglandsleden, og ikke overnatte ude på ruten, kan du fx overnatte på Hoks naturcamping og lave dagsture derfra. Höglandsleden passerer forbi ca. 600 meter fra campingpladsen.

Höglandsleden
Foto: Glenn Larsson


Vikskvarn - Mariannelund - Knivshult: Ca. 120 km

(Se mørkeblå og orange markering på Googlekort).
Hvis du i Vikskvarn fortsætter ad ruten østover mod Eksjö passerer du efter 7-8 km Huluberget, 363 m.o.h. Videre på ruten ligger Torsa Stenar, som er en spændende gravplads fra ældre jernalder. Ca. 25 km fra Vikskvarn kommer du til byen Lövhult.

I Lövhult fortsætter du til Eksjö med de gamle, smukke træhuse fra 1500-1800-tallet. I byen ligger et par hyggelige vandrehjem. 10 km øst for Eksjö deler vandreruten sig i to grene. Den ene går nordpå og løber efter 8-9 km sammen med vandreruten Anebyleden. Den anden ruten fortsætter østpå, og den skal du følge for at blive på Höglandsleden. Du bør dog lige vandre to km op ad den nordlige rute. Her ligger Skurugata og Skuruhatt, et naturreservat med bl.a. en 800 meter lang, spændende kløft gennem landskabet. Gå tilbage til der, hvor ruten delte sig og fortsæt østpå. Ca. 500 meter videre frem passerer du den stejle klippeside "Klinten" på rutens venstre side og søen Försjön på den højre.

En del længere fremme kommer du til højdedraget Valbacken, 278 m.o.h. lige nord for Ingatorp. Fra toppen er der flot udsigt over byen og landskabet.

Fra Toppen af Valbacken går en gren af Höglandsleden østover. Den ender i Spilhammar i udkanten af Mariannelund ved grænsen til det østlige Småland (Kalmar Län), hvorfra du kan fortsætte sin vandring ad Sevedeleden.

Fra Valbacken kan du også vælge at fortsætte Höglandsleden sydover mod Asa ad den rute, der går i en kæmpe cirkel rundt om Vetlanda.

Höglandsleden
Silverån i Eksjö kommune. Foto: Glenn Larsson


Knivshult - Asa: Ca. 120 km

(Se rød, lilla, mørkegrøn, brun og lyseblå markering på Googlekort).
På ruten ligger byen Ädelfors. Fire km nordøst for byen passerer du de gamle guldmineskakter Ädelfors guldgruva. Længere fremme kan du gøre et stop ved Guldvaskningen i Ädelfors, inden du kommer til selve byen, hvor du bl.a. kan besøge Mineral- og Minemuseet i Ädelfors. Fra Ädelfors fortsætter du din vandretur sydpå ned til den lille by Skönberga, hvorefter du går langs Skirösjön. Landskabet er smukt med oldtidsminder, herregårdsmiljø og smukke udsigter.

Höglandsleden fortsætter sydover mod grænsen til det sydlige Småland (Kronobergs Län), hvor den svinger vestpå. Du passerer naturreservatet Store Fly med et rigt fugleliv. På et tidspunkt skifter ruten navn til Trollebo-Asaleden, men det skal du ikke lade sig forvirre af. Du befinder dig stadig på Höglandsleden.

Ved Lindshammer går ruten lige et smut ind i det sydlige Småland (Kronobergs Län), inden den atter går retur til det nordlige Småland (Jönköping Län).

Næste by på ruten er Ramkvilla i det nordlige Småland. Herfra går du mod sydvest til Asa, tilbage i det sydlige Småland. I Asa ligger et fint STF vandrehjem naturskønt ved Asasjön.

Höglandsleden
Foto: Glenn Larsson


Asa - Vikskvarn: Ca. 60 km

(Se lysegrøn markering på Googlekort).
Fra Asa løber ruten næsten stik nord til Savsjö og videre op til Vikskvarn.

Undervejs passerer du Eksjöhovgårds Slotsruin (Eksjöhovgårds Slottsruin), som ligger naturskønt på en ø ude i Eksjöhovsgårdssjön. Bygningen er opført i mitten af 1600-tallet, men det blev aldrig færdigbygget. Siden 1700-tallet har stedet fået lov at forfalde. I dag fører en træbro over til øen.

Markering af Höglandsleden

Ruten er markeret med orange mærker på pæle og træer. Ruten er blevet kritiseret for - på nogle strækninger - at være dårligt afmærket. Inden du begiver dig ud på ruten bør du derfor kontakte det lokale turistbureau (turistbureauet i den kommune, ruten går igennem) for at få info om afmærkning og evt. nye kort over ruten.

Kort over Höglandsleden

Se Links for kort over dele af vandreruten.

Overnatning

Mange steder langs ruten er der toiletter og vindskjul (shelters) til overnatning. Du kan også benytte dig af Allemandsretten og campere i skov eller på mark langs vandreruten.

Pakkeliste

Sådan pakker du en let rygsæk til vandreturen