Gamle navne på Hven?

Denne side er blevet vist 7578 gange

Kan nogen hjælpe mig, idet jeg er ved at skrive en bog om Skåne samt Hven. Jeg vil nemlig gerne vide hvad de hvenske steder hed, f.eks. hvad Tuna By hed i "dansker-tiden" ... jeg vil mene, at den hed: Tune (ligesom byen af samme navn på Sjælland). Jeg vil også gerne vide hvad Bäckviken (havnebyen vendt mod Skåne) hed dengang.

Svar på indlægget

Vi har spurgt Tycho Brahe Museet på Hven. De skriver, at byen Bäckviken ikke fandtes på den tid (dvs. før ca. 1660), så stedet havde sandsynligvis intet navn. Al bebyggelse lå i Tuna, så måske havde det ikke noget navn. De vil vende tilbage, hvis de finder ud af mere, og så skriver jeg deres svar her..
Mange tak. Men ... hvad hed Tuna By så dengang?
(Jeg er p.t. ved at skrive en rejseleder om Skåne, og man skal følge de gamel danske navne).
Ja, man skulle da tro bebyggelsen (Tuna) også havde et navn før 1660 - museet skriver, at de kontakter os, hvis de "finder" et navn - så skriver jeg det her i forumet..
Tuna betyder by, så måske har man blot omtalt bebyggelsen som "byen". Det er så senere, efter 1658, forsvensket til Tuna. Måske!
Benævnelsen Tuna by er således dobbeltkonfekt
Jeg har fået en kommentar således:
Stednavnet "Tune" uden forled meget sjældent forekommende i det danske navnestof. Normalt er der et forled foran, ligesom tilfældet er med de engelske stednavne på -ton (Everton; Eton; Wolverhamton osv.). På engelsk bruges ordet "tun" dog hyppigt alene, idet navnet for en mindre by, en "town", er identisk med nordisk "tun". Se: http://ordnet.dk/ods/opslag?id=579006

Måske er dettte det rigtige?
Der findes noget, der hedder Tune mellem Roskilde og Greve. Det er et oldnordisk ord. Mit bud er Tune (eller Tun)

Svar på indlægget