Forsiden > Her

Top 5 oplevelser i Blekinge

Siden er publiceret / opdateret: 5. januar 2024
Kort over sydsverige

Blekinge - frodige haver og vild skærgård

Blekinge kaldes i folkemunde for ’Sveriges have’. Det solrige, milde kystklima ud til Østersøen er kendetegnende for Sveriges mindste len. På bare få kilometer kan man opleve landskabet skifte fra skærgårdskyst med 800 små øer over frodig agerjord til ”vildmarken” i de dybe skove. Gennem flere hundrede år var Blekinge den yderste danske bastion mod Sverige, og sporerne herfra findes stadig. Blekinge er perfekt for både et endagsbesøg og en hel ferieuge. Her er gode muligheder for aktiv ferie, for at finde fred og ro, fordybe sig i kunst og historie eller finde oplevelser for hele familien.

Fem gode oplevelser i Blekinge:


Bönsäcken på Hanö
På Hanös nordvestlige spids, Bönsäcken, har strømmen dannet en lang gren af rullesten ud i vandet. Foto: © sydsverige.dk


1. Troldeskov og skærgård på Hanö i Blekinge skærgård

Vild natur, ingen myg eller biler på lille, naturskøn klippeø i Blekinge skærgård. Hanö er bare på to kvadratkilometer, omkring seks kilometer i omkreds med et rigt fugleliv og mange forskellige plantearter. Øens højeste punkt er 60 meter over havet, her står et fint, gammelt fyrtårn med en enestående udsigt over havet. Gå på opdagelse på små stier, der slynger sig gennem tæt sammenvokset troldeagtig skov, buskads og åbne vidder hen over klipperne, hvorfra der kan bades nogle steder. Om sommeren har Hanö Havn et livligt sejlermiljø. Her er en lille restaurant, en lille butik med dagligvarer og et fint indrettet lokalmuseum. Nær havnen findes også et vandrehjem og mulighed for at leje hytter.
Læs mere om Hanös seværdigheder

Galjonshallen i Marinmuseum
Galionshallen viser galionsfigurer fra slutningen af 1700-tallet og begyndelsen af 1800-tallet. Foto: Erling Klintefors, Statens maritima museer


2. Karlskrona – Blekinges største by er verdensarv

Flådebyen Karlskrona er anlagt på et tegnebræt i 1680 og strategisk placeret på hele 33 små øer lige ud til Østersøen. Fra Blekinges fastland er der broforbindelse til en del af øerne, men nogle må man sejle til. Byen er tegnet af datidens bedste arkitekter med brede, lige gader i rette vinkler. Med alléer og monumentale bygninger i klassisk sti, der har hentet inspiration fra både Rom og Venedig. Karlskrona og fæstningsanlæggene i skærgården er på UNESCOs liste over verdensarv.

Byen er Blekinges største med omkring 34.000 indbyggere og med mange gode seværdigheder, som er et besøg værd. Bl.a. det berømte kunstmusen ’Museum The Kulenovic Collection’ og Marinemuseet, tidligere kåret til ’Årets Museum’ i Sverige, hvor der nærmest dufter af krudt og kugler fra de store søslag på det topmoderne og spændende museum. Skibsvrag og galionsfigurer, ubåde og minestrygere fortæller om stolte og skæbnesvangre slag fra den svenske flådes historie. De dristige kan prøve kræfter med søens udfordringer i særlige fartøjssimulatorer.
Læs mere om Karlskronas seværdigheder

Kanoferie på kanoruten Immeln-Halen i Blekinge
Der er masser af småøer og holme på kanoruten Immeln - Halen i Blekinge, hvor man kan lægge til med sin kano. Foto: © sydsverige.dk


3. Kanoeventyr på Immeln-Halen mellem Skåne og Blekinge

En af de bedste naturoplevelser for store og små kan være at glide af sted i stille vand i en kano. Her på grænsen mellem Skåne og Blekinge findes søsystemet Immeln-Halen, der også kaldes for Sydsveriges sidste vildmark med skov og klipper. Et velegnet vandreområde og kanovand for både børnefamilier og mindre øvede sejlere.
- Læs mere om kanoeventyr på Immeln-Halen
- Se også Vildmarksvandring Raslången-Halen

Kristianopel – Østersøidyl med danske aner
Foto: © sydsverige.dk


4. Kristianopel – Østersøidyl med danske aner

Kristianopel i det østlige Blekinge er en af de hyggeligste og meget populære feriebyer ved Østersøen med smukke gamle træhuse og fine, frodige haver. Kristianopel var engang et dansk handelscentrum og grundlagt som fæstningsby af den danske konge Christian 4. i 1600-tallet. Her er flere pensionater, en stemningsfuld campingplads nærmest omkranset af den gamle bymur, bademuligheder og gode steder at spise.
Læs mere om Kristianopel

Ronneby Brunnspark
Direktørvillaen i Brunnsparken. Foto: © sydsverige.dk


5. Oplev Sveriges smukkeste park

Ronneby Brunnspark er tidligere blevet kåret til Sveriges smukkeste park og er en fin seværdighed i Blekinge. På det gamle kursted finder man i dag de skønneste temahaver, sjældne træer, stor uberørt løvskov, gode udsigtsbænke, Blekinges spændende Naturum, hvor både børn og voksne kan komme tættere på naturens fascinerende mysterier, unikke gamle træhuse I schweizerstil og meget mere. Sommeren igennem er der koncerter og arrangementer rundt om i parken med alt fra kunst, underholdning og musik til gamle biler.
Læs mere om Ronneby Brunnspark

SE OGSÅ

Top 5 oplevelser i Skåne
Top 5 oplevelser i Småland