Forsiden > Her

Køb og salg af ødegård, sommerhus eller hytte i Sverige

Egen søgrund trækker til salg prisen op.

Huskøb: Hvis dit kommende svenske sommerhus skal ligge ved en sø, forhøjer det prisen væsentligt. Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 15. september 2021

Køb af ødegård, sommerhus eller hytte

10.215 danskere var i 2020 ejer af et svensk feriehus, et tal der har været svagt nedadgående de senere år. I samme periode er antallet af tyske ejere af svenske huse gået svagt op, så i alt 10.279 svenske feriehuse i 2020 var ejet af tyskerne.

Sammenlignet med danske forhold er købsprisen og driftsomkostningerne for et svensk feriehus forholdsvis lave. Især den lave ejendomsskat gør et svensk huskøb økonomisk attraktivt.

Sådan køber du hus i Sverige

Herunder er der nogle tips til at købe sommerhus, ødegård eller hytte i Sverige: At finde det rigtige hus til salg, selve huskøbet, finansiering m.v.

- Undersøg huset grundigt
- Ejendomsmæglerens rolle
- Slutseddel, skøde og tinglysning
- Finansiering af huset
- De årlige driftsomkostninger

Her finder du samtlige ødegårde, sommerhuse mv. til salg i Sverige

På den svenske boligportal hemnet.se finder du stort set alle svenske sommerhuse, fritidshuse og ødegårde, som er til salg. På portalen kan du bl.a. sætte en maxpris og søge i bestemte områder - enten kommuner eller län. Bemærk at Småland er opdelt i tre län: Kronobergs län mod syd, Jönköpings län mod nord og Kalmars län mod øst. Klik til sidst på "Hitta bostäder" (find boliger).
Søg her: www.hemnet.se

Billig ødegård til salg? Klassiske ødegårde er eftertragtede, og det kan ses på prisen
Klassiske svenske ødegårde i god stand er
eftertragtede - og det kan ses på prisen.
Foto: © sydsverige.dk

Køb ødegård: Pris og beliggenhed

Hvis du vil finde en klassisk ødegård til salg i Sydsverige til en rimelig pris, skal du lede inde i landet, for eksempel midt i Småland. Hvis du derimod ønsker at købe et sommerhus el. feriehus ved havet, er prisen høj, også set med danske øjne. Kullen og Österlen i Skåne er blandt de områder, hvor du finder de dyreste sommerhuse, hytter eller feriehuse til salg.

Jo længere fra storbyer som Malmø, Helsingborg, Jönköping mv. - og jo længere fra vandet - jo lavere til salg pris på husene. Saltvand forhøjer prisen mere end beliggenhed ved sø. Dyrest er dog egen søgrund.

Skåne, Stockholm, vestkysten af Halland og kysten videre nordpå samt Gotland er blandt de dyreste områder i Sverige.

Ifølge mange ejendomsmæglere er røde huse dyrere end fx gule huse, især i Sydsverige. Forklaringen er den simple, at danskerne, tyskere og nordmænd især efterspørger de rødmalede træhuse fra omkring år 1900, hvorved de presser til salg prisen op. Danskernes fritidshuse er især beliggende i Skåne og det sydlige Småland (Kronobergs län), hvorimod tyskerne især har huse i det østlige Småland (Kalmar län).

Kig på kronekurs og renteniveau

Som mulig køber bør du kigge på, hvad du får for pengene og hvad sommerhuset koster dig pr. måned. Her spiller kronekurs og renteniveau ind, hvis du skal låne pengene. Vær opmærksom på den kursrisiko der er ved at låne pengene i svenske kroner i Sverige. Den svenske kronekurs har de seneste år ligget omkring kurs 0,72 - 0,74.

Mange danske feriehusejere i det sydlige Småland

Der er store regionale forskelle på, hvor i Sydsverige danskerne køber feriehus. Det absolut mest populære område er Kronobergs Län (det sydlige Småland). Alene i Markaryd kommune er 57 procent af alle feriehuse eller sommerhuse ejet af udlændinge, især danskere og tyskere. I Tingsryd, Eda, Älmhult, Munkfors og Uppvidinge kommune er tallet 45-47 procent. Men der er også mange danske feriehusejere i resten af Småland, det nordlige Skåne, det vestlige Halland og Blekinge.

SE OGSÅ

Danskere køber især feriehus i Småland.

Pris og standard

Ud over beliggenheden har husets stand stor betydning for salgsprisen. Er huset uden indlagt vand og afløb, falder prisen. Tilsvarende for el. Hvis man kun skal bruge huset i sommerhalvåret, er det måske lettere at bo enkelt. Ifølge en svensk ejendomsmægler stiller svenskere og danskere forskellige krav: Svenskerne vil have renoverede huse, danskerne derimod søger de gamle oprindelige huse med bl.a. kakkelovne. Hvor danskerne før i tiden ikke gik af vejen for udedas, stiller de i dag krav om wc og bad. Det er i dag sværere at sælge huse uden wc og bad, og det påvirker prisen. Så hvis man selv vil tage besværet med at etablere badeværelse, kan man gøre et godt køb ved at investere i et hus uden wc og bad.

Lej inden du beslutter dig for et huskøb

Det er en stor beslutning at købe fast ejendom, ikke mindst i Sverige, hvor kulturen og sproget er anderledes. Det kan derfor være en rigtig god idé at leje, inden man tager skridtet og køber sit eget.

SE OGSÅ

- Lej sommerhus, ødegård eller hytte i Sverige
- Torpar og (især) ødegårde til leje i Sverige

Overvejelser inden du køber sommerhus i Sverige

Man skal igennem mange overvejelser, inden man bliver ejer af et svensk hus:

  • Skal det være et klassisk rødt træhus, en ødegård med udhuse eller et mere traditionelt sommerhus?
  • Hvor skal huset ligge – ensomt eller i et landsbymiljø? Prisen for en ensom beliggenhed kan være øget risiko for indbrud.
  • Hvilken stand skal huset være i?
  • Hvor meget vedligeholdelsesarbejde må det kræve?
  • Hvad med komforten – skal det være et hus med el og indlagt vand?
  • Skal huset bruges om vinteren? Hvordan er det opvarmet og hvad med snerydning af vejen frem til huset?
  • Hvor langt fra Danmark må det ligge? Osv.

Ved hussalg - du bliver beskattet, den dag du sælger

I Sverige skal du betale skat af fortjenesten, den dag du sælger dit svenske hus. Det er der desværre mange danskere, der ikke er opmærksom på. Af 22/30-dele af fortjenesten skal du betale 30 procent i skat, det svarer til, at du skal betale 22 procent i skat af hele nettofortjenesten. Du kan læse mere på skatteverkets website, hvor du skal søge efter "Försäljning av småhus".

Du skal huske at gemme dine købsbilag til værdiforbedrende reparationer og nyetableringer, de kan nemlig trækkes fra efter et salg forudsat at du sælger med fortjeneste. Mange smider deres bilag ud, men de er 22 procent af beløbet værd i skattefradrag!

Køb byggegrund i Sverige

Måske drømmer du om at købe en stump skov eller en øde grund langt fra naboer, hvor du kan bygge et fritidshus. Men selv om Sverige er omkring 10 gange større end Danmark, og der er masser af uberørt natur, kan det være svært at finde en øde byggegrund til salg. Det er der flere årsager til, men det kan dog lade sig gøre.
Læs mere: Køb byggegrund i Sverige.