Forsiden > Her

Debat


Alle debatter

Skriv nyt indlæg

Shelters i Sverige

Se hvor du kan sove udendørs i den svenske natur, tænde bål og være i læ for vind og regn. Det er gratis at benytte shelterne (vindskydd på svensk), og det er først-til-mølle. Men husk altid at byde andre velkommen, hvis der er plads i shelteret.

Siden er publiceret / opdateret: 21. august 2020

Mindst 260 shelters i Sydsverige

Samlet set har Sydsverige mindst 260 shelters. Næsten alle ligger på de store vandreruter som Skåneleden, Blekingeleden, Hallandsleden, Höglandsleden, mv.

Oversigt over de fleste shelters i Sydsverige

Kortet herunder viser bl.a. de shelters, der findes på de terrænkort (Topo50-terrænkort og Terrängkartan), du kan købe i vores webshop. Den svenske kortmyndighed Lantmäteriet har leveret rådata, som vi har filtreret ved hjælp af et GIS-program. På den måde har vi hevet alle sheltermarkeringerne, som findes på Topo50-terrænkort og Terrängkartan, ud og vist dem på kortet (sort-hvide cirkler på kortet herunder).


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Shelters / vindskydd til overnatning i det sydlige Sverige. Zoom ind på kortet og klik på markeringerne for at se GPS-koordinater til shelteret og hvilken vandrerute, det ligger på.

Sort/hvide shelter-markeringer: Info er leveret af den svenske myndighed Lantmäteriet, juli 2020. Sort/hvide shelters findes på Topo50-kort, du kan købe i webshoppen. Lantmäteriet opdaterer løberne sine kortdata, men de har ikke alle shelters med på deres kort, bl.a. ikke de "sort/blå" shelters.

Sort/blå shelter-markeringer: Info er leveret af de lokale turistbureauer / vandreruternes egne web/kort juli 2020 eller senere, og findes ikke hos Lantmäteriet og derfor ikke på Topo50-kortene, du kan købe i webshoppen.Lantmäteriets oversigt over shelters er ikke komplet. Nogle svenske kommuner glemmer at sende oplysninger om nye shelters til Lantmäteriet. Og Lantmäteriet kan ikke altid hente oplysningerne fra luftfotos, da shelters ofte ligger skjult i skoven. Derfor har vi også kontaktet turistbureauerne i mange svenske kommuner og bedt dem sende oplysninger om de lokale shelters (de sort/blå shelter-markeringer på kortet).

Hvis du vil se samtlige shelters på de store vandreruter Skåneleden eller Höglandsleden, skal du købe de særlige vandrekort for disse vandreruter, vi har til salg i vores webshop. Find artiklerne om vandreruterne og omtale af vandrekortene her: Vandring i Sverige.

Køb kortet som GPX-fil til din mobiltelefon

I vores webshop kan du købe kortet som en GPX-fil, som du kan hente ned på din mobiltelefon (kræver iPhone).

Køb GPX-filen med 260 shelters i Sydsverige

Du skal bruge en app til at få vist GPX-filen med de 260 shelters på din mobil. Vi anbefaler den gratis app "Open GPX Tracker", som er en meget enkel tracker, som er let at bruge og helt uden reklamer. Den viser din position ved hjælp af satelliter uden at bruge internet. Du kan hente den gratis i App Store (vises som en sort pil på gul baggrund).

"Open GPX Tracker" findes desværre kun til iPhone. Vi kan ikke garantere, at GPX-filen vises korrekt i andre trackere, derfor skal du have iPhone (eller iPad) og installere "Open GPX Tracker".

Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning (pdf) til, hvordan du installerer "Open GPX Tracker” på din iPhone og får vist alle shelters.

Shelters bliver meget sjældent flyttet eller nedlagt

Ind imellem bliver vandreruter lagt lidt om: Hvis en vandrerute går gennem en skov, og skoven fældes, kan ruten blive lagt om. Eller hvis et stykke jord sælges, og den nye ejer ikke vil have en vandrerute gennem sin ejendom, må ruten omlægges. Det er derimod meget sjældent - det sker stort set aldrig - at et shelter bliver flyttet derfra, hvor det i første omgang er opført.

Shelter nær den gamle vulkankegle Jällabjär på Ås til Ås-leden
Shelter nær den gamle vulkankegle Jällabjär på Ås til Ås-leden i Skåne. Foto: © sydsverige.dk