Forsiden > Her

Shelters i Sverige

Overnat udendørs i den svenske natur, tænd bål og vær i læ for vind og regn. Det er gratis at benytte shelterne (vindskydd på svensk), og det er først-til-mølle. Men husk altid at byde andre velkommen, hvis der er plads i shelteret.

Siden er publiceret / opdateret: 20. november 2020

Mindst 315 shelters i Sydsverige

Samlet set har Sydsverige mindst 315 shelters. Næsten alle ligger på de store vandreruter som Skåneleden, Blekingeleden, Hallandsleden, Höglandsleden, mv.

Oversigt over de fleste shelters i Sydsverige

Kortet herunder viser bl.a. de shelters, der findes på de terrænkort (Topo50-terrænkort og Terrängkartan), du kan købe i vores webshop. Den svenske kortmyndighed Lantmäteriet har leveret rådata, som vi har filtreret ved hjælp af et GIS-program. På den måde har vi hevet alle sheltermarkeringerne, som findes på Topo50-terrænkort og Terrängkartan, ud og vist dem på kortet (sort-hvide cirkler på kortet herunder).


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Shelters / vindskydd til overnatning i det sydlige Sverige. Zoom ind på kortet og klik på markeringerne for at se GPS-koordinater til shelteret og hvilken vandrerute, det ligger på.

Sort/hvide shelter-markeringer: Info er leveret af den svenske myndighed Lantmäteriet, juli 2020. Sort/hvide shelters findes på Topo50-kort, du kan købe i webshoppen. Lantmäteriet opdaterer løberne sine kortdata, men de har ikke alle shelters med på deres kort, bl.a. ikke de "sort/blå" shelters.

Sort/blå shelter-markeringer: Info er leveret af de lokale turistbureauer / vandreruternes organisationer / ruternes egne web eller kort juli 2020 eller senere, og findes ikke hos Lantmäteriet og derfor ikke på Topo50-kortene, du kan købe i webshoppen.Lantmäteriets oversigt over shelters er ikke komplet. Nogle svenske kommuner glemmer at sende oplysninger om nye shelters til Lantmäteriet. Og Lantmäteriet kan ikke altid hente oplysningerne fra luftfotos, da shelters ofte ligger skjult i skoven. Derfor har vi også kontaktet folkene bag bl.a. Skåneleden og Hallandsleden samt turistbureauerne i mange svenske kommuner og bedt dem sende oplysninger om de lokale shelters (de sort/blå shelter-markeringer på kortet).

Kan man stole på oplysningerne / kortet? Lantmäteriet (med de sort/hvide shelters) er generelt længere tid om at tilrette og opdatere deres oplysninger om shelters end fx Skåneleden og Hallandsleden. Du kan derfor komme ud for, at et shelter, som vises på kortet, ikke eksisterer i virkeligheden.

Shelters GPX-fil

Køb kortet som GPX-fil til din mobiltelefon

I vores webshop kan du købe kortet med de ca. 315 shelters som en GPX-fil, som du kan hente ned på din mobiltelefon (kræver iPhone). Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning (pdf) til, hvordan du installerer en app på din iPhone, der kan vise GPX-filen med shelters.

Køb GPX-filen med 315 shelters i Sydsverige

Shelters bliver meget sjældent flyttet eller nedlagt

Ind imellem bliver vandreruter lagt lidt om: Hvis en vandrerute går gennem en skov, og skoven fældes, kan ruten blive lagt om. Eller hvis et stykke jord sælges, og den nye ejer ikke vil have en vandrerute gennem sin ejendom, må ruten omlægges. Det er derimod meget sjældent - det sker stort set aldrig - at et shelter bliver flyttet derfra, hvor det i første omgang er opført.

Shelter nær den gamle vulkankegle Jällabjär på Ås til Ås-leden
Shelter nær den gamle vulkankegle Jällabjär på Ås til Ås-leden i Skåne. Foto: © sydsverige.dk