Forsiden > Her

Shelters i Sverige

Overnat udendørs i den svenske natur, tænd bål og vær i læ for vind og regn. Det er som regel gratis at benytte shelterne ("vindskydd" på svensk), og det er først-til-mølle. Men husk altid at byde andre velkommen, hvis der er plads i shelteret.

Find shelters i Sverige

Lille shelter med soveplads til 2-3 personer ved Stensjön, ca. fem km sydvest for Lönsboda i Nordskåne. Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 15. maj 2024

Mindst 500 shelters i Sydsverige

Samlet set har Sydsverige mindst 500 shelters. Langt de fleste har overnatningsplads til 3-8 personer, mens nogle få af de 500 shelters blot er ly for regn, hvor man til nød kan overnatte 1-2 personer. Langt de fleste shelters (med god plads) ligger på de store vandreruter som Skåneleden, Blekingeleden, Hallandsleden, Höglandsleden, mv.

Oversigt over de fleste shelters i Sydsverige

Kortet herunder viser bl.a. de shelters, der findes på de terrænkort (Topo50-terrænkort, som du kan købe i vores webshop. Den svenske kortmyndighed Lantmäteriet har leveret rådata (opdateret maj 2024), som vi har filtreret gennem noget software. På den måde har vi hevet alle sheltermarkeringerne, som findes på Topo50-terrænkort ud og vist dem på kortet (sort/hvide cirkler på kortet herunder).

Lantmäteriet opdaterer løberne sine kortdata, men de har ikke alle shelters med på deres kort, bl.a. ikke de shelters, der vises som sort/blå cirkler på kortet herunder. Oplysninger om disse shelters er leveret af de lokale turistbureauer / vandreruternes organisationer / ruternes egne web eller kort maj 2024, og findes som sagt ikke hos Lantmäteriet og derfor ikke på Topo50-kortene, du kan købe i webshoppen.

Shelters I Sydsverige

Shelters I Sydsverige

Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Shelters / vindskydd til overnatning i det sydlige Sverige. Øverste kort viser alle shelters, nederste kort viser et udsnit.

Du kan ikke klikke eller zoome på kortet her på siden.Også den svenske Naturstyrelse "Naturvårdsverket" har leveret data til os (opdateret maj 2024) om shelters inde i naturreservater og andre naturbeskyttede områder. Dermed har vi nu oplysninger om beliggenheden af i alt ca. 500 shelters i det sydlige Sverige. Shelters i naturreservater mv. vises som sort/orange cirkler på kortet herover.

Kan man stole på oplysningerne / kortet? Lantmäteriet (med de sort/hvide shelters) er generelt længere tid om at tilrette og opdatere deres oplysninger om shelters end fx Skåneleden og Hallandsleden. Du kan derfor komme ud for, at et shelter, som vises på kortet, ikke længere findes. Og der vil også være shelters derude, som vi mangler at få med på kortet, derfor opdaterer vi løbende kortet.

Shelters GPX-fil

Køb kortet som GPX-fil til din mobiltelefon (smartphone)

I vores webshop kan du købe kortet som en GPX-fil, som du kan hente ned på din mobiltelefon. GPX-filen viser, hvor de ca. 500 shelters ligger. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen med beliggenheden af shelterne og din egen position.

Køb GPX-filen med 500 shelters i Sydsverige

Er det gratis at overnatte i shelter?

Som regel er det gratis at overnatte i shelter i Sverige. Alle shelters på de store vandreruter som Skåneleden, Hallandsleden, Blekingeleden, Bohusleden osv. er til fri afbenyttelse.

På kanoruterne, fx Halen-Immeln i Nordøstskåne, på søen Åsnen i Småland og kanoruten nord for Älmhult, skal man betale et mindre beløb, typisk ca. 50 svenske kr. pr. person for at overnatte. Pengene går til at drive shelterpladserne og sørge for brænde, toiletforhold mv. Betaling kan være en udfordring: Nogle gange skal man inden overnatningen i shelteret købe en såkaldt kanocheck "kanotckeck" hos den lokale kanoudlejer, det lokale turistkontor eller den lokale campingplads. Checken lægger man som betaling i en lille boks / kasse på lejrpladsen. Som nødløsning kan man måske lægge kontanter i kassen - læg dem i en kuvert og skriv navn og dato på.

Kan man booke / reservere et shelter?

I Danmark kan man booke / reservere et shelter hjemmefra, det kan man ikke i Sverige. Her gælder "reglen" først-til-mølle, men hvis shelteret fx har fem sovepladser, og I kun er to, så tilbyder I selvfølgelig de tre resterende sovepladser til andre vandrere mv., som kommer forbi.

Toiletforhold og drikkevand

Langt de fleste shelters har et toilet (multtoilet / das) i nærheden, men nogle shelters har intet toilet.

Man kan ikke gå ud fra, at der er drikkevand ved shelteret. Ligger shelteret ved en sø, er det som regel muligt at få drikkevand ved at koge vandet eller filtrere det gennem en af den slags biofiltre, som friluftsbutikkerne sælger. Se også Find drikkevand på vandreturen i Sverige.

Shelters bliver meget sjældent flyttet eller nedlagt

Indimellem bliver vandreruter lagt lidt om: Hvis en vandrerute går gennem en skov, og skoven fældes, kan ruten blive lagt om. Eller hvis et stykke jord sælges, og den nye ejer ikke vil have en vandrerute gennem sin ejendom, må ruten omlægges. Det er derimod meget sjældent - det sker stort set aldrig - at et shelter bliver flyttet derfra, hvor det i første omgang er opført.

Shelter nær den gamle vulkankegle Jällabjär på Ås til Ås-leden
Shelter nær den gamle vulkankegle Jällabjär på Ås til Ås-leden i Skåne. Foto: © sydsverige.dk