Forsiden > Her

Shelters i Sverige

Overnat udendørs i den svenske natur, tænd bål og vær i læ for vind og regn. Det er som regel gratis at benytte shelterne ("vindskydd" på svensk), og det er først-til-mølle. Men husk altid at byde andre velkommen, hvis der er plads i shelteret.

Find shelters i Sverige

Lille shelter med soveplads til 2-3 personer ved Stensjön, ca. fem km sydvest for Lönsboda i Nordskåne. Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 20. maj 2022

Mindst 450 shelters i Sydsverige

Samlet set har Sydsverige mindst 450 shelters. Langt de fleste har overnatningsplads til 3-8 personer, mens nogle få af de 450 shelters blot er ly for regn, hvor man til nød kan overnatte 1-2 personer. Langt de fleste shelters (med god plads) ligger på de store vandreruter som Skåneleden, Blekingeleden, Hallandsleden, Höglandsleden, mv.

Oversigt over de fleste shelters i Sydsverige

Kortet herunder viser bl.a. de shelters, der findes på de terrænkort (Topo50-terrænkort, som du kan købe i vores webshop. Den svenske kortmyndighed Lantmäteriet har leveret rådata (april 2022), som vi har filtreret gennem noget software. På den måde har vi hevet alle sheltermarkeringerne, som findes på Topo50-terrænkort ud og vist dem på kortet (sort/hvide cirkler på kortet herunder).

Lantmäteriet opdaterer løberne sine kortdata, men de har ikke alle shelters med på deres kort, bl.a. ikke de shelters, der vises som sort/blå cirkler på kortet herunder. Oplysninger om disse shelters er leveret af de lokale turistbureauer / vandreruternes organisationer / ruternes egne web eller kort april 2022, og findes som sagt ikke hos Lantmäteriet og derfor ikke på Topo50-kortene, du kan købe i webshoppen.

Shelters I Sydsverige

Shelters I Sydsverige

Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Shelters / vindskydd til overnatning i det sydlige Sverige. Øverste kort viser alle shelters, nederste kort viser et udsnit.

Du kan ikke klikke eller zoome på kortet her på siden.Som noget nyt har den svenske Naturstyrelse "Naturvårdsverket" leveret data til os (april 2022) om shelters inde i naturreservater og andre naturbeskyttede områder, og dermed har vi nu oplysninger om beliggenheden af i alt 450 shelters i det sydlige Sverige. Shelters i naturreservater mv. vises som sort/orange cirkler på kortet herover.

Kan man stole på oplysningerne / kortet? Lantmäteriet (med de sort/hvide shelters) er generelt længere tid om at tilrette og opdatere deres oplysninger om shelters end fx Skåneleden og Hallandsleden. Du kan derfor komme ud for, at et shelter, som vises på kortet, ikke længere findes.

Shelters GPX-fil

Køb kortet som GPX-fil til din mobiltelefon (smartphone)

I vores webshop kan du købe kortet med de 450 shelters som en GPX-fil, som du kan hente ned på din mobiltelefon. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen med beliggenheden af shelterne og din egen position.

Køb GPX-filen med 450 shelters i Sydsverige

Er det gratis at overnatte i shelter?

Som regel er det gratis at overnatte i shelter i Sverige. Alle shelters på de store vandreruter som Skåneleden, Hallandsleden, Blekingeleden, Bohusleden osv. er til fri afbenyttelse. På kanoruterne, fx Halen-Immeln i Nordøstskåne, skal man betale et mindre beløb på fx 50 svenske kr. pr. person for at overnatte. Pengene går til at drive shelterpladserne og sørge for brænde, toiletforhold mv.

Kan man booke / reservere et shelter?

I Danmark kan man booke / reservere et shelter hjemmefra, det kan man ikke i Sverige. Her gælder "reglen" først-til-mølle, men hvis shelteret fx har fem sovepladser, og I kun er to, så tilbyder I selvfølgelig de tre resterende sovepladser til andre vandrere mv., som kommer forbi.

Toilet

Langt de fleste shelters har et toilet (multtoilet / das) i nærheden, men nogle shelters har intet toilet.

Shelters bliver meget sjældent flyttet eller nedlagt

Ind imellem bliver vandreruter lagt lidt om: Hvis en vandrerute går gennem en skov, og skoven fældes, kan ruten blive lagt om. Eller hvis et stykke jord sælges, og den nye ejer ikke vil have en vandrerute gennem sin ejendom, må ruten omlægges. Det er derimod meget sjældent - det sker stort set aldrig - at et shelter bliver flyttet derfra, hvor det i første omgang er opført.

Shelter nær den gamle vulkankegle Jällabjär på Ås til Ås-leden
Shelter nær den gamle vulkankegle Jällabjär på Ås til Ås-leden i Skåne. Foto: © sydsverige.dk