Debat


Debat om Vandring

Skriv nyt indlæg - Alle debatter

Skåneleden SL3 - Ås till åsleden

(Svensk: Skåneleden - Ås till åsleden - SL3)

Kopparhatten ved Skäralid på SL3

Solnedgang over Kopparhatten ved Skäralid. Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 18. april 2023
Kort over sydsverige

Ås till åsleden er en del af Skåneleden

Den 162 km lange vandrerute fra ås til ås er en del af den over 1300 km lange Skåneleden. Vandreruten går fra Åstorp på Söderåsen til Brösarp på Linderödsåsen nær Kivik og Skånes østkyst, deraf navnet "fra ås til ås".

Etaper og sværhedsgrad

Skåneleden fra ås til ås er inddelt i 15 etaper og er nok den smukkeste af Skåneledens i alt fem vandreruter. I den vestlige del af vandreruten får du flere steder mulighed for at gå ad snoede stier i dybe slugter og opleve højdedrag med imponerende udsigt over landskabet. Terrænet er indimellem kuperet med bratte stigninger. Etaperne er 6-21 km lange, de fleste 10-14 km og dermed fine til en afslappende dagstur.

Natursti og småveje i procent

Ni af de 15 etaper følger overvejende naturstier eller kuperet terræn (dvs. mere end 50 procent natursti / kuperet terræn på hver etape). For hele Ås till åsleden gælder, at 43 procent af ruten er stier, naturstier mv. og 57 procent er skovveje, grusveje eller anden vej.

Skåneleden SL3

Skåneleden SL3

Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Grønne ruteforløb viser hvor Skåneleden SL3 følger naturstier mv. Orange ruteforløb viser hvor vandreruten følger skovveje, grusveje eller andre veje. Sort-hvide markeringer viser shelters. Oplysningerne om rutens forløb er primært leveret af Stiftelsen Skånska Landskap (april 2023), som står bag Skåneleden. Oplysninger om placering af shelters er leveret af Stiftelsen Skånska Landskap (Skåneledens egne shelters) og Naturvårdsverket m.fl. som ejer shelters på ruten (april 2023).

Du kan ikke klikke eller zoome på kortet her på siden.



Hvis du begynder din vandretur i Åstorp mod vest, er de første ca. 15 km traditionel løvskov, inden du kommer til Klåveröd oppe på Söderåsen og videre ind i Söderåsens Nationalpark. Fremfor at indlede turen i Åstorp kan du fx begynde i Röstånga eller ved nationalparkens hovedindgang nær Röstånga. Herfra kan du tage en rundtur i nationalparken og Klåveröd, vende tilbage til Röstånga, krydse vej 13 og fortsætte østpå ad vandreruten fra ås til ås.

STF Signaturled

Den svenske turistforening STF har udnævnt de otte etaper fra Åstorp i vest til Höör i Midtskåne til såkaldt Signaturled: En Signaturled er en vandrerute gennem smuk natur og hvor det bl.a. er nemt at komme til og fra ruten med offentlig transport. Strækningen Åstorp - Höör udgør otte etaper og ca. 85 km af Ås til Ås-leden.

Skåneleden GPX-fil

Køb HELE Skåneleden SL1-SL5 som GPX-fil til mobiltelefon

I vores webshop kan du købe en GPX-fil med alle Skåneledens ruter, dvs. ikke kun SL3. Med GPX-filen får du vist alle ruter SL1-SL5 på din mobil og alle shelters undervejs sammen med din egen position. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobiltelefon, der kan vise GPX-filen.



Skåneleden SL3 Ås till åsleden

Kort over Skåneleden SL3 - Ås till åsleden

Du kan købe kortet Skåneleden SL3 Ås till åsleden i vores webshop. Kortet viser ruten, shelters mv. og har lille tekst om hver etape. Kortet er fremstillet af et slidstærkt materiale, som tåler fugt.

Vandra Skåneleden (guidebog)

Guidebogen "Vandra Skåneleden"

Guidebogen Vandra Skåneleden præsenterer et bredt udvalg af Skåneleden i form af 31 vandreture - fra halvdagsvandringer til flerdagsture fra Båstad og Kullen i nord til Falsterbo og Österlen i syd. De 31 vandreture er beliggende på Skåneledens fem vandreruter SL1, SL2, SL3, SL4 og SL5. Der er lagt vægt på vandreture, som det er let at komme frem til med tog og bus. Bogen fortæller desuden om stedernes kulturhistorie. Bogen giver dig et godt grundlag for at vælge, hvor din kommende tur på Skåneleden skal starte og ende. I alt 333 sider.

Friluftsatlas Skåneleden 1:50.000

Friluftsatlas for hele Skåneleden (dansk) 1:50.000

Friluftsatlas Skåneleden 1:50.000 er en kortbog (146 sider) over alle Skåneledens fem vandreruter: SL1, SL2, SL3, SL4 og SL5. Kortbogen er trykt på alm. papir og har derfor ikke samme høje kvalitet som de vandrekort, som dækker de enkelte etaper (Kort over SL3 ses ovenfor).

Rutebeskrivelse Ås till åsleden

Skåneleden SL3 - fra ås til ås begynder i udkanten af Åstorp (GPS til startsted på 1. etape med P-plads: 56.1238, 12.9530 (WGS84: Decimal)) nordøst for Helsingborg. Allerede efter ca. tre km vandrer man nord om Wrams Gunnarstorp. Ruten passerer ikke lige forbi slottet, men du kan lave en afstikker derned.

Du fortsætter nu op på Söderåsen og efter ca. 18 km fra Åstorp (2. etape) passerer du Klöva hallar - en ca. 60 meter dyb sprækkedal, som skærer sig tre km ind i Söderåsen. Fra vandreruten er der smuk udsigt over sprækkedalen. De skånske åse er ikke traditionelle åse dannet under den seneste istid, men høje klippeformationer, som er 200 millioner år gamle. Ruten går videre til Höjehall (3. etape) med et udsigtstårn, hvorfra der er flot udsigt over landskabet.

Videre på ruten (3. etape) ligger Klåveröd, et flot naturområde oppe på Söderåsen med mange mindre vandrestier og mulighed for at plukke bær og svampe.

Bålhygge ved shelteret
7. etape på Ås-åsleden. Foto: Apelögae


Hvis shelterne er fyldt op - eller du trænger til et bad - kan du overnatte på Klåveröds Vandrehjem & Café (33 km fra starten af 1. etape). Vandrehjemmet ligger på 3. etape et par km før shelteret i slutningen af etapen.

I den sydøstlige del af Söderåsen vandrer man ad en smuk rute fra Klåveröd og ind i Söderåsens Nationalpark (4. etape) med en knap 100 meter dyb og 7-8 km lang sprækkedal. I bunden af dalen løber en lille bæk med klart koldt vand. Ruten går videre til nationalparkens sydøstligste del ved Röstånga (5. etape) med den næsten cirkelrunde sø Odensjön, hvortil der er knyttet mange sagn.

I nationalparken ligger et par shelters, hvor du kan overnatte gratis. Læs mere på siden om Söderåsens Nationalpark - se link herover.

Shelter på Skåneleden
Langs hele Skåneleden finder du teltpladser med shelter, bålplads med brænde og de fleste steder også vand. Foto: Kenneth Joelsson / Mindtrekking


Ved Röstånga på 5. etape forlader du Söderåsens Nationalpark - krydser vej 13 ved Röstånga - og fortsætter din vandring gennem flere naturreservater, bl.a. Jällabjär Naturreservat (6. etape) som er en af Skånes gamle vulkaner. Ruten passerer hen over toppen (en forhøjning i landskabet), hvorfra der enkelte steder er udsigt over landskabet. Videre på ruten ligger Eneskoven ved Anderstorp (6. etape), et område med over 100 år gamle og op til 15 meter høje enebærbuske. Næste stop er Frostavallen (7. etape) nord for Höör, et friluftsområde 140 meter over havet med fine bade- og fiskemuligheder. Her - øst for Vaxsjön - er der muligt at skifte til Vandreruten fra nord til syd. I nærheden af Frostavallen (7. etape) passerer ruten nord om Skånes Dyrepark, og her ligger Grottbyn camping og vandrehjem.

Herfra fortsætter man ca. 70 km oppe på Linderödsåsen indtil vandreruten fra ås til ås ender i Brösarp (14. etape), hvor ruten mødes med Vandreruten Österlen.

Læs mere om de enkelte etaper på Skåneledens eget website, se under Links.

SE OGSÅ

- Skåneleden SL1 - fra kyst til kyst
- Skåneleden SL2 - fra nord til syd
- Skåneleden SL4 - Österlenleden
- Skåneleden SL5 - Öresundsleden

Markering af Ås till åsleden

Vandreruten fra ås til ås er markeret med orange ringe rundt om træer og stolper.

Overnatning

På stort set alle etaper er der teltplads med shelter, bålplads med brænde, mult-toilet og de fleste steder også vand. De gode faciliteter gør Skåneleden til en ideel vandrerute for folk, som ønsker en vis komfort undervejs på deres vandreferie.

Vest for Söderåsens Nationalpark kan du - hvis shelterne er fyldt op eller du trænger til et bad - overnatte på Klåveröds Vandrehjem & Café, der ligger på ruten.

Endelig kan man benytte sig af Allemandsretten og campere i skov eller på mark langs vandreruten.

Pakkeliste

Sådan pakker du en let rygsæk til vandreturen