Debat


Debat om Vandring

Skriv nyt indlæg - Alle debatter

Skåneleden SL1 - Kust till kustleden

(Svensk: Skåneleden - Kust till kustleden - SL1)

Bålhygge et sted i Nordvestskåne. Foto: Erik & Pia Sjöstedt, CC BY-NC-ND 2.0

Siden er publiceret / opdateret: 29. april 2020
Kort over sydsverige

Kust till kustleden er en del af Skåneleden

Den 370 km lange vandrerute fra kyst til kyst er en del af den ca. 1200 km lange Skåneleden. Vandreruten begynder i Sölvesborg i Blekinge og ender i Ängelholm i det vestlige Skåne.

Etaper og sværhedsgrad

Skåneleden - fra kyst til kyst er inddelt i 28 etaper: Der er 25 etaper med en længde på 8-24 km og dermed overkommenlige for en kortere vandretur samt tre etaper på 1-5 km, som forbinder vandreruten med offentlig transport nær ruten.

Vandreruten fra kyst til kyst byder på meget varierede naturoplevelser og afvekslende vandring. Ruten er forholdsvis let, dog er der bratte stigninger på Hallandsåsen og Bjärehalvøen i vest.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Grønne ruteforløb viser hvor Skåneleden SL1 følger naturstier mv. Orange ruteforløb viser hvor vandreruten følger skovveje, grusveje eller andre veje. Sort-hvide markeringer viser shelters. Oplysningerne om rutens forløb er hentet fra den svenske myndighed Lantmäteriet, april 2020. Oplysningerne om shelters er hentet fra skaneleden.se, april 2020.

Der er flere shelters på det trykte kort, du kan købe i vores webshop, fordi Lantmäteriet ikke har registeret samtlige shelters på vandreruten.

Du kan zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.Skåneleden SL1 Kust till Kustleden

Kort over Skåneleden SL1 - Kust till kustleden

Du kan købe kortet Skåneleden SL1 Kust-till-kustleden i vores webshop. Kortet viser ruten, shelters mv. og viser de enkelte etaper. Kortet er fremstillet af et slidstærkt materiale, som tåler fugt.

Outdooratlas Skåneleden (dansk) 1:50.000

Outdooratlas for hele Skåneleden (dansk) 1:50.000

Outdooratlas Skåneleden (dansk) 1:50.000 er en kortbog (140 sider) over alle Skåneledens fem vandreruter: SL1, SL2, SL3, SL4 og SL5. Kortbogen er trykt på alm. papir og har derfor ikke samme høje kvalitet som de vandrekort, som dækker de enkelte etaper (kortet for SL1 ses ovenfor)

Vandra Skåneleden (guidebog)

Guidebogen "Vandra Skåneleden"

Guidebogen Vandra Skåneleden præsenterer et bredt udvalg af Skåneleden i form af 30 vandreture - fra halvdagsvandringer til flerdagsture fra Båstad og Kullen i nord til Falsterbo och Österlen i syd. De 30 vandreture er beliggende på Skåneledens fem vandreruter SL1, SL2, SL3, SL4 og SL5. Der er lagt vægt på vandreture, som det er let at komme frem til med tog og bus. Bogen fortæller desuden om stedernes kulturhistorie. Bogen giver dig et godt grundlag for at vælge, hvor din kommende tur på Skåneleden skal starte og ende. I alt 333 sider.

Rutebeskrivelse SL1

De første 30 km efter Sölvesborg er Kust till kustleden sammenfaldende med Blekingeleden. Man vandrer bl.a. oppe på Ryssberget 150 meter over havet (1. etape). Store dele af Ryssberget er bevokset med bøgeskov. Herfra går går ruten videre mod den store sø Raslången og Bökestad med en af de smukkest beliggende shelterpladser på Skåneleden - Bökestadshelteret (slutningen af 3. etape). Området omkring søen Raslången er næsten uden bebyggelse, se også Vildmarksvandring Raslången-Halen.

Vandreferie i Skåne, Sverige. Vandreruten fra kyst til kyst byder på let vandring
Raslången på etape 3 på Kust till kustleden, Skåneleden. Foto: Jenny Brandt


Den midterste del af ruten, mellem Glimåkra og Vittsjö (7.-9. etape) er præget af skov og søer. Her er mange skovsøer i et landskab, der minder meget om Småland. Ved Osby krydser man Helge å. Før i tiden lå her industrier som møller, jernværker, papirbrug, spinderier m.v., der udnyttede vandkraften fra åen. Her i de dybe Göingeskove i det nordvestlige Skåne, gemte de dansksindede Snaphaner sig under de dansk-svenske krige i sidste halvdel af 1600-tallet.

På 13. etape og frem følger man stier og småveje på Hallandsåsen og videre frem på en udløber af Hallandsåsen med udsigter over havet i Båstadbugten. På 16. etape kommer du til Båstad og havet og vandrer langs kysten på Bjärehalvøen. Efter Båstad kommer man forbi Norrvikens Trädgårdar i et landskab domineret af bøgeskov. Videre frem på nordsiden af halvøen passerer man naturreservatet Hovs Hallar, en storslået klippekyst med høje klippeformationer. Herfra går ruten til det idylliske fiskeleje Torekov helt i vest (17.-18. etape), hvorfra der er bådforbindelse til Hallands Väderö. Syd for Torekov passerer ruten forbi bronzealderhøjen Dagshög, som med sine 42 meter i diameter er Skånes største gravhøj. Ruten ender i Ängelholm (22. etape). Grunden til, at den sidste etape hedder 22 og ikke 28 (ruten er 28 etaper), er, at flere etaper ikke har fortløbende numre, det gælder etape 3 og 3A, 6 og 6A og 12 og 12A.

Læs mere om de enkelte etaper og få info om overnatning på Skåneledens egen webside, se under Links.

Vandreferie i Skåne, Sverige. Vandreruten fra kyst til kyst byder på let vandring
Hovs Hallar på 16. etape på Kust till kustleden, Skåneleden. Foto: Michael Tannus


SE OGSÅ

- Skåneleden SL2 - fra nord til syd
- Skåneleden SL3 - fra ås til ås
- Skåneleden SL4 - Österlenleden
- Skåneleden SL5 - Öresundsleden

Markering af ruten

Skåneleden - fra kyst til kyst er markeret med orange ringe rundt om træer og stolper.

Shelters på ruten

For hver 10-20 km (ved slutningen / starten af stort set hver etape) er der teltplads med læskur (shelter), bålplads med brænde, mult-toilet og de fleste steder også vand. De gode faciliteter gør Skåneleden til en ideel vandrerute for folk, som sætter pris på en vandreferie, hvor der også er en vis komfort undervejs. Endelig kan du benytte dig af Allemandsretten og campere i skov eller på mark langs vandreruten.

Bo på B&B eller vandrehjem

Starter du turen i vest, kan du - hvis du ankommer til Sverige sent om eftermiddagen - fx overnatte første nat på Ängelholms Vandrehjem. Anden nat kan du fx overnatte i shelteret i Gryteskär langs Bjärehalvøens kyst, og tredje nat kan du fx overnatte på Torekov Bed & Breakfast eller Delfin Bed & Breakfast ved den hyggelige havn i Kattvik.

Pakkeliste

Sådan pakker du en let rygsæk til vandreturen