Debat


Debat om Vandring

Skriv nyt indlæg - Alle debatter

Skåneleden SL1 - Kust till kustleden

(Svensk: Skåneleden - Kust till kustleden - SL 1)

Bålhygge et sted i Nordvestskåne. Foto: Erik & Pia Sjöstedt, CC BY-NC-ND 2.0

Siden er publiceret / opdateret: 26. april 2019
Kort over sydsverige

Kust till kustleden er en del af Skåneleden

Den 370 km lange vandrerute fra kyst til kyst er en del af den ca. 1200 km lange Skåneleden. Vandreruten begynder i Sölvesborg i Blekinge og ender i Ängelholm i det vestlige Skåne.

Etaper og sværhedsgrad

Skåneleden - fra kyst til kyst er inddelt i 26 etaper med en længde på 8-24 km og dermed overkommenlige for en kortere vandretur. Vandreruten fra kyst til kyst byder på meget varierede naturoplevelser og afvekslende vandring. Ruten er forholdsvis let, dog er der bratte stigninger på Hallandsåsen og Bjärehalvøen i vest.

Nogle etaper følger især asfalt- og grusveje, på andre etaper vandrer man især på naturstier. Skåneledens webside viser "Gradering" for hver enkelt etape, dvs. det primære terræn på ruten og sværhedsgraden.


Lejrpladser med shelter på vandreruten Kust till kust. Klik på symbolerne på kortet for mere info. Oplysningerne om shelters på ruten er opdateret 26. april 2019 ved at kombinere info fra Skåneledens egen webside og data fra den svenske myndighed Lantmäteriet. Du kan zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.Skåneleden 1 Kust till Kustleden
Skåneleden 1
Kust-till-kustleden

Kort over Skåneleden - fra kyst til kyst

Du kan købe kortet Skåneleden 1 Kust-till-kustleden i vores webshop. Kortet viser ruten, shelters mv. og viser de enkelte etaper. Kortet er fremstillet af et slidstærkt materiale, som tåler fugt.

Rutebeskrivelse

De første 30 km af ruten efter Sölvesborg er Kust till kustleden sammenfaldende med Blekingeleden. Man vandrer bl.a. oppe på Ryssberget 150 meter over havet (1. etape). Store dele af Ryssberget er bevokset med bøgeskov. Herfra går går ruten videre mod den store sø Raslången og Bökestad med en af de smukkest beliggende shelterpladser på Skåneleden - Bökestadshelteret (3-4. etape). Området omkring søen Raslången er næsten uden bebyggelse, se også Vildmarksvandring Raslången-Halen.

Vandreferie i Skåne, Sverige. Vandreruten fra kyst til kyst byder på let vandring
Raslången på etape 3-4 på Kust till kustleden, Skåneleden. Foto: Jenny Brandt


Den midterste del af ruten, mellem Glimåkra og Vittsjö (7.-9. etape) er præget af skov og søer. Her er mange skovsøer i et landskab, der minder meget om Småland. Ved Osby krydser man Helge å. Før i tiden lå her industrier som møller, jernværker, papirbrug, spinderier m.v., der udnyttede vandkraften fra åen. Her i de dybe Göingeskove i det nordvestlige Skåne, gemte de dansksindede Snaphaner sig under de dansk-svenske krige i sidste halvdel af 1600-tallet.

På 13. etape og frem følger man stier og småveje på Hallandsåsen og videre frem på en udløber af Hallandsåsen med udsigter over havet i Båstadbugten. På 16. etape kommer du til Båstad og havet og vandrer langs kysten på Bjärehalvøen. Efter Båstad kommer man forbi Norrvikens Trädgårdar i et landskab domineret af bøgeskov. Videre frem på nordsiden af halvøen passerer man naturreservatet Hovs Hallar, en storslået klippekyst med høje klippeformationer. Herfra går ruten til det idylliske fiskeleje Torekov helt i vest (17.-18. etape), hvorfra der er bådforbindelse til Hallands Väderö. Syd for Torekov passerer ruten forbi bronzealderhøjen Dagshög, som med sine 42 meter i diameter er Skånes største gravhøj. Ruten ender i Ängelholm (22. etape). Grunden til, at den sidste etape hedder 22 og ikke 26 (ruten er 26 etaper), er, at flere etaper ikke har fortløbende numre, det gælder etape 6 og 6A og 12 og 12A.

Læs mere om de enkelte etaper og få info om overnatning på Skåneledens egen webside, se under Links.

Vandreferie i Skåne, Sverige. Vandreruten fra kyst til kyst byder på let vandring
Hovs Hallar på 16. etape på Kust till kustleden, Skåneleden. Foto: Michael Tannus


SE OGSÅ

- Skåneleden - fra ås til ås
- Skåneleden - fra nord til syd
- Skåneleden - Öresundsleden
- Skåneleden - Österlenleden

Markering af ruten

Skåneleden - fra kyst til kyst er markeret med orange ringe rundt om træer og stolper.

Shelters på ruten

For hver 10-20 km (ved slutningen / starten af stort set hver etape) er der teltplads med læskur (shelter), bålplads med brænde, mult-toilet og de fleste steder også vand. De gode faciliteter gør Skåneleden til en ideel vandrerute for folk, som sætter pris på en vandreferie, hvor der også er en vis komfort undervejs. Endelig kan du benytte dig af Allemandsretten og campere i skov eller på mark langs vandreruten.

Bo på B&B eller vandrehjem

Starter du turen i vest, kan du - hvis du ankommer til Sverige sent om eftermiddagen - fx overnatte første nat på Ängelholms Vandrehjem. Anden nat kan du fx overnatte i shelteret i Gryteskär langs Bjärehalvøens kyst, og tredje nat kan du fx overnatte på Torekov Bed & Breakfast eller Delfin Bed & Breakfast ved den hyggelige havn i Kattvik.

Pakkeliste

Sådan pakker du en let rygsæk til vandreturen