31 km rundvandring i Nordøstskåne

31 km rundvandring i Nordøstskåne

Smukt beliggende shelter med aftensol i bunden af søen Farlången. Shelteret har 4-5 sovepladser. Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 6. maj 2024
Kort over sydsverige

Vandring i Nordøstskånes "vildmark"

Nordøstskåne er mere skovrigt og øde end resten af Skåne og et ideelt vandreområde. Her nordvest for den store sø Immeln løber vandreruten Skåneleden SL1 fra Kyst til Kyst, og det er bl.a. etape 6A og dele af etape 6, rundvandringen følger. Ruten er visse steder udfordrende, hvor du vandrer ad overbegroede stier og er sikker på at få flåter, hvis du vandrer i korte bukser.

Rundvandring om søerne Farlången, Rolstorpssjön og Vesslarpssjön

Selve rundvandringen er 31 km og går rundt om søerne Farlången, Rolstorpssjön og Vesslarpssjön. Ruten er lagt, så den overvejende følger en del af SL1. Regn dog med 7 km ekstra ad Skåneleden SL1 (2 x 3,6 km), hvis du parkerer på P-pladsen ved søen i Breanäs, (der er shelter i nærheden), og derfra vandrer frem til - og tilbage fra - rundvandringen.

Hvis du kun vil gå de 31 km, som er selve rundvandringen uden turen fra og til Breanäs, så kan du parkere to steder på selve ruten:
- Enten på P-pladsen (markeret med gråt) ved Örnanäs Kulturreservat (markeret med rødt på kortet) som ligger direkte på ruten,
- eller på P-pladsen (markeret med gråt) lige ved siden af shelteret, som ligger i bunden af søen Farlången.

Naturstier og skovveje

Den 31 km lange rundvandring består af 16 km natursti og 15 km skovveje.

31 km udfordrende rundvandring

Kortet er oprettet af sydsverige.dk. (Opdateret maj 2024).
Grønne ruteforløb viser, hvor vandreruten følger naturstier mv. Orange ruteforløb viser, hvor ruten følger skovveje og grusveje. Røde ruteforløb viser ruten over en kanal, hvor "broen" er markeret med orange på kortet.

Sort-hvide markeringer viser shelters. Tag telt med, da shelterne kan være optaget. Rød markering viser Örnanäs Kulturreservat på ruten. Blå markeringer viser et par mulige steder ved søen, hvor der er plads (dvs. et plant område) til et 2-personers telt.

Du kan ikke klikke eller zoome på kortet ovenfor.31 km rundvandring i Nordøstskåne GPX-fil

Køb vandreruten som GPX-fil til din mobiltelefon

I vores webshop kan du købe kortet over rundvandringen som en GPX-fil, du kan hente ned på din mobiltelefon. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen med vandreruten og din egen position.


Turforslag - weekendtur

Hvis du vil lave en weekendtur med to overnatninger, foreslå vi følgende:
- Ankomst fredag eftermiddag til P-pladsen ved Örnanäs Kulturreservat (rød markering), hvorfra du går "med uret" de knap fire km ned til shelteret i bunden af søen Farlången. Shelteret er utrolig smukt beliggende 10 meter fra søen og ved siden af en bådebro, hvor man kan bade. Shelteret ejes af den lokale lystfiskerforening "Farlången Fiskevårdsområdesförening", og det er forbeholdt deres medlemmer, så det er god stil at købe et fiskekort til 40 kroner. Du bliver ikke smidt ud af shelteret uden fiskekort, men foreningen vil helst ikke have, at alle kommer forbi og bruger shelteret - derfor viser vi heller ikke shelteret på den shelter-GPX-fil, man kan købe i vores webshop, men det er selvfølgelig med på GPX-filen for rundvandringen. Mere om fiskekort længere nede i artiklen. Hvis shelteret er optaget, er der to steder i skoven bag shelteret, hvor der er plant nok til, at man kan sætte et 2-personers telt. Du kan også fortsætte yderligere ca. 3 km til næste shelter på vestsiden af søen Farlången. Shelteret kaldes "Frame" og ligger på en lejrplads, der også har toilet. Lejrpladsen ligger på vandreruten Kust till Kustleden, som er en del af Skåneleden.

- Dagen efter kan du fortsætte vestover op til søen Vesslarpssjön, hvor man kan finde et plant sted at telte (blå markeringer). Desværre er der ikke mange steder langs søen, hvor der er plant nok til et lille telt.

- Efter en nat ved søen kan du fortsætte til Örnanäs ad en rute med mange skov- og grusveje og ikke så meget natursti. Eller du kan tage en ekstra overnatning i shelteret i nordøst kaldet "Vesslarp", som er meget smukt beliggende. Inden du kommer til Örnanäs skal du finde "broen" (træstammer") over kanalen. Den er markeret med orange på kortet her på siden. Du finder kun "broen" hvis du har vores GPX-fil på mobilen, som du kan købe i webshoppen. Efter at have passeret "broen" fortsætter du ad overvoksede stier ned til Örnanäs og P-pladsen.

Husk at du ifølge Allemandsretten gerne må passere over andres marker mv., hvis der ikke er afgrøder på.

Aftenhygge med bål ved shelteret
Aftenhygge ved shelteret i bunden af Farlången. Søen ligger omgivet af skov. Foto: © sydsverige.dk


Markering af ruten

Ruten fra Breanäs i sydøst og ("med uret") op til shelteret i nordøst følger Skåneleden og er derfor fint markeret med orange ringe om stolper og træer. Den østlige rute fra omkring shelteret i nordøst og ned til omkring shelteret i bunden af søen Farlången er ikke en del af Skåneleden og derfor ikke markeret. Især her får du brug for GPX-filen for at finde vej.

31 km rundvandring
Starten af "broen", som er to træstammer og et reb, ligger godt gemt blandt buskads, hvis du kommer fra syd, dvs. går MOD uret rundt på ruten. Vi anbefaler, at du går med uret rundt. Foto: © sydsverige.dk


31 km rundvandring
Midterstykket af "broen", her set fra syd, er beklædt med brædder, så der er ingen fare for at falde i vandet. Foto: © sydsverige.dk


31 km rundvandring
Kanalen set fra "broen". Foto: © sydsverige.dk


Mere om fiskekort og brug af shelteret ved Farlången

Ifølge en seddel på shelteret ved Farlången kan man købe fiskekort i bl.a. Konsum i Sibbhult. Hvis shelteret er optaget, har I støttet foreningen med 40 svenske kr. pr. person. Man kan IKKE købe kortet på nettet, så tag forbi Konsum og køb et fiskekort til en dag (ca. 40 svenske kr. pr. person eller en uge (ca. 80 svenske kr). I kan også leje en af de tre robåde ved shelteret (50 svenske kr. pr. dag). Køb af fiskekort og leje af robåd sker hos Konsum (supermarked) i Sibbhult (ca. 10 km væk). Tlf. 0046 10 74 72 180.

Debat om ruten

Skriv gerne, hvordan du oplevede ruten, se debattråden her.

SE OGSÅ

"Vildmarksvandring Raslången-Halen" i samme område

SE OGSÅ

Flere vandreruter i Sydsverige

Toiletter og drikkevand

Normalt har shelterpladser toilet, hvis ikke, så benyt skoven. Der er som regel ikke drikkevand ved shelterne. Hvis du filtrerer søvandet gennem et kaffefilter og koger det et par minutter, er det fint drikkevand. Eller brug et af de biofiltre, som friluftsbutikkerne sælger til at rense vand (for eksempel Sawyer Mini, som er et lille vandrensningssæt, som er let og hurtigt at bruge).

Drikkevand på vandreturen

Sådan finder du godt drikkevand i naturen

Pakkeliste

Sådan pakker du en let rygsæk til vandreturen