Vildmarksvandring Halen-Raslången

Vildmarksvandring i Sydsverige

Søerne Halen-Raslången ligger på grænsen mellem Skåne og Blekinge og kaldes også for Sydsveriges sidste vildmark. Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 11. april 2022
Kort over sydsverige

Fakta om vildmarksruten

Søerne Halen-Raslången på grænsen mellem Skåne og Blekinge kaldes også for Sydsveriges sidste vildmark. Det er et flot skov- og klipperigt område med få mennesker og asfaltveje, og et ideelt område for en vandreferie på 2-4 dage med effektiv samlet vandring på ca. 12-13 timer.

Begynd den 37-42 km lange vandretur i Olofström

Fra Helsingborg og Malmø er det nemt at komme med tog og bus til Olofström, en tur på knap tre timer. Fra Olofström centrum er der kun to km ud til søen Halen, hvor man kommer ind på Blekingeleden nær Halen Camping og kanoudlejning, hvor der også er shelter.

Rutebeskrivelse

Ruten snor sig gennem et ofte stejlt terræn, inden man når frem til en af shelterpladserne i sydspidsen af Halen (fx det smukt beliggende shelter ved Bergatorpet) eller sydspidsen af Raslången. Sidstnævnte kaldes Bökestadshelteret, og også det ligger smukt med udsigt til søen. Shelterpladserne er populære, især blandt de mange kanofolk, der padler i søsystemet, så medbring altid telt eller bivuak som ekstra sikkerhed, hvis shelteret er optaget, det giver også en frihed til at finde en smuk plet ved en af søerne og overnatte.

Vildmarksvandring i Sydsverige

Vildmarksvandring i Sydsverige

Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Øverste kort viser hele ruten, nederste kort viser et udsnit. Øverste kort viser vandreruten (rød + grøn + orange) og to kortere alternative ruter, hvor man følger den tværgående mørkeblå + evt. lyseblå i stedet for at gå nordpå mod Nyteboda.

De sorte runde markeringer viser shelters ifølge officielle kort over Skåneleden og/eller Topo50 terrænkort og Halenkanot.se, som driver kanocentralen i Olofström. Tag telt med, da shelterne kan være optaget af de mange, som padler i kano på søerne. Gul markering viser et dejligt sted at slå telt op, se billedet herunder (ikke en officiel teltplads).

Rød markering: VIGTIGT: Hvis du ikke vil tage en lille omvej på to km (den lyseblå rute), så skal du over ca. 10 meter vand ved den røde markering: Der står rester af et par gamle broer - nogle telefonpæle lagt hen over vandet - som man (måske) kan komme over, men det er ikke for børn. Desuden er skoven på vestsiden af overgangen (den røde markering) blevet ryddet omkring foråret 2021 eller før, så det er svært at finde vej. Det KAN dog lade sig gøre. Alternativt - og mest sikkert - er derfor at tage den lille lyseblå omvej, der er to km længere, hvor du også skal over et par små broer (grøn markering), som er i god stand.

Du kan ikke klikke eller zoome på de to kort ovenfor.



Raslången - Halen GPX-fil

Køb vandreruten som GPX-fil til din mobiltelefon

I vores webshop kan du købe kortet over vildmarksruten Halen-Raslången som en GPX-fil, du kan hente ned på din mobiltelefon. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen med vandreruten og din egen position.


Kristianstad Sverigeserien - Topo50 - blad 6. Målestok 1:50.000
Kristianstad
Sverigeserien
Topo50 - blad 6

Køb kort over Halen-Raslången

Med et terrænkort i målestok 1:50.000 er du godt hjulpet på turen. Kristianstad Sverigeserien - Topo50 - blad 6 dækker bl.a. hele turen rundt om søerne, også "omvejen". Desuden dækker kortet det meste af Nordøstskåne og lidt af det vestlige Blekinge med bl.a. Olofström. Bemærk at kortet viser Skåneleden og Blekingeleden (rød rute på kortet), men den tværgående blå rute samt den nordlige grønne rute er ikke markeret som vandresti på kortet. Du kan købe kortet i vores webshop.

Ruterne

Rød + grøn + orange: 42 km. Rød strækning er markeret på det Topo50-kort, du kan købe i vores webshop. Grøn strækning er 7 km og følger skovvejen ned til Frisatorpet.

Hvis du afkorter turen ved at følge den tværgående mørkeblå (+ lyseblå) ruten, er den i alt 37 km.

Vandreturen Halen-Raslången
Solnedgang over Raslången. Foto: © Simon L-P


Ved Bökestadshelteret i syd fortsætter man nu nordpå ad Skåneleden (SL1 fra kyst til kyst) på venstre side af Raslången. Her ligger også et par shelterpladser, den ene ved Fuglabackan 3-4 km nord for Bökestadshelteret uden for ruten. Fortsæt ad Skåneleden op mod den lille by Skärsnäs og Filkesboda: Her kan du vælge at fortsætte ad Skåneleden nordpå primært ad naturstier (rød rute på kortet herover) op til nær Nyteboda, hvor du kan vandre 7 km ad skovvejen østpå til Frisatorpet, hvor du atter er inde på Blekingeleden. Ved Skärsnäs og Filkesboda kan du også vælge at gå en genvej (mørkeblå rute evt. kombineret med lyseblå rute) for at forkorte turen, så den kun bliver 34-36 km. Bemærk, at de blå markeringer på kortet ikke er afmærket som en vandrerute på Topo50-kortet, du kan købe i vores webshop, se herunder.

Udsigten fra shelterpladsen ved Bergatorpet
Udsigten fra shelterpladsen ved Bergatorpet


Hvis du tager den blå genvej fra omkring Skärsnäs og Filkesboda fortsætter du ca. tre km, hvor du lige efter en gård kan man vælge at gå stik øst gennem skoven (ingen sti) for at nå frem til vandet, hvor man skal over ca. 10 meter vand på resterne af en bro, og det er ikke for børn (se kortet her på siden). Alternativet er en lille omvej, der er to km længere (den lyseblå rute på kortet): Fra gården følger du vejen mod nord (i stedet for stik øst), og du kommer op til to små broer over vandet, inden du er fremme i Getatorpet, en lille samling huse.

Du skal bruge et terrænkort (se herunder) over området. Den røde rute på kortet er dele af Skåneleden og Blekingeleden og derfor indtegnet på kortet. De blå ruter er ikke markeret på kortet. Efter af have passeret lensgrænsen følger I småveje tilbage til Olofström.

Vandreturen Halen-Raslången
Foto: © Simon L-P


Debat om den gamle bro

Debat om den gamle bro og den alternative "blå" rute som er en omvej på 2 km: se denne debat

SE OGSÅ

I samme område: "31 km rundvandring i Nordøstskåne"

Toiletter og drikkevand

Flere af shelterpladserne har toilet, men ikke vand. Hvis I filtrerer søvandet gennem et kaffefilter og koger det et par minutter, er det fint drikkevand.

Næringsfattige søer med klart vand

Raslången er en næringsfattig sø med klart vand, en sigtbarhed på 4-6 meter og gode bademuligheder. Halen er Blekinges største sø. Også her er der gode bademuligheder. Begge søer er rige på især gedde og aborre. Der kræves fisketegn til både Raslången og Halen. Fisketegnet kan desværre kun købes på turistkontoret inde i Olofström.

Drikkevand på vandreturen

Sådan finder du godt drikkevand i naturen

Pakkeliste

Sådan pakker du en let rygsæk til vandreturen