Vildmarksvandring Halen-Raslången

Vildmarksvandring i Sydsverige

Søerne Halen-Raslången ligger på grænsen mellem Skåne og Blekinge og kaldes også for Sydsveriges sidste vildmark. Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 9. november 2023
Kort over sydsverige

Fakta om vildmarksruten

Søerne Halen-Raslången på grænsen mellem Skåne og Blekinge kaldes også for Sydsveriges sidste vildmark. Det er et flot skov- og klipperigt område med få mennesker og asfaltveje, og et ideelt område for en vandreferie på 2-4 dage med en effektiv samlet vandring på ca. 12-15 timer.

Begynd den 46 km lange vandretur i Olofström

Fra Helsingborg og Malmø er det nemt at komme med tog og bus til Olofström, en tur på knap tre timer. Fra Olofström centrum er der kun to km ud til søen Halen, hvor man kommer ind på Blekingeleden nær Halen Camping og kanoudlejning, hvor der også er shelter.

Rutebeskrivelse

Ruten snor sig gennem et ofte stejlt terræn, inden man når frem til en af shelterpladserne i sydspidsen af Halen (fx det smukt beliggende shelter ved Bergatorpet) eller sydspidsen af Raslången. Sidstnævnte kaldes Bökestadshelteret, og også det ligger smukt med udsigt til søen. Shelterpladserne er populære, især blandt de mange kanofolk, der padler i søsystemet, så medbring altid telt eller bivuak som ekstra sikkerhed, hvis shelteret er optaget, det giver også en frihed til at finde en smuk plet ved en af søerne og overnatte.

Vildmarksvandring i Sydsverige

Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Kortet viser hele den 46 km lange rute. Den røde rute viser, hvor man vandrer på dele af Skåneleden og Blekingeleden. Den blå rute følger især skovveje.

De sorte runde markeringer viser shelters ifølge officielle kort over Skåneleden og/eller Topo50 terrænkort og Halenkanot.se, som driver kanocentralen i Olofström. Tag telt med, da shelterne kan være optaget af de mange, som padler i kano på søerne. Gul markering viser et dejligt sted at slå telt op, se billedet herunder (ikke en officiel teltplads).

Du kan ikke klikke eller zoome på de to kort ovenfor.



Raslången - Halen GPX-fil

Køb vandreruten som GPX-fil til din mobiltelefon

I vores webshop kan du købe kortet over vildmarksruten Halen-Raslången som en GPX-fil, du kan hente ned på din smartphone. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen med vandreruten og din egen position.


Kristianstad Sverigeserien - Topo50 - blad 6. Målestok 1:50.000
Kristianstad
Sverigeserien
Topo50 - blad 6

Køb kort over Halen-Raslången

Med et terrænkort i målestok 1:50.000 er du godt hjulpet på turen. Kristianstad Sverigeserien - Topo50 - blad 6 dækker bl.a. hele turen rundt om søerne. Desuden dækker kortet det meste af Nordøstskåne og lidt af det vestlige Blekinge med bl.a. Olofström. Bemærk at kortet viser dele af Skåneleden og Blekingeleden (rød rute på kortet), men den tværgående blå rute er ikke markeret som vandresti på kortet. Du kan købe kortet i vores webshop.

Ruten

Den røde del af vandrerute, som følger dele af Skåneleden og Blekingeleden, er 32 km lang. Denne del af vildmarksruten er markeret på det Topo50-kort, du kan købe i vores webshop. Den blå rute, som er 14,5 km lang, er ikke markeret som vandresti på det trykte Topo50-kort, du kan købe i webshoppen.

Vandreturen Halen-Raslången
Solnedgang over Raslången. Foto: © sydsverige.dk

Udsigten fra shelterpladsen ved Bergatorpet
Udsigten fra shelterpladsen ved Bergatorpet

Vandreturen Halen-Raslången
Foto: © sydsverige.dk


SE OGSÅ

I samme område: "31 km rundvandring i Nordøstskåne"

Toiletter og drikkevand

Flere af shelterpladserne har toilet, men ikke vand. Hvis I filtrerer søvandet gennem et kaffefilter og koger det et par minutter, er det fint drikkevand.

Næringsfattige søer med klart vand

Raslången er en næringsfattig sø med klart vand, en sigtbarhed på 4-6 meter og gode bademuligheder. Halen er Blekinges største sø. Også her er der gode bademuligheder. Begge søer er rige på især gedde og aborre. Der kræves fisketegn til både Raslången og Halen. Fisketegnet kan desværre kun købes på turistkontoret inde i Olofström.

Drikkevand på vandreturen

Sådan finder du godt drikkevand i naturen

Pakkeliste

Sådan pakker du en let rygsæk til vandreturen