Forsiden > Her

Elgjagt i Sverige

Jagttider, jagtsæson, jagtregler og YouTube videoer med elgjagt i Sverige.

Elgjagt i Sverige i oktober

Elgjagt i oktober. Der lever ca. 350.000 elge i Sverige, og hvert år bliver ca. 100.000 skudt i løbet af jagtsæsonen. Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 25. september 2023

Jagtsæsonen for elg

Fra søndag den 8. oktober 2023 og frem til udgangen af januar er der elgjagt i Skåne, Blekinge, Halland og Småland, og så skal man passe på, når man færdes i skoven. Især den første uge af jagtsæsonen skal man være ekstra påpasselig med at gå tur i skoven.

Elgjagten foregår ofte i de tidlige morgentimer, men kan også være midt på dagen, og selv om jægeren skal sikre sig, at skudfeltet er frit, og at projektilet ryger i jorden, når det har ramt dyret, så kan det gå galt. Desværre sker det, at skovgæster bliver dræbt under elgjagten, så pas på derude! Projektilet fra en jagtriffel er dræbende på flere kilometers afstand.

Som regel går en gruppe jægere sammen i teams. Jægerne placerer sig i jagttårne rundt om i skoven og aftaler skudretning og er hele tiden i kontakt med hinanden over radio. Hvis man som skovgæst eller vandrer går ind i området, vil jægeren i det første tårn give besked til de andre jægere over radioen. Derfor skal man ikke gå uden for skovvejene eller de afmærkede vandrestier eller overnatte i skoven, men derimod gøre sig så synlig som muligt.

Hvert jagtområde har en kvote for, hvor mange elgtyre, elgkøer og kalve der må skydes. Nogle gange er kvoten brugt efter få uger, og så er der ikke mere elgjagt for det år. Der bliver skudt omkring 100.000 elge om året i Sverige. Det svarer til ca. en fjerdedel af bestanden.

Tag på elgjagt med Svensk TV

Svensk TV besøger et jagtteam i Västerbotten og tager med dem på bl.a. elgjagt. Se udsendelserne "Jaktliv" på Svensk TV svtplay.se.

Verdens største hjortedyr

Med en højde op til 230 cm og en maxvægt på 1000 kg er elgen verdens største hjortedyr. En typisk han vejer dog omkring 450 kg. Hunnen vejer omkring 350 kg. Elgen kan blive op til 25 år gammel.

Elgtyrene er brunstige i september - oktober, men hver tyr er kun brunstig i 10-12 timer. Elgkoen er drægtig i otte måneder og føder normalt to kalve.

Danske jægere på elgjagt i Sverige

Langt de fleste elge bliver nedlagt af svenske jægere. Men der er efterhånden også en hel del danske jægere, der har haft held med sig under elgjagt i Sverige, og antallet af udenlandske jægere øges generelt.

Video: Elgjagt på elgtyr. Varighed 5:09 min. Fra YouTube

Video: Elgjagt på elgtyr. Varighed 1:43 min. Jægeren sætter sig på hug inden skuddet, og så handler det om at ramme, ellers flyver projektilet videre ind i skoven, hvor man altså ikke skal gå tur ! Fra YouTube


De fleste jagtområder er allerede optaget af svenske jægere, virksomheder og foreninger. Men en del danske jægere indbydes til repræsentationsjagter, eller også kan de forsøge sig med "utbytesjakt". Det indebærer, at en dansk jæger, der ønsker at jage i Sverige, bytter sine jagtrettigheder eller -marker med en svensk jæger med tilsvarende jagtrettigheder eller -marker.

En tredje mulighed er at gå på jagt som betalende gæst ved arrangerede jagter i Sverige.

Reglerne for jagt i Sverige

Når du går på jagt i Sverige, skal være i besiddelse af et svensk jagtkort ("jaktkort"), som er en årlig vildtplejeafgift. Du kan betale jagtkortet på det svenske Naturvårdsverkets website. Kontakt evt. Danmarks Jægerforbund og hør nærmere.

Husk svensk jagttegn, når du fx går på bukkejagt i Sverige
Foto: Hibbard, CC BY 2.0
Hvis du skal have riffel og ammunition med til Sverige, skal du anmelde det til tolden, når du ankommer til Sverige, og når du rejser ud igen. Du kan tolddeklarere våbnet på det svenske Tullverkets website. Når du er på jagt i Sverige, skal du altid medbringe det svenske "jaktkort", dansk jagttegn, riffeltilladelse og EU-våbenpas. Læs mere hos Danmarks Jægerforbund.

På det svenske jægerforbunds website - se Links - kan du læse om de mange forskellige jagtregler mht. elg, bæver, vildsvin og bjørn.

Læs mere her, hvis du også skal have din Hund med til Sverige.