Forsiden > Her

Elgjagt i Sverige

(Svensk: Älgjakt i Sverige)

Siden er publiceret / opdateret: 12. oktober 2018
Jagt i Sverige
I Skåne, Halland, Blekinge og Småland varer jagtsæsonen for elg fra oktober til udgangen af februar. Foto: Anders Tedeholm/imagebank.sweden.se


Jagtsæsonen for elg

Fra den 8. oktober og frem til udgangen af februar er der elgjagt i Skåne, Blekinge, Halland og Småland, og så skal man passe på, når man færdes i skoven. Især den første uge af jagtsæsonen skal man være ekstra påpasselig med at gå tur i skoven.

Elgjagten foregår som regel i de tidlige morgentimer, og selv om jægeren skal sikre sig, at skudfeltet er frit, og at projektilet ryger i jorden, når det har ramt dyret, så kan det gå galt. Desværre sker det, at skovgæster bliver dræbt under elgjagten, så pas på derude! Projektilet fra en jagtriffel er dræbende på flere kilometers afstand. Hvis jægeren ikke rammer elgen, og projektilet ikke går i jorden, kan det fortsætte meget langt...

Hvert jagtområde har en kvote for, hvor mange elge der må skydes. Nogle gange er kvoten brugt efter få uger, og så er der ikke mere elgjagt for det år. Der bliver skudt omkring 100.000 elge om året i Sverige. Det svarer til en fjerdedel af bestanden.

Video: Elgjagt på elgtyr. Varighed 5:09 min. Fra YouTube


Verdens største hjortedyr

Med en højde op til 230 cm og en maxvægt på 1000 kg er elgen verdens største hjortedyr. En typisk han vejer dog omkring 450 kg. Hunnen vejer omkring 350 kg. Elgen kan blive op til 25 år gammel.

Elgtyrene er brunstige i september - oktober, men hver tyr er kun brunstig i 10-12 timer. Elgkoen er drægtig i otte måneder og føder normalt to kalve.

Danske jægere på elgjagt i Sverige

Langt de fleste elge bliver nedlagt af svenske jægere. Men der er efterhånden også en hel del danske jægere, der har haft held med sig under elgjagt i Sverige, og antallet af udenlandske jægere øges generelt.

De fleste jagtområder er allerede optaget af svenske jægere, virksomheder og foreninger. Men en del danske jægere indbydes til repræsentationsjagter, eller også kan de forsøge sig med "utbytesjakt". Det indebærer, at en dansk jæger, der ønsker at jage i Sverige, bytter sine jagtrettigheder eller -marker med en svensk jæger med tilsvarende jagtrettigheder eller -marker.

En tredje mulighed er at gå på jagt som betalende gæst ved arrangerede jagter i Sverige.

Reglerne for jagt i Sverige

Når du går på jagt i Sverige, skal være i besiddelse af et svensk jagtkort ("jaktkort"), som er en årlig vildtplejeafgift. Kontakt evt. Danmarks Jægerforbund og hør nærmere.

Husk svensk jagttegn, når du fx går på bukkejagt i Sverige
Foto: Woody Hibbard, CC BY 2.0
Hvis du skal have riffel og ammunition med til Sverige, skal du anmelde det til tolden, når du ankommer til Sverige. Du kan også gøre det på det svenske Tullverkets webside. Når du er på jagt i Sverige, skal du altid medbringe det svenske "jaktkort", dansk jagttegn, riffeltilladelse og EU-våbenpas. Læs mere hos Danmarks Jægerforbund.

På det svenske jægerforbunds webside kan du læse om de mange forskellige jagtregler mht. elg, bæver, vildsvin og bjørn (se Links).

Læs mere her, hvis du også skal have din Hund med til Sverige.

Jagtferie i Sverige

Bo på B&B med mulighed for jagt:
Säbyholms Bed & Breakfast uden for Laholm